CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 10247|Reply: 238

[Dunia] Saraf Salman Rushdie putus akibat ditikam, mungkin buta sebelah mata

  [Copy link]
Post time 13-8-2022 09:25 AM | Show all posts |Read mode

Salman Rushdie terpaksa menggunakan mesin ventilator dan berkemungkinan buta sebelah mata selepas ditikam pada satu majlis sastera di New York. -Gambar fail/Reuters

NEW YORK: Penulis buku kontroversi Salman Rushdie terpaksa menggunakan mesin ventilator dan berkemungkinan buta sebelah mata selepas ditikam pada satu majlis sastera di New York.
Menurut ejennya, Andrew Wylie dalam kenyataan bertulis kepada Reuters, pengarang itu tidak boleh bercakap dan saraf di lengannya terputus.
"Khabar buruk. Salman berkemungkinan akan kehilangan sebelah mata, saraf di lengannya terputus, dan hatinya rosak akibat ditikam,” kata Wylie.


Suspek Hadi Matar, 24, dari New Jersey, telah ditahan selepas didakwa menyerbu ke atas pentas dan menikam penulis buku kontroversi itu sekurang-kurangnya sekali di leher dan perut.
Salman cedera selepas ditikam di atas pentas pada acara sastera di Institut Chautauqua, New York pada Jumaat.

Hadirin yang terkejut dengan kejadian cuba melawan dan menahan penyerang sebelum dia kemudian berjaya ditahan seorang anggota polis yang bertugas menjaga keselamatan pada majlis itu,.
Seorang doktor yang hadir pada majlis itu membantu merawat Salman sementara menunggu perkhidmatan kecemasan tiba.

Pengarang berusia 75 tahun itu kemudian dihantar ke hospital di Erie, Pennsylvania menaiki helikopter.
Polis masih mengenal pasti motif serangan dan percaya suspek bertindak bersendirian.
Salman menerima ancaman sejak akhir 1980-an apabila pemimpin agama Iran Ayatollah Khomeini mengeluarkan fatwa terhadapnya susulan penerbitan bukunya yang menghina agama Islam.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2022 09:39 AM | Show all posts
Walaupun dah puluhan tahun hukuman itu dijatuhkan mungkin ramai yang dah anggap ianya dah tak ada. ..tetapi erangan ini menunjukkan masih ada yang mahu hukuman dikenakan..

nasiblah siapa tulis buku sensitif dan adalah bodoh untuk mengatakan rushdie tak tahu tindakbalas yang akan dia hadapi...

dia sepatutnya dah putusakan untuk sembunyikan atau menyembunyikan diri seumur hidup..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 09:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Good.  Hiduplah seperti bangkai bernyawa....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 09:49 AM From the mobile phone | Show all posts
U deserve it...bounty on his head 3 million..tu pun nak gi mengayau kat public mmg mendapat lah....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-8-2022 10:03 AM | Show all posts

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
mojarean_X replied at 13-8-2022 10:03 AM

Ni laa kot dajal.. dah bute sebelah
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 11:04 AM | Show all posts
cashhhhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 11:26 AM | Show all posts
iran dah lama rancang salman je yg lalai
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2022 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Good riddance
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasib kat dunia dah dpt balasan... kalo tak, harung lah kat akhirat nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 11:42 AM | Show all posts
Pro juga yang melakukannya bila lihat tahap kecederaannya tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Ok lah.. dah umur 75 pun heols ni.... dah puas hidup di dunia.. semoga meninggal je lah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
U deserve it.. Gud for him.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Balasan tu pasti...mana pn nak lari
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 01:06 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 13-8-2022 02:09 PM

oh  yes , si penulis buku THE SATANIC verses

hmm...mata kemungkinan buta, saraf lengan possibly putus terus so tangan dia terjejas, hati rosak akibat ditikam. On Ventilator  and tak boleh bercakap.

mata untuk melihat , dah barangkali diambil nikmat itu...
hati juga untuk melihat, qalb itu...wow simbolik betul bila lihat organ yg tercedera tu. hati itu gagal, qalb itu gagal menilai ketika hidup...si mulut itu mungkin? pernah tersenyum sinis melihat kemarahan,luapaamarah umat Islam pabila melihat membaca the satanic versus ? mungkin?
tangan itu pernah menaip , menulis bait bait penghinaan...


maka si EMPUNYA semua itu, PEMILIK MUTLAK semua itu - memperlihatkan sesuatu ...hmm...takutkan org yg cetuskan murka seperti dia, Allah itu ada. ingat tu. Jangan BONGKAK depan ALLAh ya...
so, lain kali jgn tulis lah benda benda gitu kang susah hidup ni...asbab tu ngerilah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 01:30 PM | Show all posts
Hanya mampu kasihan je. Teruk juga kecederaannya tu.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 13-8-2022 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 13-8-2022 01:06 PM
oh  yes , si penulis buku THE SATANIC verses

hmm...mata kemungkinan buta, saraf lengan possibly put ...

Seksa nya kalo tak mati2 even dah condition mcm ni....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ingat org2 Islam dah lupa dan
tak marah lagi kot.

You asked for it...CASH.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 01:51 PM | Show all posts
Mendapatlahh. Tp dah tua baru kena. Patut masa muda dia kena macamni biar mereput sampai ke tua
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2022 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
aik masih hidup rupanyahh ingatkan dah matey
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-10-2022 02:08 PM GMT+8 , Processed in 0.102188 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list