CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 9371|Reply: 192

[Tempatan] Krisis Makanan: Warga Singapura Hari-Hari Lapar

  [Copy link]
Post time 31-5-2022 11:27 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 31-5-2022 11:43 PM

News bawah ni kata warga Singapura dah bertahun kerap makan mee segera je macam dah jadi makanan ruji dah. Kualiti hidup warga Singapura paling teruk di Asia, ranking #1 Singapura (69 mata) paling teruk mengalahkan #2 Hong Kong (67 mata).



Hidup paling berkualiti di Asia rupanya dinikmati warga #1 Indonesia (79 mata) diikuti #2 Thailand (77 mata).

Kehidupan warga Singapura:
  • Lebih penat.
  • Banyak makan mee segera/ diet harian paling teruk.
  • Hanya 55% warganya cukup tenaga sepanjang hari.
  • Stress/ rasa negatif tiada masa depan.
  • Hanya 39% warganya cukup tidur malam.
  • Tak cukup masa/ tiada matlamat/ berkawan dengan orang yang boleh bantu je.
  • Lebih hargai hubungan peribadi (agaknya sebab tiada masa/ banyak duit habes nak buat sesuatu, jadi diorang hargai effort).

Now we know.. no wonder la banyak perangai pelik bila diorang masuk JB. Beza dengan warga Malaysia ni, ramai mengeluh hari2 komplen harga sekilo ayam naik sambil hirup boba rm10 segelas.

Trivia: Sebab makan mee segera je, mereka tak terkesan la kan dengan kenaikan harga ayam/ daging/ ikan sekarang ni? Hahaha.




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 31-5-2022 11:46 PM | Show all posts
tajuk TT saje mengundang...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-6-2022 12:06 AM | Show all posts
Tinot7 replied at 31-5-2022 11:46 PM
tajuk TT saje mengundang...

Hidup diorang memang macam tu la. 10% rakyat Singapore adalah miskin. Yang tak miskin.. ramai terperangkap loan (singapore debt trap) end up terpaksa buat dua tiga kerja selama bertahun tahun.
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 12:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Ciannya warga Singapore
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 12:11 AM | Show all posts
Lagubestbest replied at 1-6-2022 12:06 AM
Hidup diorang memang macam tu la. 10% rakyat Singapore adalah miskin. Yang tak miskin.. ramai terp ...

iols ingatkan org singapura wat keje 2-3 sbb takde duit... sampai dah tua2 pun masih keje jadi tukang sapu..
taktau pulak deme amik loan bagai...
tak sangka..


Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 02:51 AM From the mobile phone | Show all posts

Yeke teruk?

Edited by Normabaru at 1-6-2022 04:56 AM



No wonder la si rahim konek tak up tu xhabis2 carots sambil bercikcur dlm porum 24/7

Mesti sbb stress hidup sgt tinggi smpi xaman hidop kat negara sendiri kan kan...terpaksa laaa menyemak kat negara orang..sebok Hal retis negara orang..Hal rumahtangga rakyat negara org..pendek kata semua xde kaitan singaporn je Rahim xstress

Even dok Singaporn
Duit nk makan proper food pon tarak
Terpaksa la rahim OKTU tunggu kenduri tahlil takpun kupon meribrown nk mkn sedap alolo syian

Cc @makadek @missHaidiD @MatDeghem @monreyes jemput mencerca chuols
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 04:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada kwn2 duduk sana
Elok je update makan sedap2 hari2
Rajin masak berbagai2 jenis masakan
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:34 AM | Show all posts
Normabaru replied at 1-6-2022 02:51 AM
No wonder la si rahim konek tak up tu xhabis2 carots sambil bercikcur dlm porum 24/7

M ...

norm laling, OKTU tu apa
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2022 05:35 AM | Show all posts
kwn2 kaka dan klien yg dok spore elok jer mkn mknan berkhasiat
xde plk diaorg complain, sesekali ada jer tunjuk mknan diaorg prepare dlm whassup group
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 1-6-2022 02:51 AM
No wonder la si rahim konek tak up tu xhabis2 carots sambil bercikcur dlm porum 24/7

M ...

Dah dah lah cik norm.....

Dia dah tak kacau kau....ni kau provoke dia....
Sampai bila korang nk bercekau kat porum ni....

Sampai AJM?....

Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 05:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jazaa100 at 1-6-2022 05:55 AM

Betul ke artikel ni.....
Aku tak caya.....baru dua tiga hari lepas kata spork sanggup byr tukang cuci pinggan rm11k.....

Sampai mee segera jdkn mknan ruji dah teruk le tu....
Dulu masa aku keja ada pekerja dari korea dtg tunjukkn kitorang cara guna system baru.  Dia cite, masa tu kat korea, mee segera ni memang biasa dorang amik sbb cepat & mengenyangkn.....dorang kejar masa....balik keja mkn mee segera...kat ofis lunch mee segera.... dia dah balik sana, dia kirimkn mee segera sbg buahtgn......siap letak nama aku lagi mcm² flavour pulak tu.....

Aku sedekah kan kat colig chinese.....
Klu mkn mee segera sbb nk cepat aku percaya....tapi klu jdkn makanan ruji tak tau le nk kata....baik mkn roti lebih murah
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 06:26 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 1-6-2022 05:51 AM
Betul ke artikel ni.....
Aku tak caya.....baru dua tiga hari lepas kata spork sanggup byr tukang cuc ...

aku ada makan mee segera korea hari tu... mee segera dia tak sama dengan mee segera malaysia.

mee segera kita kebanyakan bila makan ada kesan ajinomoto spt pening, loya, badan jadik tak sedap, tak boleh ganti nasi... mee korea tak ada semua tu kita rasa kenyang sebab mee dia lain saiz  pulak besar memang boleh ganti nasi..


Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 06:30 AM | Show all posts
aku rasa kajian ni betul tetapi sasaran kajian adalah majoriti rakyat kelas bawahan atau golongan pekerja import jadi mereka ni memang berjimat sebab nak hantar duit ke negara asal .... atau mungkin juga budaya rakyat singapura memang makan mee segera bila kerja sebab nak cepat. gaya hidup sama spt hongkong yang makan mee segera ini secara harian... ada masa barulah masak proper
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 1-6-2022 07:43 AM
Dah dah lah cik norm.....

Dia dah tak kacau kau....ni kau provoke dia....



Haaa...Ni salah satu si Rahim sewel ni tulis smlm..

Ada lg berpuluh..klu ko nak tahu berapa byk n siapa lg dia kacau..ko pergila check MN dia ni..pastu check plak MN2 yang dah arwah tu..then kira la berapa byk carutan n provokasi yang dia dh buat tp kaka xbls!

MORAL OF THE STORY
Lain kali xtahu cerita BERTANYA..xpyh nak palatao tuduh fitnah org lain mcm ko tahu semua...

perangai orang mcm ko ni la yang buat porum ni penuh dgn spekulasi liar n xberasas.. xtahu cerita tp gigih nk menyibuk!semak betul puik

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
takayama replied at 1-6-2022 07:34 AM
norm laling, OKTU tu apa

Klu ikut otai dlm benang ni
https://b.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=896719&highlight=rahsia%2Bsebenar

Ni la maksud dia


Hehehe

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 08:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 1-6-2022 07:38 AM
Haaa...Ni salah satu si Rahim sewel ni tulis smlm..

Ada lg berpuluh..klu ko nak tahu berapa byk ...

Klu kau tak melayan dia stop je kat situ....
Yg kau melayan tu pasal apa.....

Kau ingat org masuk forum ni nk baca kau bercekau....eh semak lahhh....
Mcm tak de life hari² meratib bercekau kat porum....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-6-2022 08:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Normabaru at 1-6-2022 10:13 AM
jazaa100 replied at 1-6-2022 10:03 AM
Klu kau tak melayan dia stop je kat situ....
Yg kau melayan tu pasal apa.....



Eh panas hati?kaka komen kat sini relevant je dgn topik..ko tu dah kenapa???

Haaa tau plak bengang..cer ko yang hari2 kena dgn rahim sewel tu...amacam???
Hahaha....

Xpyhla nk sound org klu ko sendiri dah malu alah sbb salah tembak so now nk twist kata kaka melayan? Jilaka betul komen ko sama jilake dgn perangai ko..kalau otai sgt p masuk benang si Rahim tu..tgk sendiri BACA!

THEN check MN tu
Tgk ada tak Komen balas Dr kaka?


Sendiri yang tetibe cari pasal awal pagi nak bergaduh konon ko tahu semua..sendiri plak yang memekak!

NEXT TIME tanak baca TEKAN BLOCK AND MOVE ON
Ni bukan forum bapak ko...bodow pekat xcampur air sungguh

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Normabaru replied at 1-6-2022 02:51 AM
No wonder la si rahim konek tak up tu xhabis2 carots sambil bercikcur dlm porum 24/7

M ...

I baru balik ngayuh ni kaka semput eh
Ni sembang pasai meliblown aku nk banned forever
Mmg sesuai sgt  utk rahim konek tak up
Hauk gila ayam sejuk keras fries kecut sejuk nasik kandar out kuah ke air tadahan apa tah...
Tekak t20 iolss tak boleh terima on the spot pggl manager...tp kalau rahim jd manager mmg iolss kasik full blast cercaan dgn pakej hinaan bior resign dan tu gak
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 08:30 AM | Show all posts
kajian syok sundri oleh cytro umno ke nih
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2022 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Patutler rahim aka stinger merempan hauk kat sini rupenya kebulor lapor
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 06:42 AM GMT+8 , Processed in 0.104014 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list