CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1351|Reply: 16

[Tempatan] Penyakit eksotik bawaan PATI ancam kesihatan penduduk

  [Copy link]
Post time 26-9-2022 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 26-9-2022 08:31 AM

Kemasukan warga asing secara haram perlu dibanteras kerana ia dikhuatiri boleh mengancam kesihatan dengan membawa masuk agen penyakit yang sudah tiada di negara ini seperti malaria dan untut. Pendatang tanpa izin (PATI) ini bukan sahaja membawa masuk penyakit yang telah dihapuskan seperti tibi, tetapi boleh membawa masuk penyakit eksotik seperti kala azar (lalat pasir).

https://www.utusan.com.my/gaya/2022/09/penyakit-eksotik-bawaan-pati-ancam-kesihatan-penduduk/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2022 08:40 AM | Show all posts
paling takut TIBI sbb mereka ini banyak terlibat industri makanan...di restoran & jualan di gerai makan..
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 09:28 AM | Show all posts
kerajaan yg ada skrg patut henti ambil pendatang secara berterusan. selain dari membawa pelbagai penyakit eksotik & yg hampir pupus di Malaysia, mereka juga membawa pelbagai masalah sosial, yg sememangnya tak boleh diterima akal di negara kita.

namun, apa saja keraaan yg memerintah, masih membawa mereka masuk demi keuntungan duit tepi.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 09:41 AM | Show all posts
terang2lah tajuk tu tulis PATI

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 11:10 AM | Show all posts
Kena buat sesuatu berkenaan PATI ni sebelum terjadi apa-apa yang tidak diingini
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 04:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Masa PKP dulu bukan main highlight pasal pengajian PATI tapi sekarang macam dah Tak ditekankan sangat.  Masa premis takut mengaji PATi sebb lesen boleh ditarik.  
Officemate ada meninggal kerana jangkitan tibi,pi oversea pun Tak pernah.mana datang tibi tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Hmpir semua premis perniagaan makanan...pekerjanya warga asing....adakah mereka ni semua dh amik suntikan typhoid??? Pihak berkuasa berkaitan ada buat pemeriksaan ke tak ni???
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Parashit hina dan terkutuk di atas muka bumi
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 26-9-2022 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
bulalof replied at 26-9-2022 01:28 AM
kerajaan yg ada skrg patut henti ambil pendatang secara berterusan. selain dari membawa pelbagai pen ...

Campak anak kat MRR2
Siap sendiri terjun lagi
Warga myanmmar
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Peniaga restoran wajib tidak bergantung pada pekerja asing. Contoh gunakan disposable plate/cup, order dan terus bayar di kaunter.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 10:02 PM | Show all posts
bulalof replied at 26-9-2022 09:28 AM
kerajaan yg ada skrg patut henti ambil pendatang secara berterusan. selain dari membawa pelbagai pen ...

jual orang lebih untung dari jual unta maaa....
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Isu pati tak dipandang serius oleh org atas. Sekadar so so saje. Setiap tahun bilangan mereka semakin bertambah baik yg legal maupun sebaliknya. Syurga pati di sini gamaknya kan?
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 02:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by LadyCarefree at 27-9-2022 02:09 AM
Zazama replied at 26-9-2022 11:57 PM
Isu pati tak dipandang serius oleh org atas. Sekadar so so saje. Setiap tahun bilangan mereka semaki ...


Macam tu laaaaaa. Bising2 pastu konon ambil tindakan. Lepas tu senyaaaaaaaap. Ulang2 je la gitu.

Tapi jgn salahkan kerajaan saja. Rakyat sendiri pun lindung pati. Ambik maid secara haram. Ambik pekerja xdok permit. Bagi sewa rumah senang2.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 09:39 AM | Show all posts
Simunggu replied at 26-9-2022 08:40 AM
paling takut TIBI sbb mereka ini banyak terlibat industri makanan...di restoran & jualan di gerai ma ...

ya betul...food court aeon mmg org bangla n nepal...nape x amik local??diorg bhgn cuci smpah n angkut dah la
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 10:10 AM | Show all posts
tiada action langsung,kalau nk banteras boleh je nk dgn xnk je
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 10:12 AM From the mobile phone | Show all posts
suka buang sampai merata jgk.. bangi ni penuh sampah tepi jalan..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2022 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sekadar artikel bahan bacaan je. reality nye takde pun tindakan kt PATI sampah sarap ni. dorg kan anak emas kesygan Malaysia. takde ic takde lesen pn bole pegi merate tempat dgn motor.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-11-2022 10:23 AM GMT+8 , Processed in 0.108316 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list