CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: KelisaSilver

Ada perbezaan ke sunat cara Clamp & Traditional?

[Copy link]
 Author| Post time 4-11-2010 02:52 PM | Show all posts
oo ye ke.... I dah booking kat PUSRAWI on the 27 Nov ni.... laser... harap2 takde paper la....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-11-2010 03:34 PM | Show all posts
Nak kongsi gak pasal sunat anak nih. Anak i yg sulung sunat masa dia umo 4 bulan kat Hospital Tawakal..tak sure guna clamp or apa (ada ring kat bird tuh panggil clamp ker..??). Mula sunat ok jer pas tuh balik umah darah keluar banyak giler and terpaksa g balik spital coz risau dia nangis jek. Pegi sana doctor kata kena jahit pulak coz ring tuh dah tercabut sbb tuh jadi pendarahan. Melayang duit RM 1000 kat situ...dlm seminggu bird dia dah lega..

Anak kedua..baru bulan lepas sunat..umo 2 bulan. Kali nih sunat kat Hospital Pakar Al-Islam, Kg. Baru. Bayaran pun tak mahal. RM 150 jer..dlm seminggu dah lega and ring yg lekat kat bird dia gugur pun senang..

Apapun masing2 pilihan...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-11-2010 04:19 PM | Show all posts
Nak kongsi gak pasal sunat anak nih. Anak i yg sulung sunat masa dia umo 4 bulan kat Hospital Tawaka ...
SyaIsmail Post at 4-11-2010 15:34



    tq sbb share your xperience... sharing is caring kan?.... .... memula I nak g gak Pusat Rawatan Al-Islam kat Kg Baru tu.... tapi kena tunggu doc tu balik Hj. dia balik next month.... so kalau nak after 6 Dis... I rasa mcm lambat sgt sampai nak kena tunggu Dis.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 04:29 PM | Show all posts
alah apa2 cara pon xpe janji selamat ye dak? huhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-11-2010 04:39 PM | Show all posts
alah apa2 cara pon xpe janji selamat ye dak? huhu
darthery Post at 4-11-2010 16:29



    a..ah ye betul....
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2010 02:09 PM | Show all posts
both my sons sunat masa umur 2 hari.. yang pertama guna clamp, hasilnya i rasa lebih kemas, anak yang kedua jahit... tak kemas sangat hasilnya... tapi dua2 recovered after 7 days... so saya rasa sapa ada anak2 lelaki kalau khatan masa baby pun senang nak jaga.. cuma khatan masa baby mungkin kos nya mahal sikit jer.. biasanya pediatric surgeon yang buat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-11-2010 12:53 PM | Show all posts
i skrang ni dah start cuak nak tunggu 27 Nov.... i pulak yg takut... huhuhuh
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2010 10:55 PM | Show all posts
sama la...mcm2 experience la plak..my son nak kena clamp esok nie...hope everything gonna be ok..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 28-11-2010 11:04 PM | Show all posts
Alhamdulillah anak I dah selamat bersunat cara laser semalam.... walaupun laser.... mmg di jahit gak... ingatkan bila laser tak jahit.. la ni tgh jaga2 la jahitan tu.... ajin2 cuci.... harap2 sembuh cepat sembuh!
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2010 01:13 PM | Show all posts
my son umo 10 thn pun dah slamat diclamp punainya...
doc kata senang je buat sbb kulit lembut..
aku ni konon lah ikut skali ngan hubby temankan dia..
bila tengok doc bius punai itu..air mata dah nak meleleh sbb x thn tgk dia menahan sakit..
pastu dia sakit skali lagi masa doc nak kuarkan takuk dia...
aku tgk sipi2 jelah...nak2 part doc gunting lebihan kulit tu...ngeri...
dlm 15-20 minit siap...after 4 days doc akan buka clamp tu...
nak kencing pun tak ganggu clamp tu...cuma kena pesan dia kencing sikit2...
bila mandi kena basahkan punai tu supaya kulit dia tak kering dan mengeras...
2 hari je dia rasa pedih2 kat tempat kena gunting tu...
aku beli juga Gamat Healin perisa oren supaya luka tu cepat sembuh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 09:14 PM | Show all posts
Yg I tahu Kat Kelana Jaya Medical Centre dlm RM300 sorang...
KelisaSilver Post at 20-10-2010 14:37

Aku buat sunat caj RM40-60 je..pakai cautery (laser) lagi
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 10:49 PM | Show all posts
my son umo 10 thn pun dah slamat diclamp punainya...
doc kata senang je buat sbb kulit lembut..
ak ...
monreyes Post at 30-11-2010 13:13

Anak aku pun pakai clamp gak.
Mcm yg ko ckp la tuh.
Bila clamp, doc akan potong kulit lebihan tuh.
Doc bg kulit lebihan tuh utk kita tanam.
Aku jadik confuse (or aku yg tak paham?) bila baca previous postings yg kata kulit lebihan tuh dibiarkan putus sendiri.
Dari apa yg aku tgk, lepas doc clamp tuh, terus doc potong kulit tuh ikut acuan clamp.
Clamp tuh sendiri ada saiz2nya.
Bkn hanya ada satu saiz jek.
Saiz dewasa pun ada!
Alhamdulillah, anak aku tak ada problem pun guna clamp.
Memula seriau gak nak pakai kaedah clamp tuh utk anak sbb dgr citer mcm2 but bila aku tanya 2-3 doc, depa ckp tak ada masalah dgn clamp kalu pandai jaga.
Masa clamp tuh terlekat, tak kisah langsung kalu kena air ke hapa ke.
Yg menjadikan sakit bila clamp tuh dicabut apabila darah2 kering (mcm keruping) melekat kat clamp so bila cabut clamp tuh mmg la sakit sikit.
Utk elakkan tuh, make sure bird tuh sokmo kena air bila berclamp.
Even sblm clamp ditanggalkan pun, doc soh basahkan keliling clamp tuh.
Lepas tanggal clamp time tuh la yg kena jaga jgn bagi kena air kat keliling kulit yg dah terpotong tuh.
Ok jek bird anak aku tuh,
Nak kata cantik, kena mekap lebih la kot taruk bincu pulak!
Hahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2010 11:19 PM | Show all posts
anak aku pun dah bukak clamp after 4 days...
masa ada clamp..pakai kain pelikat atau seluar xde hal...
sbb kepala tu tersorok dlm clamp...
bila dah exposed...xleh bergesel ngan kain..ngilu..
aku jumpa kat internet satu teknik canggih supaya x perlu gantung kain...
iaitu gunakan mangkuk polystyrene yg ditebuk...
then serkup kat punai n taruk plaster..
voila...barulah selesa kata anak aku...
tapi topi mexico tu awat lambat sangat kecut....ngeri je tenguk...
ada apa2 petua tak...
dah seminggu nie...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-12-2010 12:48 PM | Show all posts
anak I Alhamdulillah...... dah boleh pakai seluar selepas 1 week. so skarang ni dah ok....
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2010 09:46 PM | Show all posts
ank sy pun guna laser...tp agk lambat juge sembuh...
ade petua ke utk lekas sembuh....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2010 08:20 PM | Show all posts
Reply 72# Tenko


baik guna cara konvensional...anok kawe...g check senin lepas..doc kata sikit je lagi luka2 tu....x de balut2 pon...kalau dah kering,x yah buang apa2 lagi..sekali je sakit nya...aku sapu sgn krim luka je...x pakai iodine yg doc bagi tu..pedih weiii.... pakai krim tu..sejuk kata anak aku...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-12-2010 08:23 PM | Show all posts
Aku buat sunat caj RM40-60 je..pakai cautery (laser) lagi
masros Post at 5/12/2010 21:14



Guna laser..RM60 je? anak aku yg guna konvensional..kena RM90...errrr hang dah ambik sirap tak?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2010 11:52 PM | Show all posts
nak share jgk
i pun anak sunat umur 5hari
buat  kat DEMC , pakai clamp kos dlm rm350
senang je nak jaga., nak cuci just rendam dlm air dlm air time mandi je
..lima 5hari dah tanggal........bersih dan elok je..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2010 11:41 AM | Show all posts
my son sunat kat klinik..tapi berjahit...doctor kata better jahit dari clamp...
lepas sunat, doctor pun pakai alat untuk stop the bleeding...bau satu bilik macam daging bakar...

tak yah balut...sekarang dah seminggu lebih...dah kering..cuma my son tak berani nak pakai seluar..ngilu katanya..
everyday sapu krim dan makan antibiotik je..

Klinik: Zain Azrai/Dr Dahlia - Bandar Baru Selayang
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2010 12:10 PM | Show all posts
buat kt hospital sng ckit sbb dijamin prosedur streril..bersih n bebas kuman..so nt xda infection..tu ja pon..kn lebih selamat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 05:54 PM GMT+8 , Processed in 0.081312 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list