CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 12663|Reply: 21

Claim kos perpindahan dlm perkhidmatan kerajaan

[Copy link]
Post time 11-10-2010 08:23 PM | Show all posts |Read mode
aku bru je bertugas di sebuah hospital di Sabah, skrg aku nak anta kete aku ke Sabah dr Kedah, dlu aku bertugas di hospital di Kedah, masalah skrg hospital di kedah ni mcm tak mau membayar claim kos perpindahan kereta aku tu padahal dlm pekeliling kalo berlaku perpindahan atas arahan, mmg hospital lama yang perlu bayar, tp hospital lama suruh claim di hospital baru, hospital baru mmg tak akan byar sbb pekeliling ckp hospital lama yg byar, skrg aku dh fedup dgn hospital lama aku, aku nak tanya kalo aku nk bawa perkara ni ke pihak atasan, sape yg perlu aku hubungi? harap ada org yg boleh membantu bg contract org atasan di peringkat atsan seperti peringkat kementerian
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 04:16 PM | Show all posts
Kalau kita  mintak tukar tak layak elaun pindah..
tapi kalau diarahkan bertukar layak claim elaun..
apapun rujuk kat surat pertukaran tu... selalunya ada tertera samada layak atau tak untuk tuntuk elaun pindah...

Satu lagi kalau beli rumah pakai loan kerajaan pun ader melayakkan kita dapak claim pindah...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 06:46 PM | Show all posts
yup betul tu.. pi check tul2...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 04:25 PM | Show all posts
untung nyer keje gomen......
pindah siap bole claim lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 01:24 AM | Show all posts
kena main nih......
aku rasa hang di arah pindah nih..
seperti biasanyer poerpindahan ni sama ada ke sabah atau sarawak ni
akan di uruskan oleh bahagian akaun....
bahagian akaun akan carik kontraktor atau agen.....
agen ni la akan buat kerja dario A hingga Z semua settle...
melainkan kalau libatkan perkara terlarang di KASTAM

bab sepital lama atau baru yg kena bayar
tu bergantong pada surat sapa yg keluarkan.....
rasanyer sepital kedah yg kena....... yg jadi masalahnyer hang urus sendiri
hang sepatotnyer berbincang dahulu dengan bhg kewangan dan mereka akan ambil
agen bari urusan perpindahan hang... tentang bayaran lak agen tu yg tuntut pada kewangan tu aje........ nak balik semenanjung nanti....
hang jangan mandai mandai nak urus sendiri... kang jadi banana fruit two times!!!
biaq p depa uruskan!! hang tunggu je kat umah!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 10:15 AM | Show all posts
setuju tu...
apa-apa hal tanya kpd yg pakar....
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 11:30 PM | Show all posts
Reply 1# molotov

dalam perkhidmatan kerajaan especially KKM biasenyer jabatan yang menerima pertukaran sepatut nyer membayar, melainkan dia dah habis perunt5ukkan perpindahan, dlm kata lain doit vot die dah habis! ape pon kebanyakkan budi bicara. dlm surat skrg kebanyakkan standard letter !
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 11:33 PM | Show all posts
Reply 5# BENTARA

kesian, kalo aku yang uruskan kes begini korang just nak tunggu dok rumah korang melangut ler lepaih tu!
tak de sape nyer nak tlg korang, sendiri mau ingat ler sendiri punya claim!
baca pekeliling pasal elaun perpindahan, kalo tak silap tahun 95,
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 11:43 PM | Show all posts
Reply 1# molotov


    ko check pekeliling treasury  thn 95, layak memohon pertukaran sekiranya
1).ko berjawatan tetap
2).5 thn berkhidmat di tempat tersebut
3) diarah bertukar

sekiranyer ko mohon, atau mengikut pasangan ade  care nyer, kebanyakkan hosp tak berape nak kire sangat!
standard surat pertukaran sekarang tak de cakap, yang ade cume, ko diarah bertugas di .... mulai....
bukan setakat tu je, syarat perpindahan jugak kena rujuk pada surat JPA,dlm pekeliling ade sebut,. biasenyer senior ade bende-bende nie
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2010 04:31 PM | Show all posts
kena cek sendiri dengan kewangan....
tanya diorg betul2.....
mesti ader misscomunication nie...
biaser nyer gomen bayar... cumer lambat cket jer
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 05:42 PM | Show all posts
bukannya tahun ni langsung tidak d bagi claim perpindahan kan?
Itu pasal ramai diluluskan perpindahan...
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 08:56 PM | Show all posts
bukannya tahun ni langsung tidak d bagi claim perpindahan kan?
Itu pasal ramai diluluskan perpindah ...
Ppaw Post at 10-11-2010 17:42

mane blh tak bagi! kalo pekeliling tak dibatalkan wajib bagi! melainkan  jabatan tak de perontokkan!kalo layak, wajib bagi, kalo tak bayr jugak AP 58 ler jawab nyer!
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2010 02:22 PM | Show all posts
still blh mintak claim perpindahan laa.. sebb berpindah atas dasar tugas..bukan suka2..
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 04:51 PM | Show all posts
Reply 9# lizaliza

nak tanya....
kalau kita berpindah kerana kementerian tu memang kena pindah..dapat tak elaun ke apa ke..?
maksud saya,kem tempat sy berkerja ni akan berpindah ogos ni ke putrajaya dr pst bdr damansara,kl..
dpt tak elaun perpindahan???
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 05:12 PM | Show all posts
Reply  lizaliza

nak tanya....
kalau kita berpindah kerana kementerian tu memang kena pindah..da ...
gee_poziah Post at 31-5-2011 16:51



     tak penah lagi handle kes kem yang berpindah, cuba baca pekeliling pasal perpindahan tu. perkeliling perbendaharaan bil 4/1995
dalam tu ada takrifan perpindahan samaada melibatkan dalam kaw 25 km radius
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 10:53 AM | Show all posts
Reply 15# lizaliza

thanks..saya cuba cr dulu...
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 01:12 PM | Show all posts
hurm..tak jumpala..
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2011 05:01 PM | Show all posts
masa memula sumer jabatan pindah ke putrajaya
diorang dapat rm150 sebulan selama setahun
sekarang aku tak pasti la pulak.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2011 10:33 AM | Show all posts
Reply  lizaliza

nak tanya....
kalau kita berpindah kerana kementerian tu memang kena pindah..da ...
gee_poziah Post at 31-5-2011 16:51


rasanyer x dpt
Reply

Use magic Report

Post time 15-6-2011 11:45 AM | Show all posts
masa memula sumer jabatan pindah ke putrajaya
diorang dapat rm150 sebulan selama setahun
sekarang  ...
labusayung Post at 1-6-2011 17:01



    duit 150 tu dari kod objek ape?
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 10:53 PM GMT+8 , Processed in 0.111836 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list