CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: SCORE

Pusat Perunding Haji Furada (PPHF) X 'The Noor By Neelofa' bukan Doyof Al Rahman Program (DARP) X Saudi Vision 2030

  [Copy link]
Post time 6-7-2022 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Kita lihat flight 7/7/2022 pukul 5:35pm dari KLIA... jemaah mana yang naik flight tu dan dapat terus ke Arafah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
theotherfriend replied at 6-7-2022 06:26 PM
Isu tak dapat visa saat akhir ni dah ada sejak 15 tahun dulu. Now is high time the authority put a s ...

Isu yang berkaitan visa furada ni sebenarnya visa ni tak ada masalah sebenarnya. Masalahnya kebanyakan agensi di Malaysia ni selalu nak berlepas tangan. Agensi seharusnya tidak berlepas tangan dan hanya menyalahkan kerajaan Saudi je dari masa ke semasa. Dah pilih untuk buat kerja ni, buatlah sampai habis dan jangan menganiaya jemaah bakal tetamu Allah. Kalau tak dapat, bagitahu je tak dapat. Tak payah pusing kata masalah visa tak lulus sebab duta tak masuk office lah. Pegawai lupa tekan button enter lah. Dan macam-macam lagi perkara yang di luar akal disebutkan demi untuk menyelamatkan diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
so dia under TH ke x.jeng jeng

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 07:34 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 6-7-2022 02:29 PM
Hmm xkn personal loan semata2 pegi haji? X elok la encourage benda ni. Dlu i belajar, kalau boleh  ...

Benerrr.. red flag je part berhutang. Lepas tu flight economy rege RM79k
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 06:41 PM
Kita lihat flight 7/7/2022 pukul 5:35pm dari KLIA... jemaah mana yang naik flight tu dan dapat terus ...

Tapi tadi ada terbaca dlm news Saudi dah set last flight 4 july.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 07:58 PM From the mobile phone | Show all posts
bunnyj3lly replied at 6-7-2022 11:07 AM
Kalau loan bank selalunya dah ada insurance/takaful cover. So, takde masalah kalau pergi ada hutan ...

Setau meols loan rumah je yg dah masuk takaful tu. Kalau pl rasenye takde. Mcm ptptn pun ada takaful tapi kene bayar asing. Tak tau la kalau personal loan ade tapi kene bincang la ngan ejen PL tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 6-7-2022 02:29 PM
Hmm xkn personal loan semata2 pegi haji? X elok la encourage benda ni. Dlu i belajar, kalau boleh  ...

Sebabnye dulu-dulu kan zaman tok nenek kite dulu nk gi haji kene naik kapal sampai berbulan-bulan. Sbb tu sblm pegi tu diorg settlekan hutang siap2 just in case meninggal masa dlm perjalanan. Bkn takat hutang je harta benda pun tukar nama siap2 la pasal tu. Tp meols pun rasa kalau kite la kan gi haji tetiba meninggal kt sana,pastu ada hutang kesian plak la kt waris nak settlekan hutang2 kita tu wallahualam
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by awanearisu at 6-7-2022 08:03 PM

Hantaran FB ini pula mengatakan penerbangan terakhir 3 Julai.




sumber: https://m.facebook.com/story.php ... 1972088346&sfnsn=mo
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
madamms1 replied at 6-7-2022 07:44 PM
Tapi tadi ada terbaca dlm news Saudi dah set last flight 4 july.

yang itu yang mekah route punya... bila dapat visa jenis furada ni sempat lagi flight sebab haji tu kemuncaknya di arafah. Selagi tak habis waktu wukuf selagi tu masih ada masa
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 6-7-2022 08:01 PM
Sebabnye dulu-dulu kan zaman tok nenek kite dulu nk gi haji kene naik kapal sampai berbulan-bulan. ...

Oo gitu. Sbb dlm islam pon mmg syarat haji tu sendiri bg yg berkemampuan. Tp mmg bagus la syarat setel hutang2 tu. Kot2 meninggal kat sana. Klau yg ada insurans tu lain cerita. Yg hutang dgn kengkawan tu mcm kaka ckp, kesian waris
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
madamms1 replied at 6-7-2022 07:44 PM
Tapi tadi ada terbaca dlm news Saudi dah set last flight 4 july.

jeng jeng jeng…kalau betul kesian jemaah yg terpaksa berhutang teraniaya..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
SharifBakhti replied at 6-7-2022 06:51 PM
Isu yang berkaitan visa furada ni sebenarnya visa ni tak ada masalah sebenarnya. Masalahnya kebany ...

Thnks abam Syed. Iols mati2 ingat betul la selama ni masalah visa. 15 tahun iols tertipu.

Btw i m in Mecca now. We r told to get ready as early as 7 a.m (local time) to go to Arafat tomorrow. Iols doakan yg baik2 je utk yg terjebak dgn furada scam tahun ini
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 6-7-2022 08:01 PM
Sebabnye dulu-dulu kan zaman tok nenek kite dulu nk gi haji kene naik kapal sampai berbulan-bulan. ...

tu pasal mengerjakan haji bagi yg mampu..xde pun kata wajib mengerjakan haji..kalau pergi balik selamat alhamdulillah kalau pergi tak kembali dah waris kena bertanggungjwb melangsaikan hutang..ye ada ins takaful tapi tak rasa full mesti waris kena bayar jugak certain amount..- ni pemahaman iols la..
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
theotherfriend replied at 6-7-2022 08:21 PM
Thnks abam Syed. Iols mati2 ingat betul la selama ni masalah visa. 15 tahun iols tertipu.

Btw i m ...

Wahhh Alhamdulillah. Semoga dipermudahkn urusan haji. Doakn kami di sini. Doakan Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 6-7-2022 07:58 PM
Setau meols loan rumah je yg dah masuk takaful tu. Kalau pl rasenye takde. Mcm ptptn pun ada takaf ...


Personal loan ada juga. Selalu dia tolak siap2 dr loan yg dia amik tu. Contoh personal loan RM50k, byr takaful sume dpt la cash tolak siap2 dah yg tak sampai pun RM 50k. Tp bayaran termasuk interest.. mungkin RM60k-70k mcm tu. If apa2 jadi dlm tempoh pembayaran, covered la. Tapi benda ni optional.
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
theotherfriend replied at 6-7-2022 08:21 PM
Thnks abam Syed. Iols mati2 ingat betul la selama ni masalah visa. 15 tahun iols tertipu.

Btw i m ...

sronoknya dgr..selamat beribadat menjadi tetamu Allah..selamat pergi & selamat balik..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-7-2022 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
theotherfriend replied at 6-7-2022 08:21 PM
Thnks abam Syed. Iols mati2 ingat betul la selama ni masalah visa. 15 tahun iols tertipu.

Btw i m ...

Sempat lagi uols baca gosip kan haha
Best nya uols
Doakam we all kt forum ni dapat ke sana jugak
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bunnyj3lly at 6-7-2022 08:28 PM
theotherfriend replied at 6-7-2022 08:21 PM
Thnks abam Syed. Iols mati2 ingat betul la selama ni masalah visa. 15 tahun iols tertipu.

Btw i m ...


Wahh.. semoga Haji mabrur. Stay focused tau. Sabar banyak2.. Bukan senang nk pegi sana. Jaga diri
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:39 PM From the mobile phone | Show all posts
annehuda replied at 6-7-2022 07:58 PM
Setau meols loan rumah je yg dah masuk takaful tu. Kalau pl rasenye takde. Mcm ptptn pun ada takaf ...

Skrg ni PL pun dah ada takaful, most bank dah include sekali
Reply

Use magic Report

Post time 6-7-2022 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
theotherfriend replied at 6-7-2022 08:21 PM
Thnks abam Syed. Iols mati2 ingat betul la selama ni masalah visa. 15 tahun iols tertipu.

Btw i m ...

Alhamdulillah…moga lancar perjalanan jaji dan moga mabrur. Doakan kami juga ada rezeki menjadi tetamu Allah tahun terdekat????
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 04:43 AM GMT+8 , Processed in 0.321480 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list