CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Rockafella

[Tempatan] Kajian: Sejauh mana tahap kesedaran korang terhadap Semangat Perpaduan? Upah 'tacang' bagi yang sudi jawab survey ni

  [Copy link]
Post time 5-10-2022 02:08 PM | Show all posts
semangat perpaduan bagi aku hanyalah di atas ranjang dan katil perkelaminan...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-10-2022 02:10 PM | Show all posts
Kak-Rohana replied at 5-10-2022 12:09 PM
Tak payah nak sembang kari pasal perpaduan la. Selagi sekolah2 ada aliran bangsa memasing selagi tu  ...

Bab sekolah ni ada ditanya dalam kajian tu. ambil peluang untuk jawab. Manalah tau kot2 gomen nak tetapkan satu jenis sekolah je dan subjek bahasa bangsa lain seperti mandarin, tamil, iban etc (sabah sarawak) dijadikan sebagai pilihan di sekolah nanti.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-10-2022 02:11 PM | Show all posts
ifanonline replied at 5-10-2022 02:08 PM
semangat perpaduan bagi aku hanyalah di atas ranjang dan katil perkelaminan...

Oit! Oit! jangan buat perangai Ipan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 02:31 PM | Show all posts
Rockafella replied at 5-10-2022 02:11 PM
Oit! Oit!  jangan buat perangai Ipan.

rock tak setuju ka?
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 02:51 PM | Show all posts
Nak perpaduan?

1. Haramkan UMNO, MCA, MIC, PAS
2. Tutup SJK. Semua sekolah satu aliran
3. Iktiraf 'Bumiputera' sebagai status (macam title Tengku, Raja etc.) tapi bukan bagi 'kelebihan'
4. Adopt sekularisma

Try buat yang ini dulu cukup.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
kaka dah vote dan soalan last dia minta cadangan kaka tulis apa guna ada pegawai tp x boleh nk bg cadangan yg lbh bernas
ada satu soalan dia suruh pilih lbh dr satu, mmg kaka tick 90%
nk buat perpaduan tu nombor satu para politicians kenalah respek rakyat, fahaman atau ideology rakyat klu x sefahaman, ini sesedap mulut aje dok label org apa bendalah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Rockafella replied at 5-10-2022 02:10 PM
Bab sekolah ni ada ditanya dalam kajian tu. ambil peluang untuk jawab. Manalah tau kot2 gomen nak  ...

Kena ada radical change bab perpaduan. Kena ada pemimpin yg berani hapuskan sistem lama esp sekolah vernakular bagai tu. Situ akar umbi nye dek

Buat menda yg sama dah berabad tapi mengharap hasil berbeza. Awal2 lagi dah segregate based on race, language.. pastu harap budak2 tu grow up and automatically assimilate? Lambert lah lagi dek!
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 5-10-2022 02:51 PM
Nak perpaduan?

1. Haramkan UMNO, MCA, MIC, PAS

Dalam ramai2 poremer aku paling tak sangka tutup sjk ni datang dari kau..aku ingatkan kau lebih terbuka tang ni..

Hat no.3 tu aku 100% setuju.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 5-10-2022 03:32 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 5-10-2022 02:51 PM
Nak perpaduan?

1. Haramkan UMNO, MCA, MIC, PAS

TQ bagi pendapat. Tetapi umum tahu, no 1 takkan dibuat. Apatah lagi no 2, tetapi tak mustahil cuma mungkin bukan di zaman kita.. di zaman cucu cicit kita. No 3, boleh jelaskan apa bezanya?
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 5-10-2022 02:05 PM
Sekolah kebangsaan pun mcm tu..
Still berpuak.. melainkan ada group activity or sukan ke,,
Kat uni ...

Sub group memang wujud. Anak 8 sekali pun pasti ada puak. Org bercakap pasal nationwide overall. Cam Indon tu. Satu bahasa.. senang x payah berebut siapa tuan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-10-2022 03:34 PM | Show all posts
takayama replied at 5-10-2022 03:08 PM
kaka dah vote dan soalan last dia minta cadangan kaka tulis apa guna ada pegawai tp x boleh nk bg ca ...

Hahaha! Bagus! Tapi mengenai politician respect rakyat? Hmm.. ini sangat sukar dilakukan. Kebiasaannya, politician takkan tunduk kepada rakyat melainkan dia mencari publisiti murahan dan kerap mengambil kesempatan pada sesuatu kes, biarpun terpaksa bermain racist card.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-10-2022 03:37 PM | Show all posts
Kak-Rohana replied at 5-10-2022 03:08 PM
Kena ada radical change bab perpaduan. Kena ada pemimpin yg berani hapuskan sistem lama esp sekola ...

Kalau ikutkan, kerajaan Malaysia yang 90% adalah Melayu ini bersetuju nak melaksanakan cadangan penubuhan satu sekolah sahaja. Tapi disebabkan kiri kanan ada MCA dan MIC, pelaksanaannya sukar direalisasikan. Dia sama juga kalau PH jadi kerajaan. PH tak dapat nak buat juga sebab kena jaga hati DAP (Dalam DAP ada Cina dan India).

Sebab itu saya kata perkara ini mungkin tidak akan tercapai pun di zaman kita. Di zaman cucu cicit kita mungkin ia boleh dilaksanakan.

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 04:47 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 5-10-2022 02:51 PM
Nak perpaduan?

1. Haramkan UMNO, MCA, MIC, PAS

idea dah bagus...but it is only in your wet dreams my friend.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Rohana replied at 5-10-2022 12:09 PM
Tak payah nak sembang kari pasal perpaduan la. Selagi sekolah2 ada aliran bangsa memasing selagi tu  ...

Sekolah jenis kebangsaan dan sekolah agama/pondok/tahfiz yg mana cuma melayu islam je sekolah situ.

Rata2 yg sekolah hanya satu bangsa ni mmg rasis kuat boley tahu berdasarkan komen2 depa kat socmed jaa
Sbb tak biasa bercampur gaul ngn bangsa2 lain.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu berpuak2 sesama sendiri, cina pun ada dengki sesama sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 5-10-2022 02:51 PM
Nak perpaduan?

1. Haramkan UMNO, MCA, MIC, PAS

Guna Melayu skrew Melayu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2022 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 5-10-2022 05:05 PM
Sekolah jenis kebangsaan dan sekolah agama/pondok/tahfiz yg mana cuma melayu islam je sekolah situ ...

Ordinan Pelajaran 1956, Akta Pelajaran 1961 dan Akta Pendidikan 1996 tu patut ditukar dah…sekolah persendirian tu semua wajib menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar dan kurikulum kebangsaan sepenuhnya cam sekolah kebangsaan yang lain. Dok mandarin.. tamil apa lagi dah merdeka 60 tahun lebih dah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai je melayu hantar anak sekolah cina..
Dptlah mintak kje mandarin speaker only..
Result ok, kemudahan pun tiptop..
Xde la toilet xde pintu, balik sekolah anak kau tercirit tengah jalan..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 07:56 PM | Show all posts
konsep perpaduan dan keluarga malaysia hanyalh retorik, janji manis yg di war-warkan dan di canang-canang ahli politik utk menipu rakyat...sebagaimana konsep bumiputra menipu bumiputra jua, perpaduan yg dicanang parti berteraskan bangsa hanya layak dimasturbasikan sahaja

seperti yg aku cadangkan, perpaduan nasional boleh di capai di atas ranjang dan katil perkelaminan sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:34 PM | Show all posts
~boolean replied at 5-10-2022 03:12 PM
Dalam ramai2 poremer aku paling tak sangka tutup sjk ni datang dari kau..aku ingatkan kau lebih te ...

Sebab tajuk karangan ialah 'perpaduan' so mandarin (or tamil or javanese) speaking can wait.

Satu lagi jgn hanya baca apa yang aku tulis, baca juga apa yang aku TAK tulis. Untuk no.2 underline SATU aliran

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 10:43 AM GMT+8 , Processed in 0.125670 second(s), 46 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list