CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
Author: KelisaSilver

Ada perbezaan ke sunat cara Clamp & Traditional?

[Copy link]
Post time 10-10-2010 12:26 PM | Show all posts
Reply 19# yanaghazali

Anak I dulu pun seriau nak berkhatan.  Tapi bila kat sekolah lepas sorang, sorang kawan lelaki dia berkhatan dia terasa malu kot sebab masih belum sunat.  Masuk je cuti sekolah panjang dia cakap kat abah dia, `abah, abang nak sunat boleh?'    

...peer pressure....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2010 07:58 AM | Show all posts
anak yg kecik baru jer umur 6thun...nk tunggu dia nak sunat lambat agy nampaknyer...ni tengok picaga ...
yanaghazali Post at 10-10-2010 00:02


my angah pun ...tahun dpn drjh 1...ingat nak sunatkan skali ngan along cuti skolah tahun dpn...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2010 08:01 AM | Show all posts
Reply 21# AnitaSabrina


    anak yg ke2 sunat masa umur 6thn...dia yg minta sendiri..masuk dlam bilik doktor senyum jer...kuar dr bilik doktor meraung mengamuk2....hehhehe

now dia skema kat adiknyer plak...tu yg adik x mo sunat...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2010 11:52 AM | Show all posts
Reply 23# yanaghazali

Kelakar cerita Yana....

Samalah macam anak-anak saya.  Adik dah pernah tengok abang lepas sunat.  Sekarang adik seriau nak bersunat.  Sabar je lah.....kalau dah cecah umur 9 tahun masih tak sunat jugak, harus I sedate kan dia, bundle masuk kereta terus ke hospital.  Sedar je dah selesai.....  But I hope I don't have to do it that way.  Kesian kat dia....biarlah dia sedar dan faham kenapa perlu bersunat.  

My eldest dulu mudah sikit nak sunat sebab kulit apa ke nama yg dibuang tu dah ada kotoran keliling dia.  My brother (he's a doc) check my son's penis and said ada infection sebab kotoran kat situ & my son pun rasa sakit.  Bila my brother explain kat my son kenapa perlu buang kulit tu (now I remember nama kulit tu is foreskin)  baru dia faham why circumcision is good for him.  Alhamdullillah sampai la ni tak pernah complain sakit kat situ lagi.  

Another incident, bukan Islam je yang bersunat sekarang ni.  Hari tu I kat SJMC dewan bedah jumpa family Cina.  Saja-saja my husband borak dengan dia orang.  Anak lelaki dia orang (umur about 6 years old) tunggu turn nak masuk dewan bedah untuk bersunat.  Abah dia cakap doctor suggest anak dia disunatkan sebab selalu sakit kat bahagian foreskin (or something like that....dah tak ingat full details sebab masa tu I pun tengah trauma tunggu turn nak operate.....).
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2010 04:11 PM | Show all posts
Anak I yang sulung sunat kat DEMC.  Guna laser.  Hubby & I asked around first before deciding on las ...
AnitaSabrina Post at 9-10-2010 18:57



     ooo guna laser pun mcm ok gak ek... brapa kos kalau guna laser?. anak I darjah 1. dia nak sunat hujung tahu ni ngan pakcik dia yg darjah 2. kalau guna laser, kulit tu nnti akan bertaup semula ngan sendirinya ek?. tak payah jahit2 dah kan?.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2010 04:12 PM | Show all posts
hang blajaq mana sunat kampung atau sunat modern effect mati pucuk atau premature ejaculation  ...
atomicman Post at 10-10-2010 08:48



    I pun ada dgr mcm tu... tapi tak tahu tahap kebenarannya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2010 04:16 PM | Show all posts
Reply  KelisaSilver

Guna laser lebih baik, pendarahan kurang, cepat sembuh 3-4 hari dah boleh pa ...
bobok5015 Post at 8-10-2010 10:34



    ooo ye ke... i nak try tanya doc laser punya method la....nak survey kat mana ada buat sunat laser ni. rasa bkn semua tempat ada kan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2010 05:12 PM | Show all posts
Reply 25# KelisaSilver

Anak I dulu less than RM1k.  Day surgery.  Operation 9 am.  Bila doctor tengok dah stabil around lunch time dah discharge.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2010 11:28 PM | Show all posts
I pun ada dgr mcm tu... tapi tak tahu tahap kebenarannya.
KelisaSilver Post at 11-10-2010 16:12



secara fakta,x ada kena mengena
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2010 03:06 PM | Show all posts
tu la pasal....
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2010 04:05 PM | Show all posts
lupa lak nak cakap pasal clamp ... aku x stuju sangat ... sbb kejam!... dia memutuskan sumber nutrie ...
sibel Post at 7-10-2010 21:49



   huhuhuhu nak tanye..nape kate kijammm!..lain ker rupabentuk mukabuminya kalu clamp?...nak tau gak nih...ada 2 anak bujang tgu turn tahun dpn.......kalu laser mahal ekkkk!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-10-2010 04:34 PM | Show all posts
org kata kalau clamp kulit yg tertanggal tu bertaup tak cantik. kalau jahit kulit tu jadi cantik. tah la betul ke tak. kalau boleh nak la cantik kan?. kalau tak cantik kang takut lak kita nengok nye...

kata AnitaSabrina , laser less than 1K. less tu tak tahu la berapa pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2010 11:20 PM | Show all posts
Reply 32# KelisaSilver

Less than RM1k tu around RM900++.  Actual figure dah tak ingat.  This was 5 years ago.  

My brother pernah cerita pasal berkhatan ni.  I share ek.   He's a doctor and bila hujung tahun memang ramailah budak-budak berkhatan.  Ada one time, bapak budak ni cakap kat my brother, `doktor, bila doktor sunatkan anak saya boleh masukkan benda ni? Nanti bila besar mesti best"......Budak ni around 9 or 10 years old.  Some kind of a ring thingy.  Anyway, my brother tazkirah kan sikit bapak budak tu.....isk isk... macam-macam fesyen parents la ni.  
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-10-2010 03:59 PM | Show all posts
Reply  KelisaSilver

Less than RM1k tu around RM900++.  Actual figure dah tak ingat.  This was 5  ...
AnitaSabrina Post at 14-10-2010 23:20



    tq Anita.... ada pulak bapak mcm tu ek... mesti dia malu lepas abg u bg ceramah...
org bersunat tu sbb nak bersih bkn nak benda lain.... ape la....
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 10:25 PM | Show all posts
Reply 31# juita

aku kata kijam sibab .. bila clamp .. ko cut off darah ke tisu target .. tisu target akan suffocate ... lepas tu .. mati ... slowly ..
mungkin tak painful .. tp mmg kijam ... cold and slow death ...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2010 08:21 AM | Show all posts
Reply  juita

aku kata kijam sibab .. bila clamp .. ko cut off darah ke tisu target .. tisu targe ...
sibel Post at 15-10-2010 22:25


jadik maksudnya kulit yg nak dibuang tu x buang terus ek? biar dia "mati" sendri whereas kalu sunat biasa dia buang terus yer tak?? btull ker pemahaman ku inih?...tapiiiii hasil dia sama x antara dua kaedah tuh??huhuhu.....masih lom terbayang dipikiran...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-10-2010 01:51 PM | Show all posts
jadik maksudnya kulit yg nak dibuang tu x buang terus ek? biar dia "mati" sendri whereas kalu su ...
juita Post at 16-10-2010 08:21



betul la ape yg ko kata tu .. clamp .. takes time. Hanya bila tisu tu mati .. dia akan mudah tanggal .. teknik ni dah dipelopori lebih awal oleh bebudak2 Dr. Veterinar. Castration dalam lembu banyak teknik.. penggunaan burdizo .. elastic rubber band .. konsep dia sama ngan clamp untuk sunat pada bebudak.. aku ingat dalam tempoh 4 hingga 7 hari ... bila tisu tu mati dan leh tanggal.. rasa aku la .. sbb aku bukan budak medic.. teknik rubber band turut pena diexperimentasikan dek bebudak extreme kat kucing jantan ... ikat kat pangkal testicles tu .. dengan rubber band ... few days kemdian testical ngan scrotum akan kelihatan kehitaman .. ni tanda xde blood flow ngan darah tu jadi kurang beroksigen .. tisu xdpt oksigen in the end .. mati .. bila mati dia tekstur jadi macam keping emping yg dijemur .. keras .. dan kemdian .. mudah ditanggalkan sbb dah lose integriti .
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-10-2010 03:14 PM | Show all posts
mmmm setelah meneliti & bertanya pendapat ramai org.... i will go for traditional or laser.... clamp tu out of the list.... anak buah i ramai gak yg pakai laser.... tgk la nnti nak pakai apa...  

anyway.... tq ya kawan2 semua... nnti bila anak I dah selamat.... i bg tahu ek mcm mana dia punya outcome... heheheh mcm xperiment pulak....
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 09:50 AM | Show all posts
mmg tiap teknik ada baik n buruk nya.
klamp mudah buat, kurang darah, mudah jaga...mungkin waktu bukak sakit sikit/lebih...ada kalanya lambat sikit baik...bermacam2 jenis klamp dah ada skrg
tradisional...lambat sikit buat, kena jaga perdarahan...boleh cepat baik....
laser...lebih kurang jer...laser utk matikan darah..mungkin potong sekali..baik pon cepat mcm traditional...
kawan2 kat bandar mana?...
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2010 10:19 AM | Show all posts
sape2 yg tau buat laser kt mane?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 08:56 AM GMT+8 , Processed in 0.075738 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list