CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: Lilrose

"Tak Malu Ke Ubah Sejarah?" - Puak Chola Dakwa Parameswara Tamil Dari India

[Copy link]
Post time 5-8-2022 04:26 PM | Show all posts
The Hindu kingdom of Champa emerged around present-day Danang in the late A.D. 2nd century. Like Funan, it adopted Sanskrit as a sacred language and borrowed heavily from Indian art and culture.

Sebab itulah bahasa Aceh sama dengan bahasa champa.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2022 07:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 3-8-2022 11:57 PM
Drp deme dok claim parameswara asal chola, baik deme claim rohingya asal drp chola.. ada la nampak i ...

Apa nk claim....dh dpt pun.....azeez rahim tu sapa nok? Mrsm, itm pun dh lama amik kaum ni rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:27 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 4-8-2022 06:53 PM
Novel Salman Rushdie, The Enchantress of Florence pasal hubungan kawin campur Itali dengan India.  ...

bkn ke buku2 dia kena ban? ke order amazon ke apa?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:32 PM | Show all posts
Firenzza replied at 5-8-2022 07:32 PM
Apa nk claim....dh dpt pun.....azeez rahim tu sapa nok? Mrsm, itm pun dh lama amik kaum ni rasanya

sistem nak jadi melayu senang jahh kat mesia.. kawen dgn org melayu, teruih anak2 jadi bangsa melayu.. janji masuk Islam je la..
tapi hat yg dok gigih claim ni, iols speku nak org masuk agama dia, atopon tanak masuk Islam.. tuh jahh.. so gigih nak pengiktirafan..
kalau habaq slalu, lama2 org pikiaq betui kott.. cenggitu la.. fake it until u make it kekdahnya..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:34 PM | Show all posts

buah kote ni buah ape?
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
intan244 replied at 5-8-2022 02:42 AM
Pada abad ke-15, Kesultanan Melaka, yang pengaruhnya melangkaui bahagian barat kepulauan Nusantara,  ...

Ni di Malaysia saja.

Di negara2 lain, hada ja orang Melayu beragama Kristian.

Paling pure darah Melayu sah2 Orang Asli tanahair ini (yang takda kacukan apa2). Keturunan Melayu Proto.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:39 PM | Show all posts
Samerosie replied at 5-8-2022 01:25 PM
Itu belum lagi nama van gaysel, pereira, nunis bagai.  Portugese katanya tapi....

hat yg berasal dari Goa pun sama.. takkan gen omputih ni lemau sgt?

tak pernah dgr plak nama nunis... mcm nama pemain bola sepak..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 5-8-2022 04:26 PM
The Hindu kingdom of Champa emerged around present-day Danang in the late A.D. 2nd century. Like Fun ...

Champa-dak dengan Champa-ka dengan Pengkalan Champa tersenyum sinis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2022 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sharlenetexas at 5-8-2022 10:24 PM
Tinot7 replied at 5-8-2022 08:27 PM
bkn ke buku2 dia kena ban? ke order amazon ke apa?


The satanic verses yg kena ban. Iols sempat jumpa buku kt bookxpress. The enchantress of florence dan satu lagi buku short stories.

Uols kat europe lg ke? Bolehlah cari buku yg kena ban.

Wishlist iols, perempuan nan bercinta, buku salman kat atas dan once i was a princess (jac gillespie).




Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 5-8-2022 08:39 PM
Champa-dak dengan Champa-ka dengan Pengkalan Champa tersenyum sinis:l ...

Pengkalan Che Pa.


Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 08:52 PM | Show all posts
kakikuDibibirmu replied at 5-8-2022 04:39 AM
Champa-dak dengan Champa-ka dengan Pengkalan Champa tersenyum sinis:l ...

Negeri Kelantan tu asalnya dari nama orang champa kan? Datok Kelantan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 09:09 PM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 5-8-2022 05:13 AM
FOTHER-MUCKER replied at 4-8-2022 11:59 PM
JAKARTA, NETRALNEWS.COM - Ada sesuatu yang sangat mengagetkan bagi penulis, ketika membaca sebuah  ...



Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Firenzza replied at 5-8-2022 07:32 PM
Apa nk claim....dh dpt pun.....azeez rahim tu sapa nok? Mrsm, itm pun dh lama amik kaum ni rasanya

Abdul Azeeeeeeeeeeeeez Abdul Rahim cakap keling dalam Parlimen Mulayu

tambi, ning gasorling gena woli teri noregenna soringgey

anney, anney lagi, anney lagi, ini tambi anney tara dengar

Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 5-8-2022 08:34 PM
buah kote ni buah ape?

Asal dari pokok gemunggai/ moringa.


Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 5-8-2022 08:39 PM
hat yg berasal dari Goa pun sama.. takkan gen omputih ni lemau sgt?

tak pernah dgr plak nama nuni ...

Nama natusch pun ada.


Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak nak claim Red Indian?


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-8-2022 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 5-8-2022 08:39 PM
hat yg berasal dari Goa pun sama.. takkan gen omputih ni lemau sgt?

tak pernah dgr plak nama nuni ...

Nunes or Nunez.  Berkurun kat mesia sampai kat cucu cicit piun duduk estate terlupa camne nak ngeja agaknya.  Asal ada bunyik.
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:46 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 5-8-2022 08:46 PM
The satanic verses yg kena ban. Iols sempat jumpa buku kt bookxpress. The enchantress of florence  ...

tak minat...
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:52 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 5-8-2022 10:22 PM
Asal dari pokok gemunggai/ moringa.

tak pernah dgr
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2022 10:52 PM | Show all posts

pun tak pernah dgr..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 01:15 AM GMT+8 , Processed in 0.113117 second(s), 39 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list