CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Highflyer19

[Politik] Gaji wakil rakyat tidak cukup, dorong terlibat rasuah: Mujahid

  [Copy link]
Post time 5-10-2022 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by axl_bach at 5-10-2022 08:32 AM

Contoh pemahaman rendah porumer, selain sbb benci politik lawan. Mujahid bkn ckp nk naikkan gaji. Dia Cuba bagi rasional kenapa ahli politik cenderung terlibat dgn rasuah dan korupsi.

Korg compare income Korg yg ciput dgn elaun2 dan gaji politician bertaraf ADUN Dan MP Mmglah Korg nmpk income dorg bear, hakikatnya sistem pemahaman politik oleh masyarakat sejak turun temurun menyebabkan kos yg perlu ditabur utk menang hati org kawasan jauh lebih tinggi dari income.

Tu kalau belah kerajaan yg dpt full peruntukan kawasan. Bayangkan plak utk opposition yg dinafikan peruntukan yg sama.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2022 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Lobai duta timur tengah x jejak kaki kt arab pun x cukup gaji
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:46 AM | Show all posts
pundek, tu pun ramai berebut nk jd wakil rakyat,kalau gaji kecik xyah la jd wakil rakyat,
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 5-10-2022 08:46 AM
pundek, tu pun ramai berebut nk jd wakil rakyat,kalau gaji kecik xyah la jd wakil rakyat,

Gaji mmg relatifnya kecik, tp peluang utk jumpa lubuk duit tu Sgt cerah sbg politician.

Sbb tu ramai berebut
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
swimswim replied at 5-10-2022 04:37 AM
Alaaa bagi gaji besar mana pun kome baring atas jalan tar jugeee

Wak jahit gaji punya la besar tp dpt duit free2 kontktr bg tp kwsn dia pun mcm pkn koboi, tiap kalu pru sure menang lg
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 5-10-2022 08:44 AM
Lobai duta timur tengah x jejak kaki kt arab pun x cukup gaji

Yg tu gaji cukup sbb pengundi kawasan xyah kena gula2, cukup dgn label parti lawan musuh Islam jer dia dh dpt sokong an.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Iols setuju sbb kt malaysia ni wakil rakyat asyik2 orang minta tolong. Tu semua perlukan duit dan kdg2 peruntukan utk wakil rakyat x cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:51 AM | Show all posts
axl_bach replied at 5-10-2022 08:48 AM
Gaji mmg relatifnya kecik, tp peluang utk jumpa lubuk duit tu Sgt cerah sbg politician.

Sbb tu ra ...

kalau pk pasal gaji mmg xpayah la jd wakil rakyat,patutnye bagi elaun je,
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2022 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 5-10-2022 08:48 AM
Wak jahit gaji punya la besar tp dpt duit free2 kontktr bg tp kwsn dia pun mcm pkn koboi, tiap kal ...

Sbb org melayu kampung mudah jer sifir dia, kuat hulur waktu kenduri, waktu banjir dorg akan anggap bagus Dan baik.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
rasanya kena asingkan gaji peribadi mp (dikecilkan dan dlm bahagian ni termasuk kalau nak sumbang kat parti sendiri) dgn peruntukan kepada kawasan  jd takde alasan bongok tak cukup duit nak bantu rakyat atau mp yg rasa rakyat kawasan dia tiada hak atas gaji dia kalau bagi pon dia rasa tu satu ihsan dan jasa dari dia.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 5-10-2022 08:51 AM
Iols setuju sbb kt malaysia ni wakil rakyat asyik2 orang minta tolong. Tu semua perlukan duit dan kd ...

Inilah punca utama, sbb dari awal pengundi dh didoktrinkan yg ADUN atau MP tempat utk berjumpa dan dpt bantuan.

Pastu peruntukan plak bkn cukup nk cater, so mmg kena guna duit saku sendiri lah.

Nk faham realiti seorg ADUN or MP bleh layan lagu ND Lala Selamat Mlm YB
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau rakyat pandai suh buat part time, tak pun ujung2 ckp cari la kerja yg gaji banyak.
so, kalau wakil rakyat rs tak cukup gaji, cuba buat part time tak pun cari kerja lain takyah susah2 nak mewakili rakyat kalau gaji tak setimpal. ramai lg org lain yg nak. mudah kan???
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 08:55 AM From the mobile phone | Show all posts
islam ke tak islam tu? percaye ke tidak pd api neraka? kalau tak, teros kn je kutip rasuah. tayah tarah lg duit rakyat.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
bakingsoda replied at 5-10-2022 08:52 AM
rasanya kena asingkan gaji peribadi mp (dikecilkan dan dlm bahagian ni termasuk kalau nak sumbang ka ...

Mmg dh ada peruntukan khas utk kawasan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 09:14 AM | Show all posts
bangang benak boros zalim punye statement
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 09:16 AM | Show all posts
gaji beso nak...suruh buat keje malas nak mampos....
puiiii
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-10-2022 09:26 AM | Show all posts
Kau berkhidmat sebagai wakil rakyat ni at the first place memang nak berkhidmat untuk rakyat atau tembolok sendiri? Kalau betul untuk rakyat, bagilah berapa pun, mesti kau akan selalu rasa cukup. Tapi kalau untuk tembolok sendiri, bagi berjuta pun tak akan cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Boleh naik salary tinggi mcm.kat.Singappre tapi kena cut stuff dan jabatan yg redundant. Ada berans?
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 09:46 AM | Show all posts
axl_bach replied at 5-10-2022 08:55 AM
Inilah punca utama, sbb dari awal pengundi dh didoktrinkan yg ADUN atau MP tempat utk berjumpa dan ...

Sangat betul. YDP sekolah, ketua kampung, pengerusi taman, ketua ni ketua tu semua mintak peruntukan dari YB. Siap ada yg bold enough kalau tak bagi tak layan.  Walaupun ramai yg betul2 ikhlas buat untuk kepentingan sekolah, kampung, taman atau organisasi tapi impak dia pada YB2 ni atau ketua2 parti yg teringin jadi YB sangt besar. Depa kena cari lubuk duit untuk penuhi permintaan2 sumbangan.  Duit yg govt allocate utk YB mana cukup. YB2 ni pulak bila dah jumpa lubuk duit mula jadi tamak.. mula2 dapat 100k, 50k bagi sumbangan, 50k masuk poket.. tapi bila dapat 1mil, still 50k je bagi sumbangan, lain2 masuk poket.  Tengok yg top of the food chain kita la.. 1mdb.. ada sikit guna hantar orang gi haji.. lain2 buat beli private jet, yacth, van gogh..
Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2022 09:57 AM From the mobile phone | Show all posts
rikiruj replied at 5-10-2022 09:46 AM
Sangat betul. YDP sekolah, ketua kampung, pengerusi taman, ketua ni ketua tu semua mintak peruntuk ...

Sbb dah berakar umbi dh doktrin nk minta bantuan jumpa wakil rakyat sbb dia "WAKIL RAKYAT"... Dari awal budaya beli hati dgn tabur menabur ni dh berleluasa mmg susah dh nk ubah....

So dgn sistem yg dh terbentuk sedari dulu, mana ADUN or MP mmg nk x nk kena tabur duit utk dpt sokongan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 10:07 AM GMT+8 , Processed in 0.096251 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list