CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3249|Reply: 59

[Tempatan] Waktu bekerja di Johor hanya 4 setengah hari mulai bulan depan.Jumaat setengah hari,Sabtu Ahad cuti.40 jam waktu bekerja jadi kenyataan?

  [Copy link]
Post time 17-8-2022 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 17-8-2022 07:27 PM

JOHOR BARU, Aug 17 — Johor is set to announce an official two-and-a-half-day weekend, with Friday as a half-day, followed by Saturday and Sunday as weekend rest days, as early as next month.

It was learnt that the state government will only officially announce the reversion after hearing the views and receiving the blessings of Johor Ruler Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, who was presented with the results of favourable feedback last week.

A source, privy to the implementation, said that all parties have in principle agreed to Johor’s proposed return to Saturday and Sunday rest days.

He pointed out that the positive support for the reversion is based to the results of several research polls conducted by the various stakeholders, such as the government, private sector, education sector, industry players, including banking, and the Malaysian Employers’ Federation (MEF).


“Based on the respondents, a majority of those polled as part of the state government’s research, returned more than 90 per cent supporting the proposed Saturday and Sunday weekend.

“This shows a big majority wants the reversion to take place and Johor Mentri Besar Datuk Onn Hafiz Ghazi has in principle acknowledged the feedback, pending the views of Sultan Ibrahim that are expected by the end of this month,” said the source on condition of anonymity to Malay Mail as he was not authorised to speak to the media.


https://www.malaymail.com/news/malaysia/2022/08/17/sources-johor-set-to-revert-to-saturday-and-sunday-weekend-official-announcement-soon/23258

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 08:10 PM | Show all posts
yeah, cadangan aku dibawa kesana

muahahhahaaha
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Elok le tukar.. zaman la ni ramai pasangan PJJ, mmg sadis juga kalo weekend tak sama...
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya boleh dah ubah jumaat half day, sabtu ahad cuti untuk satu malaysia. Biar melalak haterz acik² gomen
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuti jela 3 hari terus senang.
So jumaat dah tak cuti la kat jdt eh alaa tak best plak kalau order barang hujung minggu takde penghantaran plak la nnt.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Jumaat tu cuti supaya tak terkejar2 nak pegi solat jumaat. Walaupun half day, masih lagi terkejar2 nak solat jumaat kalau rumah dan ofis di kawasan padat dgn kenderaan. Unless x payah balik dulu, solat jumaat berdekatan dgn ofis.
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Majikan kat johor ada berani melalak tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-8-2022 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Ah soo opis iols, lepas habis kerja pun sanggup hadap laptop sambung buat kerja. Sabtu ahad pun kerja. Konon nak naik gaji & naik pangkat, sekali boss tak layan pun. Padan la kau ah so! Boss pun tak suka kau termasuk aku
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-8-2022 11:37 PM | Show all posts
ntah lah aku kan personally rasa skrg ni dah boleh flexible working hours.
tp bos bos kau tetap nak punch card ibarat tiada hari esok..
kalau aku jd boss nnti, aku nak pastikan keje deliver je..
masuk lambat kalau perform ku tutup mata je la.. selagi tak merisikokan bisnes ku..
eh tiber takde kena mengena komen aku
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Why not both? I selalu fikir kalau kerajaan x corrupt, ada byk duit, boleh je buat 4.5hari seminggu tp jabatan kerajaan buka hari2. Meaning seminggu ada 2 shift, yg mana dedua keje 4.5hari. Swasta mgkin payah, tp gomen xkn xboleh? Baru efisien.
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 01:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Oh sekolah cuti sabtu ahad pulak la johor nanti ye
Bagi sama semua je lah seluruh msia kan senang
Sabtu ahad cuti
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 04:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Tolak waktu mengulor tinggal 3 hari
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 06:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Skrg ni pun hari Jumaat byk appointment dgn gomen buat stgh hari jahhh... begitu jua produktibitinya. Klu dh Jumaat tu terus postpone ke senayan.. Tiada beda. Sukorrr kije gomen
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 06:29 AM From the mobile phone | Show all posts
white_musk replied at 17-8-2022 08:54 PM
Majikan kat johor ada berani melalak tak?

Xsma majikan kat johor ikut pun...sblm ni pun jumaat kerja jak mcm biasa, xdee 1/2 hr pun
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Best la kalu betul keja 4.5 hari
Kalu pompuan 'rugi' rehat lama2 keja gomen
Sbb mostly mmg x keja pon lepas rehat jumat tu khennn
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:20 AM | Show all posts
dulu2 kat johor bukan ke mmg kerja 4.5 hari?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-8-2022 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 18-8-2022 12:12 AM
Why not both? I selalu fikir kalau kerajaan x corrupt, ada byk duit, boleh je buat 4.5hari seminggu  ...

Headcount jadi double la kalau gitu, sekarang pun gomen juta2 dah
Tapi dulu ada UTC RTC memang bukak sampai ke malam & macam ada shift kan untuk those yg jaga kaunter
Still jalan ke UTC ni? Ke jadi bazar jual kain batik songkok
Iols suka ada UTC
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Seronok banyak kerja 40jam. Lepas jumaat terus balik kampung kurang trafik. OT lebih
Makan gaji dulu 44j seminggu. Sekarang 24/7
Rehat sambung kerja, repeat
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 07:55 AM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 18-8-2022 07:22 AM
Headcount jadi double la kalau gitu, sekarang pun gomen juta2 dah
Tapi dulu ada UTC RTC memang buk ...

Mmg headcount akn naik. Sbb tu i ckp in advance if gomen x corrupt. Utc dah lama x mcm utc sejak PH menang. One of the stupidest move by atok. Utc tu bagus sgt buka smpai 10mlm. Apa2 urusan mudah. Dpt ke PH , habis kacau n membazir bangunan tu. Pakej org meniaga dlm tu terkesan. Tnb sewa kedai dlm tu smpaikan tnb xboleh cover dah sbb org xdtg. Itu la seburuk2 BN, buruk lg PH. Tu pasal org keep undi BN
Reply

Use magic Report

Post time 18-8-2022 08:08 AM | Show all posts
akuMNdia replied at 18-8-2022 07:20 AM
dulu2 kat johor bukan ke mmg kerja 4.5 hari?

dlu2 sebelum cuti jumaat sabtu tu, johor keje ari jumaat
tapi time rehat pkul 12.15 smpi 2.30.. pastu sambung keje smpi pkul 5
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-10-2022 08:27 PM GMT+8 , Processed in 0.194436 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list