CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 453|Reply: 6

Penumpang Didenda RM8,354 Kerana Gagal Isytihar Sarapan McD Dalam Bagasi

[Copy link]
Post time 5-8-2022 06:09 PM | Show all posts |Read mode
Seorang penumpang yang mengembara dari Bali ke Australia, didenda sebanyak AS$1,874 (RM8,354) selepas gagal mengisytiharkan hidangan sarapan McDonald’s yang dibawa bersama.


Lapor CNN, denda itu dikenakan selepas dua McMuffin telur dan sosej daging serta croissant ham ditemukan dalam bagasi penumpang tersebut, ketika tiba di Lapangan Terbang Darwin, wilayah Utara Australia.




Hidangan sarapan McDonald's yang dirampas daripada pelancong yang tiba dari Indonesia di Lapangan Terbang Darwin, Australia. - AFP  




Insiden itu berlaku beberapa hari selepas pihak berkuasa Australia melaksanakan peraturan biosekuriti baharu berikutan wabak penyakit kaki dan mulut (FMD) di Indonesia merebak ke Bali.


Menteri Pertanian, Perikanan dan Perhutanan Australia, Murray Watt berkata, beberapa `barangan risiko’ yang tidak diisytiharkan termasuk makanan segera dikesan dalam beg galas penumpang oleh anjing pengesan biosekuriti bernama Zinta.


“Makanan ini akan menjadi hidangan McDonald’s paling mahal yang pernah dimiliki penumpang ini.


“Denda dikenakan adalah dua kali ganda daripada kos tambang penerbangan ke Bali.


“Namun, saya tidak bersimpati terhadap individu enggan mematuhi peraturan biosekuriti ketat Australia. Pengesanan baru-baru ini menunjukkan anda akan ditahan jika berbuat demikian,” katanya dalam kenyataan.


Jelasnya, penumpang itu diberikan `notis pelanggaran 12 unit’ kerana gagal mengisytiharkan barangan berpotensi mempunyai risiko biosekuriti tinggi serta mengemukakan dokumen palsu dan mengelirukan.


Menurut Watt, produk daging yang dirampas itu akan diuji untuk FMD sebelum dimusnahkan.


“Australia bebas FMD dan kami mahu ia kekal begitu,” katanya.


Bulan lalu, Kementerian Pertanian, Perikanan dan Perhutanan Australia menerusi kenyataan menyatakan pengembara yang tiba dari Indonesia akan berada di bawah kawalan biosekuriti lebih ketat berikutan kemunculan FMD di Indonesia.   




Sumber: Utusan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2022 06:17 PM | Show all posts
Aussie dari dulu lagi dah buat larangan bawak makanan dari sumber daging dan tumbuhan tak kan tak tahu.  Dalam kad declare pun ada disebut.  Patut dia tinggalkan je McD nya tu dalam flight mintak pramugari tolong buangkan kalau tak habis nak makan.  Macam ler kat Aussie tak ada jual burger.
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2022 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
x hengin pun nk ke aus ni. takde pun dlm bucket list. org pun kasaq2 kat airport. mcm la negara dia tu helok sgt. very not SEA friendly.
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Australia mmg la..
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2022 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by BartholomewKuma at 7-8-2022 11:52 PM

Wei mangkaq, tred dah ada berzaman dah weiiii. Pak hang tak ajaq reti malu ka pa ka memang xdak rasa malu ka dlm kepala hang? Hat hang ingt duit duit duit duit pasai dapat reply dan view ja na? Sapa pak hang? Sapa mak hang hat bawak keluaq hang kedunia ni weih? Sian kot depa. Ka memang mak pak hang jenih tak ajaq hang dari kecik rasa malu rasa hormat kot kija hat org len buat selamba hang balun? Pak hang tak ajaq ka? Mak hang tak besa dok cerita kat hang ka? Ka pasai hang anak yatim? Mak pak mati awai? Tak dak sapa dok bela hang ajaq adab?

Cc @admin1 @admin2 @admin3 @admin4 @admin5 @admin6 @admin7
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 09:06 AM | Show all posts
Menteri Pertanian, Perikanan dan Perhutanan Australia, Murray Watt berkata, beberapa `barangan risiko’ yang tidak diisytiharkan termasuk makanan segera dikesan dalam beg galas penumpang oleh anjing pengesan biosekuriti bernama Zinta.



preity zinta tersenyum sinis



ok tu je nk komen
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2022 09:35 AM | Show all posts
kalau aku sental habis2 breakfast mcd tu biar kenyang sepanjang perjalanan hehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 06:13 PM GMT+8 , Processed in 0.078830 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list