CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: xyla73

[tvN/Netflix] Alchemy of Souls - Lee Jae Wook, Jung So Min, Go Youn Jung

  [Copy link]
Post time 19-7-2022 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 19-7-2022 11:15 AM
lawaklah komen uols
diorg mana belajar sains dolu2...
iols suka citer ni sebab ada unsur2 lawak ...

Koh2.. tu komen sarkastik sajork sis. Meols still xcam nama2 depa nih tp mmg keje bgado jur depa tu.. seakan bjodohan jahhh nnti. Master kim kn obses dgn teh dia tuh hikssss tanaek nnti... makkk larikkkk
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2022 03:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 19-7-2022 01:11 PM
Yg voley nampak tenaga besaq dlm mudeok hanyalah hemp master jin..
Tapi dia pun taktau apa maksud ...

Ya sbb tu dia biar dulu n observed since soul tu pun xde contain malice.  Ikutkan dia memburu soul shifter kan sbb tu dia amik anjing tu..apa nama anjing lupa dah .

Dia tak tau rasanya janguk born with king star. So far takde tanda master lee a seer.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 03:32 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 19-7-2022 12:58 PM
Kan? Mcm yg malay tu just buat direct translation, tu pun salah, tapi tak translate ke dlm bentuk  ...

Patut boleh je malay guna bait puisi kan...mesti sedap jugak. Direct macam ni makna dia tak sampai la.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 18-7-2022 09:23 PM
CP memang scene stealer…
Minggu depan nmpk gayanya masuk scene cintan-cintun…hopefully x byk sgt ...

I rasa mcm ada similarities dgn bromance dlm hwayugi. Son o gong x bull king x pig (lupa nama)... derang kamcheng..tp kdg backstab each other tp nnt geng balik. Org lain takleh kacau..sesama dia je pun kalau nak bergaduh tp kalau luar dr circle derang akan selamatkan each other. Ada brotherhood tp at the same time challenging each other. Dlm ni..cp dgn janguk la..seo yul n danggu baik sgt haha..tp cp ni mmg memainkan peranan buat bromance derang lbh dynamic n interesting. I saspek nnt ujung2 walopon queen gunakan cp utk jatuhkan janguk..derang akan berbaik2 semula. Queen n jinmu yg kecundang kehkehkeh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 04:26 PM | Show all posts
xyla73 replied at 19-7-2022 12:12 PM
iols buat perbandingan translation poem master Seo Gyeong dlm 3 bahasa...ikut penilaian uols yg man ...

yang indo lagi sedap and puitis...malay mmg direct translate ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 06:18 PM From the mobile phone | Show all posts
xyla73 replied at 19-7-2022 12:12 PM
iols buat perbandingan translation poem master Seo Gyeong dlm 3 bahasa...ikut penilaian uols yg man ...

Translation malay tu pakai google translate ke apa..takde seni puitis...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2022 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 19-7-2022 06:18 PM
Translation malay tu pakai google translate ke apa..takde seni puitis...

Tu translation dari Netflix…xde ke translator yg memang tahu bahasa korea? Ni mesti ambik translator main tangkap muat je…
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 06:57 PM | Show all posts
ini dia kasi macam theory  , kalau drama ni berakhir dengan outcome yg happy atau tidak, tapi tak mengapa, kita macam compare notes je , tengok ending dia lagu mana...
  


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-7-2022 07:04 PM | Show all posts
Bila i tengok reviwers punya views , depa kata Mudeok ni macam denial of her own feeling skat Jung uk..i tak nampak sangat betapa struggle dia nak denied, tapi i nampak diajual mahal je, bukan denial sangat. I rasa dia kena macam tu sebab dia tahu yg Jung Uk banyak sangat potential suitors , tengoklah - sebelum mudeok kekenal Jung uk - Jung Uk dah putus tunang dengan Cho Yeon , then masa kat Daghanhyeok tu - Sekali lagi ade khabar Jung uk ingin dikahwinkan dengan Cho yeon balik, dan ini masuk Song rim pun...Heom Yoo Nok tu si lady tu pun dok pursue Jung Uk and she found that from Maidserant Kim..mau tak Mu deok tak jadi rtega and firm sikit dengan her feelings, kan?

i taklah nampak kepayahan Mudeok tu nak conceals her feelings. I mean she just pretending to be indifferent je...pretending je...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
MissyMolly replied at 19-7-2022 02:59 PM
Aiyoh sis layan eh citer highskul koh2.. iols xley go la citer2 bbnu. Dah tuwaaaa. Dulu ok jur ska ...

Hahaha.. iols tgk jahh sbb psl zombi.. ok jahh.. pi tgk lerr.. all of us ke amender tajuk dia..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisbp replied at 19-7-2022 03:29 PM
Ya sbb tu dia biar dulu n observed since soul tu pun xde contain malice.  Ikutkan dia memburu soul ...

Hebat2 master, voley nampak tenaga jahh yachh...

Sapsali.. anjing tu kiut jahh.. mula2 ingatkan singa versi korea sbb singa batu kat china rupa mcm tu.. masa sapsali bentuk asap..

Yg kecian, sapsali tatut dgn jang uk sbb jang uk pecahkan umah dia.. iols speku jang uk mmg dari awal dah jatuh chenta dgn mudeok, sbb mata biru sinar2 dia.. padahal tu mata soul shifter.. kuang kuang kuang..
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 08:07 PM | Show all posts
xyla73 replied at 19-7-2022 12:12 PM
iols buat perbandingan translation poem master Seo Gyeong dlm 3 bahasa...ikut penilaian uols yg man ...

Xyla i think  the malay translation  tu who did it was done very badly ...dia direct and dia tak kuasai BI dengan baik sebab grasp and beri bukan sama makna
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2022 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 19-7-2022 08:07 PM
Xyla i think  the malay translation  tu who did it was done very badly ...dia direct and dia tak k ...

Itulah dia…ada ke api dia translate jadi rumput…
The best translation utk poem ni is indo version sebab make sense & bait2 ayat dia sgt puitis…
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 08:42 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 19-7-2022 09:22 PM

You all semua, hi guys ...

jom meh tolong tanslate  puisi tu ke BM
, do justice to Malay language...

i know my BM is terrible but i try ye

sebab  i tak  tahan  baca direct translation english malay  tu teruk benar .......sebab In english, when read, poetic lah, yes the Bahasa indonesia too ...bait  yg awal tu nice,...


so i cube ye

English

You cannot grasp water but it is inside the soil

> Kau  tak dapat menggengam air, wujudnya ia di dalam tanah
>kau tak bisa menggengam air, benaman ia dalam debuan



You cannot touch fire but it is inside the tree
> Kau tak dapat menyentuh api , pendamnya ia  dalam kayuan
> Kau tak bisa menyentuh si api, pendamnya ia dalam kayuan


You cannot hold the wind but it is resting on the rock

> Kau tak dapat memegang angin, jisim? lembut ?  desirannya dirasai si batu.
> Kau tak bisa memegang si angin, desiran lembutnya dirasai si batu> Kau tak bisa memegang udara, lembut desirannya dirasai batuan...
>  Kau tak bisa memegang si angin, lembut desirannya atas batuan.

If you let them be, they will exist everywhere

> Biarkan sahaja juzuk ini, wujud  mereka melata lata  ...

The faint blue light makes me sigh

> Ah! ( bebenang? )  cahaya si biru pucat, ku helakan nafasku..    ( i think ini rujuk pada mata Seol Ran kot ade element ice stones  , soul dia tu kan ? may be? )

My white breath turned into snow and tears

> Nafasku persis si putih salji , dan air mata

I could not let them drop and hid them

> Tidak ku bisa ini terlihat, kan ku empang, ku hadang  ia...


Despite knowing that they will fill up once again

> Walaupun ku tahu genangan ini senantiasa terisi

I am a fool who dares not shed a single tear

> Diriku hanya si tolol yang tak bisa menangis...



















Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 08:42 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 19-7-2022 08:48 PM

double posting,  sorry.








Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2022 10:13 PM | Show all posts
lama gak stop tgk kdrama pastu dok lalulalang kat ig pasal nk replace plakon utama heroin citer ni utk season 2 nnt..heroin plak jd pembunuh cam cool jerk aku rasa haha gitulah aku terjebak dgn citer ni,lawak x serius sgt...x yg aku konfius si mu deok punya perwatakkan mesti kena serius,cool yelah jd assassin kot
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-7-2022 02:26 PM | Show all posts
About Naksu



Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2022 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 21-7-2022 02:26 PM
About Naksu

Banyaknye teori mcm2 eh. Anything possible...masing2 nak connect the dot n clowning ourselves .
Anyway asa baca gak teori nnt  Janguk yg akan buka pedang naksu sbb poster drama ni tunjuk janguk pegang pedang naksu. Maksudnya janguk verjaya menguasi level tansu n above ke mcm sama power level dgn naksu gituu.
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2022 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sitisbp replied at 21-7-2022 04:56 PM
Banyaknye teori  mcm2 eh. Anything possible...masing2 nak connect the dot n clowning ourselve ...

Dia kan born with King star.. so level genius dia pasti melampaui kehebatan naksu..
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2022 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols cuba.. dieect translation

You cannot grasp water but it is inside the soil
Air tak bisa digenggam, namun wujud di dalam tanah

You cannot touch fire but it is inside the tree
Api tidak bisa disentuh, namun maujud di dalam pokok

You cannot hold the wind but it is resting on the rock
Bayu tak bisa dipaut, namun berdesir di atas batu

If you let them be, they will exist everywhere
Biarkan mereka, ternyata di mana-mana

The faint blue light makes me sigh
Pancaran/sinar biru malap menghela nafasku

My white breath turned into snow and tears
Nafas semerdantaku bertukar menjadi salju dan tangisan

I could not let them drop and hid them
Sukar dilepaskan, enggan disembunyikan

Despite knowing that they will fill up once again
Walaupun sedar, bakal bergenang sekali lagi

I am a fool who dares not shed a single tear
Akulah bebal yang tidak gagah mencucurkan setitis air mata
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 01:12 AM GMT+8 , Processed in 0.290874 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list