CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: YgBenar

[Tempatan] Jadual terlampau, anak-anak tidur cuma lima jam sehari,hilang fokus dalam pelajaran, pelajar mula meminta untuk tidak ke sekolah kerana terlalu penat.

  [Copy link]
Post time 30-9-2022 10:12 AM | Show all posts
kelas tambahan bagi aku macam tak perlu
kalau kat rumah akula jadi cikgu diorang
semua tips n trick selama aku belajar dulu2 akan aku sampaikan
kadang2 murid tak paham sebab tak tau apa benda yang cikgu tu cakap dalam kelas
bila kat rumah aku terangkan siap buka youtube semua tu baru diorang paham
tapi kalau parents yg jenis bawa kerja sampai rumah tu mungkin susah sikit kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_premierleag replied at 30-9-2022 09:31 AM
True .dah lama aku terpikir psl bende ni
And kelas KAFA tu perlu ke? Kat skolah kan dah ada subjej ...

Kat fb mak pak pakat mengecam kalau tak hantar kafa kan ada yg buat karangan viral sana sini pasal kafa ni pastu dia kata bebudak mana penah letih.Kena gak hantar kafa katanya.

Kalau kat johor kan wajib sogame nih so bg dorang biasa je  la kot. Sogame pun byk katanya.

Iols mmg tak hantar kafa harian tu, anak iols belajar ngaji dan fardhu ain kat private center lain. Time hari cuti je dia gi.
Lagipun iols mmg tak niat nak hantar anak sekolah menengah agama, kalau nak masuk sekolah agama masa menengah kan nak result upkk tu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by faraway1 at 29-9-2022 10:43 PM
kaishi replied at 28-9-2022 11:27 PM
Anak aku darjah 1,

Balik 12.45, nnt pukul 2.00 dah kelam kabut sekolah agama, balik mandi makan tu ...

Macam padat pula My darjah 1 hahaha

Sekolah habis jam 5 petang, ok jam 3 habis tapi kemudian pergi school daycare.

Lepas tu jiu-jitsu class.
Dalam minggu tu juga ada swimming serta ice skating juga..

Tapi syukur sekolah takda homework ke apa.. So tidur around 7

Besok bawak anak camping 3 malam...
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
asfaz replied at 29-9-2022 03:28 PM
Tempat ai ni sekolah kecik ticer. 1-6 pun buat 2 sessi. Kelas full. Rata2 setiap darjah ada 10 kel ...

Selangor mmg padat sgt murid. Bygkan satu kelas 50 murid.Boleh bygkan tak padat nak mampus skolah tu.

Sementara sekolah kat kg byk kelas kosong plak hhah biasanya satu tingkatan cuma ada 1-2 kelas je.

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 30-9-2022 10:31 AM
Kat fb mak pak pakat mengecam kalau tak hantar kafa kan ada yg buat karangan viral sana sini pasal ...

Aku benci parents spesis mcm ni
Nak sumbat segala ilmu akademik kat anak tu smpi anak takde energy dan takde masa nk buat xtvt lain sbg kanak2 tu sendiri.worst part is bila dia push anak tu utk dpt berderet2 A hanya utk content fb tiktok si mak.
Takkan takde masa lgsg nk bermain.....sounds petty tp xtvt bermain or bersukan ni la yg bentuk anak tu jd 'orang'...reti bergaul, develop skills empathy, interpersonal skills,survival skills etc etc.
Ni kalo ngadap buku je, mmg ko tggu je anak ko besar sok, harammm x reti bergaul, lps tu suka judge org sana sini bila dia tgk org tu tak sama mcm dia...ni esp bila dia besar sok dia bakalan jd lobai lobainita kepam.....sbb upbringing dia tu sendiri yg buat dunia luar dia tertutup..takde kawan2, takde pglmn explore dunia luar dgn bermain.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 30-9-2022 09:12 AM
Sekolah kat pj hehehe kalau hari jumaat habis awal, tak balik nek bas sekokah tapi naik bus srijay ...

Ai hari jumaat balik awal pun tkde makna sb pakcik bas tunggu anak nya hbs tuisyen pkul 2 mimpila nak balik tido awal guling2

A&w pantai Timur tempat sukan sekolah ai tpi ai jadi penonton aje
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
kelip2_07 replied at 29-9-2022 03:54 PM
dgr kata yuran kafa pn mhl..kena yg ade ank 3 org ke atas..sesak gak tu nk beli bj uniform lg

Kafa under jais rm25 je
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:28 AM | Show all posts
Samerosie replied at 30-9-2022 09:12 AM
Sekolah kat pj hehehe kalau hari jumaat habis awal, tak balik nek bas sekokah tapi naik bus srijay ...

Ni mesti budak Assunta...hahaha...dedolu kalau jemahat balik awal nyinggah Asia Jaya men bowling. Ekceli jadual padat ni atas parents gak yg hantar anak extra classes cam art class, language, sports etc. And also ikut sekolah lah.

Sekolah anak aku jenis tak bagi hw sgt sebb semua kerja/exercise buat kat kelas. Nasib sekolah keb & sekolah agama dekat. Yg penat tu sebab terkocoh-kocoh nak siap ke sek agama / sek keb. Nak plak naik van/bas. Nak tunggu bebudak lain penuh pun dah makan masa.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 11:33 AM | Show all posts
asfaz replied at 29-9-2022 06:24 PM
Kalau bulanan ,kafa anak ai rm25. Masa awal tahun tu tgk drjah apa. Kalau darjh 1,5,6 mahal sikit  ...

bkn bulanan..tp yg ms register tu..aku xantar ank g kafa xtau la brape yuran
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:34 AM | Show all posts

xtau la sbb dgr dorang mengeluh kata yuran mhl bj lg
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
kelip2_07 replied at 30-9-2022 11:33 AM
bkn bulanan..tp yg ms register tu..aku xantar ank g kafa xtau la brape yuran

Register mmg mahal terutama 1,5,6. Kafa anak ai dia serapkan 3 bulan last tu sekali sebab kebanyakkan time tu dah ramai tak bayar yuran..tak silap ai anak ai drjh 5 tahun ni dlm 200+++ kot. Lupa la sb ada exam kan
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by kaishi at 30-9-2022 11:44 AM
faraway1 replied at 30-9-2022 10:39 AM
Macam padat pula My darjah 1 hahaha

Sekolah habis jam 5 petang, ok jam 3 habis tapi kemudian perg ...


Haha, memg padat tu sis...

Anak sy weekend ada masa dan kami ada budget baru bawak g memanah, tmpt memanah tu free je utk kami, memanah ni da ckup ajar dia skill fokus, kurang dah perangai ribut clumsy dia sejak memanah ni, tp utk tuisyen ke, swimming ke ape ke kami tak mampu, haha, ngaji pon ayah dia ajar.

Bagus la sejolah xde homework, anak sy.l kadg pukul 10 mlm tu tak setel lg... Jd amek dan buat yg priority, biasanya.ms dia g sekolah agama sy check dl keje sekolah, klu bnyk sgt petg tu da start buat
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kelas Tuisyen atau kelas quran pada waktu malam itu adalah pilihan ibu-bapa, jadi kalau boleh pilih lah kelas pada hujung minggu, malam bairlah waktu rehat sambil siapkan homework.

Byk je yg nampak,  bukan saja anak2 penat,  mak bapak turut penat,  waktu malam keluar lagi utk hantar-ambik tuition, kelas quran.

Terlalu penuh padat aktiviti sampaikan jadualkan buku sekolah pun tak sempat nak pilih, hari2 anak bawa beg berat.

Adakah mencapai matlamat hidup dengan segala pengisian ini?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
kelip2_07 replied at 30-9-2022 11:34 AM
xtau la sbb dgr dorang mengeluh kata yuran mhl bj lg

Maybe kafa swasta kot..
Kafa swasta dkt rumah iols.ni yuran rm120
Baju kalau jumaat ada jubah hitam plak...

Iols htr anak kat kafa jais je...walaupung.jauh sikit..senang..sebab.gomen punya kan...
Sebulan rm25...sehari dia nak bawak duit rm2 je gi kafa..sebab ada spageti...hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 30-9-2022 07:40 AM
Meols dulu sekolah mmg 1 aliran ada belas2 kelas. 1 kelas student mesti 40 org. Cuma kan bila msuk ...

Kat mana tu ? Tpt ai ni padat. sepatutnya ada 1 tapak tu tuk bina sekolah tp tak tahu la kenapa tak jadi. Sekarang jadi driving school.  
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 11:55 AM | Show all posts
kaishi replied at 29-9-2022 10:43 PM
Haha, memg padat tu sis...

Anak sy weekend ada masa dan kami ada budget baru bawak g memanah, tmp ...

Me selalu fikir 45 minit jiu-jitsu 3 kali seminggu, 40 minit swimming sekali seminggu, 60 minit seminggu sekali ice skating is way better dari ngadap tablet hahaha.
Ahad free day gitu so kompem TV memanjang jika tak keluar bermain atau ada family aktiviti.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-9-2022 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Di kedah contohnya,  kelas kafa hanya 3 hari Ahad-selasa sahaja, rabu biasa koko sekolah,  khamis free and easy.  Rasanya jadual ini agak selesa utk pergerakan budak2 dan ibu-
bapa.

Kelas kafa waktu petang disediakan percuma oleh majlis agama dan kadar yuran pendaftaran sangat minimum utk buku2 dan beberpa keperluan administrative yg lain.

Memandangkan ianya percuma (tiads yuran bulanan) maka adalah rugi jika ibu-bapa tak ambil peluang utk menghadirkan anak2 bagi tujuan pendidikan sahsiah, kerohanian dan akhlak islamiah.

Ada ibu yg bertanya di atas,  tak cukup kah waktu pendidikan islam di waktu persekolahan pagi,   ini tepuk dada tanya iman sendiri,  nilai sendiri akhlak anak2,  mampukah kamu didik sendiri.  Ada ramai ibu-bapa yg mampu didik sendirj dgn lebih befkesan,  contohnya diajak anak2 solat bersama sebagai latihab kpd mereka,  diajar sendiri anak2 cekap membaca al-quran.

Kalau diri sendiri pun solat tidak cukup biarlah org lain yg didik anak itu,  jangan halang,  jangan pertikai.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 12:49 PM | Show all posts
i n ak share jugak aktiviti anak i darjah 1 di selangor ni hihi...bgn 6.45..7.40 i hantar KAFA bawah JAIS rm40 sebulan..habis sekolah dia mengaji dgn ustazah kelas dia sampai 11.45 pastu turun bawah transit dia mandi dan makan..dlm 12.30 teacher transit hantar pegi SK seberang jalan..pkl 6 teacher transit amik balik sekolah..mandi, makan ringan2 & mainla dgn kwn2 sampai pkl 7 balik keje i amik dia..blk rumah solat makan buat kerja sekolah kalo ada..kalo takde suruh dia baca komik ke buku dia or main guling2 dgn adik 4thn..pkl 10 suruh tido dua2..hp weekdays tak boleh...jumaat mlm baru boleh amik phone..weekend i try ajak buat aktiviti luar jalan2 ke blk rumah my parents or in law ke..sabtu malam kelas silat..pelik jugak kalo anak sekolah rendah bz sgt..maybe i sejenis parents yg tak utamakan pelajaran anak kot hehe..tp anak i ok2 jelah..nak hantar mcm2 kelas tu tak berapa mampu sgt..so i bawakla pegi camping ke..pegi zoo..muzium..tgk teater..pasrt og study jugak tu kan
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Skrng akk dh xada ank skolah ren n menengah....kalau zmn ank² skolah dulu xada laa padat sngt aktiviti deorang,pg skolah keb,ptng skolah agama..lps mgrib g mengaji..dh menengah ada yg dok asrama..
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2022 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sazreena replied at 30-9-2022 11:28 AM
Ni mesti budak Assunta...hahaha...dedolu kalau jemahat balik awal nyinggah Asia Jaya men bowling.  ...

Hahaha mana lagi kalau tak assunta, budak sri aman, kalau tak budak tp.  Kalau boys tak la salle, BB kalau chinna katholik high.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-2-2023 06:48 AM GMT+8 , Processed in 0.100018 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list