CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 4568|Reply: 17

Bil air tahap gaban

[Copy link]
Post time 28-9-2010 05:48 PM | Show all posts |Read mode
Nak tanya ler...bil air kat area ko rang dalam rate bape ek...
sbb kat area palong nie dah cecah rm48.00 pulak bulan nie.
mmg selalu macam tue...pling rendah pun rm30.00...mmg biasa mcm tu ker...
sbb dok kat area johor ni pling koman pun rm8.00 jer...musykil ler biler tengok kan bil air
mak punyer giler mahal nyer...
ok sharing is caring ma!
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2010 10:24 AM | Show all posts
mak aiii byk..ko dok brape org n guna air byk sgt ker..aku dok area s2,bil air bln2 dlm belas2 inggit jek..tu pun sbb suka siram pokok n basuh keta..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2010 11:06 AM | Show all posts
tue yg tak bape nak faham...yg dok kat kampung tue dua orang jer...tapi bil air punya ler mahal...nie yg merisaukan...bulan2 mmg rate gitu
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2010 02:22 PM | Show all posts
jiran2 nyer bil mcmana,sama gak ker ape..kalau beza better check ngan SAINS ler kot2 ada yg xkena..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2010 03:13 PM | Show all posts
tak der ler pulak bertanya!...nti lah bila sya blik kmpg leh gi tanya
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2010 03:36 PM | Show all posts
maybe paip rosak kot..mak aku duk serting, tp tkdelah byk sgt cam tu..belas2 jek..

cam aku lak, duk area selangor, kdg2 byr air singgit dua jek..sbb kjaan sini dh byrkn RM10
Reply

Use magic Report

Follow Us
 Author| Post time 11-10-2010 03:43 PM | Show all posts
baru jer gantikan yg baru...tue yg heran...mahal giler bulan nie punyer. nie nti nak kena tanya jiran2 dulu...geram jer aku tngkkan bil tue...mahal bona...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2010 05:17 PM | Show all posts
ko check dlu ngan jiran2..tgk brape liter padu yg digunakan n compare..cegah sblm parah hehhe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2010 07:59 PM | Show all posts
Pernah bayar bil air sebulan seratus lebih hingga dua ratus lebih untuk beberapa bulan. Memang dah agak paip bawah tanah bocor masa tu, tapi sibuk tak sempat nak check. Bila kita tutup semua paip dalam rumah pun meter terus jalan.

Lepas panggil kontrektor gali dan tukar paip yang bocor, bil bulanan pun turun puluhan ringgi sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2010 10:49 PM | Show all posts
try tutup sumer water tap..pastu tgk samada meter still berjalan atau x. kalu jalan tu tanda paip bocor.

kate baru ganti paip kan? ganti 1 umah atau ganti part2 tertentu shj? kalu ganti part2 mebe ade part lain plak yg pecah/bocor.

atau pun meter rosak/meter dah lama. meter rosak kene panggil sains la kot.

atau mebe sbb penggunaan air meningkat time raya aritu.

atau sains lambat kuarkan bil terkini. contoh kalu biasa bacaan tiap2 bulan dlm 24-27 hari, mebe bulan ni "terlambat reading meter" so hari bacaan bil ko naik 30hari. so air ko terlebih kira sbb dah termasuk ke rate yg lain.

paham x? erm..bil air kan biasa ade 3 bacaan.
20m3 pertama rm0.50
21-35m3 rmx.80
36m3 ke atas rm1.50
(ini rate contoh)

erm..panjang lebar plak kang

contoh yer..biase kalu kebiasaan bil tu dorg baca dlm 24-27 hari ko guna 34m3
so 20m3 x rm0.50
15m3 x rm0.80

tp sbb bil ko dah terdelay..jd 37 hari, so penggunaan air ko pun naik la kan..kate 50m3..so jadi la
so 20m3 x rm0.50
14m3 x rm0.80
16m3 x rm1.50

disebabkan hari bacaan bil tu dah lebih dr 30 hari sbb tu la bil ko tinggi.

paham x?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2010 07:50 AM | Show all posts
ganti part2 tertentu jer sebab paip dah berkarat...meter tu pun dia tukar sekali masa tue...sejak tukar tue lah bil nyer melambung tinggi cam gitu...sebelum ni tak tau pulak bil tu tinggi cam gitu...dua tiga bulan nie jer saya tolong bayarkan bil...tu yg terperanjat giler...
nti saya print aper yg ko citer...kang tak paham lak. Mungkin bocor ker aper...kena compare ngan jiran2 dulu tngk camner nti...dua minggu nie saya tak blik kampung pulak...nti saya update yer. Time kasih atas info tue...yalah kita nie main bayar jer...kena ambe tau gek benda cam gini...kot2 ader masalah yg kita xtau kan. TQ
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2010 03:15 PM | Show all posts
dari pengalaman saya ...sama ade meter rosak atau ade bocor bawah tanah..

cuba macam orang lain cakap..

tutup meter utama dulu..tengok jalan lagi tak meter tu..kalo jalan maknanya paip bocor...

kalo x jalan buat report ngan SAINS..dah berapa lama bil melambung ni..cakap ngan depa..depa akan buat siasatan..kalo ade simpan bil2 lama tunjukkan..pastu compare ngan jiran sebelah..silalah cuba..

saya dulu pernah bil sampai RM180..padahal duaorang jek kat rumah..la ni..bil free manjang..x pernah cecah 10 hengget..(saya duk selangor)
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2010 09:10 AM | Show all posts
tt dh check bil kt kg ke lum ni..mcmana ape citer??
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-10-2010 08:20 AM | Show all posts
Reply 13# elok12

blum cek lagi ler...takder cuti...minggu nie baru nak blik...dah citer dah kat dia orang yang duk kat kmpg..tapi wat dek ler pulak...mekasih ler...nti saya update blik ea
Reply

Use magic Report

Post time 18-3-2011 04:48 PM | Show all posts
Reply  elok12

blum cek lagi ler...takder cuti...minggu nie baru nak blik...dah citer dah kat dia ...
menjad Post at 20-10-2010 08:20


Any updates on high bill?
Kalau xde cuti blh buat complaint thru website SAINS rite?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-3-2011 05:04 PM | Show all posts
dah ok dah!...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-3-2011 04:00 PM | Show all posts
Nak tanya ler...bil air kat area ko rang dalam rate bape ek...
sbb kat area palong nie dah cecah rm ...
menjad Post at 28-9-2010 17:48



   ye ke?... ekau ni palong brapo?.. 6?
Reply

Use magic Report

Post time 26-3-2011 01:53 AM | Show all posts




           















Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic
Hanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti V79
syitaeyqaHanis Haizi Misqueen, Babutam, Nwantiti
Views : 199105 Replies : 4661
Ketua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci  Mengaku Peraturan Penjarakan Sosial 6 kaki ‘Hanya Rekaan, Tanpa Bukti Saintifik’.Anda terpedaya?
YgBenarKetua COVID-19 Di AS Dr. Anthony Fauci
Views : 23932 Replies : 159
Restoran Kantan Datin Isma
AngelFreakyAFRestoran Kantan Datin Isma
Views : 41253 Replies : 251
Perfume Mana yg Best?
NaatashaPerfume Mana yg Best?
Views : 105069 Replies : 419
‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penyediaan Makanan Bersih & Selamat’ – Chef Wan
YgBenar‘Banyak Peniaga Melayu Tiada Ilmu Penye
Views : 11652 Replies : 7
Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
fadz84Carta Official Muzik Muzik 39 (2024)
Views : 30349 Replies : 222
Teka Teki Teka Tekok
FARRAZOOLTeka Teki Teka Tekok
Views : 27126 Replies : 106
Teka teki botol
syidapink88Teka teki botol
Views : 73611 Replies : 320
On your mark get set go!!
jueazOn your mark get set go!!
Views : 2020 Replies : 0
Makan separuh kak
jueazMakan separuh kak
Views : 9381 Replies : 3

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-6-2024 03:53 PM GMT+8 , Processed in 0.399087 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list