CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 572|Reply: 10

'Saya Bakar Kedai Sebab Tertekan Di Tempat Kerja'

[Copy link]
Post time 23-6-2022 03:16 PM | Show all posts |Read mode
Staf sambilan di kedai bahan binaan di Soka, Jepun bertindak di luar jangkaan dengan membakar premis tempat dia bekerja kerana tertekan.


Yahoo! News melaporkan, Tatsuya Matsuzawa, 32, yang bekerja sebagai penghantar barang dan pengawal keselamatan di kedai bahan binaan itu mengaku bersalah membakar Ken Depot Soka Sezaki Store di Soka, Jepun.




Yahoo! News




Ketika disoal siasat, suspek yang bekerja di kedai itu selama setahun mengaku melakukan jenayah tersebut kerana terlalu tertekan dengan kerjanya.


Menurut laporan, beberapa pelanggan serta staf masih berada di dalam kedai, termasuk Matsuzawa sendiri ketika kejadian.


Malah, seorang staf berusia 42 tahun cedera dan dibawa ke hospital.


Kerja berlebihan merupakan satu isu berpanjangan dalam kalangan pekerja di Jepun dan ia berlarutan beberapa dekad sehingga ada terma ‘karoshi’ yang membawa maksud ‘mati akibat kerja’ wujud sejak 1970an.




Sumber: OhBulan
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 03:30 PM | Show all posts
Tak happy berhenti cari kerja lain buat macam tu lagi tambah masaalah
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 03:50 PM | Show all posts
apo ni. suka2 ekau je nak bakar2
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak dah cakap dah sis laif kat jepun emang merengsakan sis. Yang engkau orang nampak badigol2 foreigners semacam happy kat sana tu atas kapasiti students dan tourists jah sister. Yang betul2 menetap kat bandar is depressing katanya sister.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 05:50 PM | Show all posts
suruh dia pindah malaysia
duk kat perok

kita bako
kita bakoooo
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Kasihannn. Ptt ramai rkyt jepun nk bersara kt msia. Tak stress katanya
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 06:47 PM | Show all posts
Kdg2 tengok working environment jugak. Kedai ni kat area Saitama, dekat dgn Tokyo. I can say sapa2 duduk kat area Tokyo semua stress lain mcm sikit. Tp actually Saitama ni dh pinggir Tokyo dh.  Lain org lain pengalaman.

But for me, so far, I lagi suka kerja kat Jepun compared to KL. I dah kerja kat Jepun for more than 5 years sampai sekarang. My Japanese boss is super workaholic but I tak stress kerja kat Jepun under Japanese boss so far. Alhamdulillah. I start kerja Kobe, then sekarang buat research collaboration kat Okinawa. Most of the time, I memang balik kerja lambat but memang my own choice. Boss tak pernah paksa. Boss I walaupun Japanese memang jenis flexible tp bab masa memang punctual. Recently dia approve je I cuti for 1 month utk balik Malaysia. I rasa lagi tak stressful kerja kat Jepun compared to KL. No traffic jam, harga brg mentah murah sesuai dgn gaji and living cost. But this is just my own experience. Lain org lain experience n cara handle stress.

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
appleringo replied at 23-6-2022 06:47 PM
Kdg2 tengok working environment jugak. Kedai ni kat area Saitama, dekat dgn Tokyo. I can say sapa2 d ...

Sbb u kerja researcher..gaji pun mesti ok kan...klu yg kerja bawah2 ni yg selalu tertekan
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2022 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Sementara di Malaysia ramai yg nk keja 4 hari seminggu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2022 06:11 PM | Show all posts
jas7512 replied at 23-6-2022 06:51 PM
Sbb u kerja researcher..gaji pun mesti ok kan...klu yg kerja bawah2 ni yg selalu tertekan

from my observation, working environment tu yg paling contribute to stress. bkn sbb gaji byk ke apa. ktorg kat sini lg byk gaji, lg byk keje n lg lambat blkI ada another kwn Msian yg sama keje mcm I kt uni ni tp dia punya stress sampai tahap hari2 gastrik n ulser time nk meeting dgn boss Jepun dia. Gaji sama je ktorg, mcm mana pun memang depends on you dpt boss n colleagues mcm mana.
Plus point sbb ddk Tokyo yg crowded mmg extra stress. Semua org yg ddk Tokyo kalau time blk keje, x kira la keje pgkt tinggi ke rendah, semua muka 'keruh' je lg satu memang Tokyo living cost mahal gila. tu pun menyumbang stress kot. pastu org Tokyo semua bnda rush, berlari2. memang boleh nampak beza Japanese yg duduk Tokyo n area Kansai mcm Kobe and Kyoto. org2 Kansai lebih mesra alam n tak berlari2 kat train. Pastu benda paling tak best, time balik kerja tunggu train dulu2, tiba2 dorang announce train delay sbb 'human accident'. tu memang kes org terjun kt railway. byk kes tu kt Tokyo and bandar2 crowded lain.
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2022 06:21 PM | Show all posts
Edited by mojarean_X at 26-6-2022 06:22 PM
appleringo replied at 26-6-2022 06:11 PM
from my observation, working environment tu yg paling contribute to stress. bkn sbb gaji byk ke ap ...

siannya dorang...dah lah negara dorang bakal mengecil disebabkan kadar kelahiran dan kematian yg sgt x seimbang.tu sbb byk org jepun dtg malaysia wat youtube channel

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 05:40 AM GMT+8 , Processed in 0.079677 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list