CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 43036|Reply: 88

Ada perbezaan ke sunat cara Clamp & Traditional?

[Copy link]
Post time 6-10-2010 04:33 PM | Show all posts |Read mode
Salaam Semua,

Kalau dah ada tread pasal Bersunat (Berkhatan) ni sila merged kan ya. Saya cari2 mcm tak nampak lagi.
Saya nak sunatkan anak lelaki saya hujung tahu ni. Tapi tak tahu kaedah sunat yg mana elok.

Tolong ek kawan2 sesiapa yg tahu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-10-2010 05:18 PM | Show all posts
I vote for traditional...
Rasanya guna traditional method lagi senang nak jaga and lagi cepat kering and rupa lagi cantik sbb berjahit..
Teringat my boy dulu guna clamp.. ingatkan lagi senang nak jaga.. sekali lambat betul nak elok.. cam menyesal pon ada...
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2010 05:26 PM | Show all posts
kalu ikut tradisional.....kt mane yg trbaik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-10-2010 05:44 PM | Show all posts
I vote for traditional...
Rasanya guna traditional method lagi senang nak jaga and lagi cepat kerin ...
ApeApeAje Post at 6-10-2010 17:18



    i pun rasa mcm tu la sbb ada org kata kalau dia jahit kulit tu lagi bagus. tapi i tak tahu la betul ke tak. I ingat bln Dec ni cuti skolah nak sunatkan anak I tu.... mg parents suh clamp je. tapi I nak traditional. tu yg i pening ni.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-10-2010 05:46 PM | Show all posts
tapi kan doc sekarang ada ke yg buat traditional lagi?. I nampak mcm most of Klinik dah buat clamp je. mana pulak i nak cari doc yg buat traditional kan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2010 09:19 AM | Show all posts
anak ai pun nak sunat hujung tahun ni... tengah survey gak nih... my friends banyak recommend sunat pakai laser.... ok ke nih... tengah confuse sekarang.... ada kata clamp lambat baik, laser cepat baik... kalau boleh nak lah yang cepat baik...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-10-2010 11:27 AM | Show all posts
a..ah tu la... nak gak tanya member2 cari yg ada pengalaman anak masing2 mcm mana.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2010 02:33 PM | Show all posts
Post Last Edit by MeeSai at 7-10-2010 14:36

guna laser lagi cepat baik..
kalau guna gunting pun ..1 minggu lebih baik la

cuba di pusrawi   
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 7-10-2010 03:58 PM | Show all posts
guna laser lagi cepat baik..
kalau guna gunting pun ..1 minggu lebih baik la

cuba di pusrawi   : ...
MeeSai Post at 7-10-2010 14:33



    tq...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2010 09:39 PM | Show all posts
nk tnya kos utk laser ni biasanye brp kena charge....
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2010 09:47 PM | Show all posts
vote for lazer ... potong cantekkk pastu bakar terus tempat salur darah .. so minimal haemorhaging .. mungkin takde langsung ... tp the -ve point .. kalau tangan yg buat lazer tu tak steady .. silap2 .. terpotong semua skali ..  haruuuuu woooooooo

traditional .. ada lg .. tp susah nak cari skang ni ....
time aku dulu .. klinik ... incision biasa aje ... takes time .. kekadang bengkak .. apa pun slamattt
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2010 09:49 PM | Show all posts
lupa lak nak cakap pasal clamp ... aku x stuju sangat ... sbb kejam!... dia memutuskan sumber nutrien ke skin yg hujung tu .. dan mati begitu shj ... pastu tanggal...
kulit lebihan tu sebaik2nya dikafan dan dan tanam ..
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2010 09:36 AM | Show all posts
aku tak paham sangat pasal clamp2 nie..tapi tgk pamplet die..die tulis

"HASIL COSMETIK YG LEBIH CANTIK"...

hehehe...yakinlahh pemilik kalau hasilnya cantik....

ps:dgr citer di utara ada tukang sunat, yg baca doa2 tertentu,mendoakan agar yg disunat dijauhkan dari zina.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2010 10:34 AM | Show all posts
Reply 1# KelisaSilver

Guna laser lebih baik, pendarahan kurang, cepat sembuh 3-4 hari dah boleh pakai seluar. Kalau clamp, masa nak buka clamp nanti menjerit budak2.
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2010 11:17 AM | Show all posts
sunat kampung bagus..... 100 thn boleh pakai lagi...
sunat moden.... umur 40 dah kondem masa tu la sebok carix vigra


Dulu sebelum sembelih berendam dulu dlm parit.... riuh !
Bila Tok Mudim datang tiba2 senyap jea... macam tak orang dalam parit, masing2 pandang tukang sembelih lalu

Bila semua dah ready, kena pulak mandarem semburan air sireh, pas tu apa lagi berebut2 nak kena sembelih dulu.... he he he

Itu Kenangan Lalu....
Reply

Use magic Report

Post time 8-10-2010 11:22 AM | Show all posts
mane nak cari tok mudim lagi sekarang nih....
fenin gak, sebab nak sunatkan ank gak bulan 12 nih....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-10-2010 04:43 PM | Show all posts
mane nak cari tok mudim lagi sekarang nih....
fenin gak, sebab nak sunatkan ank gak bulan 12 nih... ...
haneco Post at 8-10-2010 11:22



    saya pun sama.. tu yg tgh dok usya ni yg mana ok... org kata clamp nnti hujung anunye tak cantik. dia tak bulat mcm sunat traditional betul ke ye?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2010 06:57 PM | Show all posts
Anak I yang sulung sunat kat DEMC.  Guna laser.  Hubby & I asked around first before deciding on laser method.  

According to doctors, laser is better sebab potongan tu ikut penis masing-masing.  Clamp ni pulak its like one-size-fits all.  Also, budak-budak trauma 2 kali.  First masa letak clamp.  Second masa nak buka clamp.  Masa buka sakit sebab in most cases skin baru dah tumbuh kat bahagian clamp.  Sakit siot masa nak buka clamp.

My son's laser almost one hour.  Hubby stayed in the OT for 30 minutes pastu dia tahan bau.  So I went in.   I just stayed next to my son.  Memang tak nak tengok pun ada doc tu buat.   Bau memang kuat.....kulit terbakar kan.  Doc tu buat slowly & carefully sambil bercerita dengan my son.  My son tak rasa apa-apa sebab dah bius kat bahagian tu.  Masa nak cucuk jarum bius tu je sakit sikit.  Pastu dah tak rasa apa-apa.

Just make sure luka tu sentiasa kering.  Kalau rasa nak kencing jangan tahan.  Tak sakit masa kencing sebab luka bukan dekat tempat keluar urine.  Lepas pergi toilet basuh bersih-bersih and keringkan bahagian luka.  

My son, I gave him pati ikan haruan, jeli gamat, vitamins.  Tak sampai seminggu dah kering luka laser.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2010 12:02 AM | Show all posts
anak yg kecik baru jer umur 6thun...nk tunggu dia nak sunat lambat agy nampaknyer...ni tengok picagari pun dah menjerit mcm  kena rasuk.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2010 08:48 AM | Show all posts
sunat kampung bagus..... 100 thn boleh pakai lagi...
sunat moden.... umur 40 dah kondem masa tu la  ...
malu2kucing Post at 8-10-2010 11:17



hang blajaq mana sunat kampung atau sunat modern effect mati pucuk atau premature ejaculation dan sbgnya?..hahahahahahahahha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-8-2022 03:15 AM GMT+8 , Processed in 0.084962 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list