CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1142|Reply: 18

[Tempatan] Hi!Saya Vaksin.Ingat saya?KKM buat persiapan vaksinasi kontak rapat cacar monyet.Korang rela?

[Copy link]
Post time 26-5-2022 06:33 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 27-5-2022 03:50 PM

SHAH ALAM – Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) membuat persiapan untuk melakukan vaksinasi bagi kontak rapat kepada penyakit cacar monyet.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, langkah tersebut merupakan antara strategi dalam pengurusan kawalan kes bagi penyakit tersebut.

TIADA kes cacar monyet di negara ini dan kementerian kesihatan tidak merancang untuk melakukan vaksinasi besar-besaran bagi penyakit itu, seperti yang dilakukan untuk Covid-19.

Bagaimanapun, kementerian telah pun merangka pelan tindakan bagi menangani cacar monyet yang menular di beberapa negara.

“Walaupun kami ingin menjalankan latihan vaksinasi, kami hanya akan memberi tumpuan kepada hubungan rapat dan pekerja penjagaan kesihatan yang berisiko tinggi,” kata menteri Khairy Jamaluddin.

Khairy menggariskan lima perkara rancangan kementerian untuk memerangi wabak monkeypox di negara ini pada sidang media hari ini: pengesanan awal, pengukuhan keupayaan diagnostik penyakit, pengurusan kes, mengawal wabak dan kelompok, dan meningkatkan kesedaran masyarakat tentang penyakit itu.

Memberi butiran, Khairy berkata kerajaan akan meningkatkan pemantauan di semua pintu masuk antarabangsa ke Malaysia, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, bagi mengelak penularannya di negara ini.


Beliau berkata lebih banyak makmal akan ditubuhkan untuk menjalankan ujian monkeypox memandangkan kini hanya terdapat dua. Kerajaan akan membantu meningkatkan keupayaan makmal veterinar untuk menjalankan ujian pengawasan zoonosis ke atas haiwan juga.

Kedua-dua klinik kerajaan dan swasta dikehendaki membuat saringan cacar monyet ke atas pesakit dan segera mereka ke hospital untuk pengasingan, rawatan dan pemerhatian sekiranya mereka menunjukkan simptom.

Untuk mengawal sebarang wabak, pengesanan hubungan ke belakang dan ke hadapan akan dijalankan, dan kuarantin di rumah selama 21 hari akan diwajibkan untuk pesakit. Pesakit yang bergejala akan dihantar ke hospital untuk pengasingan dan rawatan lanjut.

Sumber Sinar Harian

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Rela.

I want it and willing to Comply.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau ada konfirmation, lepas vaksin tak jadi Kera,boleh dipikirkan
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Hey mangkok.  Yang patot cucok cacar monyet tu engko..  Sebab kitorang bukan monyet.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
One two three four five...

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 26-5-2022 08:52 PM
Hey mangkok.  Yang patot cucok cacar monyet tu engko..  Sebab kitorang bukan monyet.

Lama tak nmpk kaktum. Raya kat mana?

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah kenapa nak cucok kite lagi?
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Mary_jane replied at 26-5-2022 09:11 PM
Dah kenapa nak cucok kite lagi?

Sebab "lindong diri, lindong semua."
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 09:56 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 26-5-2022 10:01 PM

.
https://www.newsweek.com/how-dea ... pared-covid-1709269 - How Deadly Is Monkeypox? Virus Fatality Rate Compared to COVID - 23 May 2022

https://www.aidsmap.com/news/may ... g-gay-men-worldwide - Monkeypox is spreading among gay men worldwide.
People with well-controlled HIV are not at increased risk  - 25 May 2022

The World Health Organization (WHO) has now confirmed nearly 100 cases of monkeypox in over a dozen countries, with the largest number in the UK. While most cases so far are among gay and bisexual men, health officials emphasise that anyone can contract the virus through close personal contact. ...

People with monkeypox usually recover without treatment. The strain circulating in Europe has a fatality rate of around 1%; there have been no deaths reported in the current outbreak. Monkeypox is more likely to cause severe illness in children, pregnant women and immunocompromised people. ...

.

Penyakit ini yang hanya merebak dengan "person-to-person close contact" sahaja, berasal dari Afrika dan sudah berada di dunia sejak 1970an.  Olehkerana kemudahan penerbangan moden sejak 1980an, penyakit ini dapat merebak dari Afrika ke merata dunia tapi tidak berleluasa macam penyakit Covid. Ini salah satu masaalah dengan teknologi moden.

Olehitu, orang2 muda, sihat dan bukan-"gay atau bisexual" tak perlu takut2, menggelabah atau "merebak FUD" tentang penyakit ini.
.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 26-5-2022 08:58 PM
Lama tak nmpk kaktum. Raya kat mana?

Bunyi cam ketum

Hampornn kaktum, gurau jerhh
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 09:00 AM | Show all posts
rela jer.. asal x memudaratkan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 09:11 AM | Show all posts
penyakit tu pun less deadly...so perlu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 11:44 AM | Show all posts
slavehunter replied at 26-5-2022 07:35 PM
Rela.

I want it and willing to Comply.

Mysejahberuk akan di activekan utk surveillance kawan2 beruk.
https://m.malaysiakini.com/news/622584
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Triple_8 replied at 26-5-2022 09:42 PM
Sebab "lindong diri, lindong semua."

Dia yang conference sana sini, kita plak dicucok nya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 12:46 PM | Show all posts
Kami mahu cucok dengan segera...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 02:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Mary_jane replied at 27-5-2022 12:40 PM
Dia yang conference sana sini, kita plak dicucok nya.

Kebal sungguh dia, tak pernah dengar kene covid ke ape ke, sakit teruk pun tak kecuali jatuh beskal sebelum jadi menteri kesihatan, pegawai khas dia yg ke hulu hilir sama2 pun kene covid.. Dia tak..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Perkataan "compulsory" bakal menghantui!
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 04:53 PM | Show all posts
cocok ler...

kat Msia ni ramai penagih beksin..

alah.. kalo depa x mau cocok...

guna ler taktin biasa..

fear mongering..

ramai yg volunteer nnt
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2022 04:56 PM | Show all posts

Ingatkan

sharlenetexas replied at 26-5-2022 08:58 PM
Lama tak nmpk kaktum. Raya kat mana?

Nak beraye kat Iceland makan lemang bawah northern lights.  Rupe2nye sekarang musim katebang wat taik.  Ngeri akak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-7-2022 04:55 AM GMT+8 , Processed in 0.093802 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list