CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3841|Reply: 54

Komen Azhar Sulaiman tentang depression.

  [Copy link]
Post time 26-5-2022 07:20 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua.
Dah try search, tapi x jumpa tentang isu ni.
Kalau dah ade boleh merge/delete ye.
Terpanggil untuk buka thread ni sbb terbaca post dari Azhar Sulaiman mengenai isu depression dan bunuh diri ni.
Pada pendapat saya, although aku paham je ape yang nak disampaikan, it sounds really wrong and insensitive.
Die macam orang yang kaya suruh org miskin kerja rajin2 supaya x lapar setiap hari.
Ape pendapat korang?



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Dia tak faham patut tutup mulut saja. No one choose mental issues. Mindset boomers betul dia ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Imo betul la komen bawah tu hanya org yg lalui je faham perasaan tu..tp masalahnya skrg ni mental illness ni dah mcm mainan je di mulut2 budak2 zaman skrg..ctoh mcm depression n autism..budak2 yg cm slow skit ke atau aktif lebih sikit ke kuat tantrum sikit ke parents akan claim anak aku autism..yg stress je depression..suka benda tersusun n bersih je ada OCD..padahal benda tu kau kena g diagnose kat pakar.. bkn rasa2 sendiri n self-claim..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Pergi lah duk bincang dgn kawan retis kau tu mami, yg ada claimed depressi bagai. Selang 1week elok pulak kejadian
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:52 AM | Show all posts
Mami ni ajk netizen kaa ? kemain dia nk ulas semua isu..

Masalah budak2 skrg nie, tak pi jumpa doc apa tetiba self claim ada mental illness.. pastu jd content mtk simpati org.. satu lagi mcm one way ticket utk lari dari kesilapan.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 09:51 AM | Show all posts
halah3 mami oiii..awok tu bernasib baik muka herlok zaman muda2 tu yg kena sambar dengan anak jerung (terbalik kod plak) so jangan la nak jadi presiden netizen malaya plak..yg depress dalam anak2 muda mostly jenis baru2 nak bekerja & junior tau x?jenis nak benti keje kang takut mak pak kat kampung pakat minum racun rumpai plak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 09:51 AM | Show all posts
halah3 mami oiii..awok tu bernasib baik muka herlok zaman muda2 tu yg kena sambar dengan anak jerung (terbalik kod plak) so jangan la nak jadi presiden netizen malaya plak..yg depress dalam anak2 muda mostly jenis baru2 nak bekerja & junior tau x?jenis nak benti keje kang takut mak pak kat kampung pakat minum racun rumpai plak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 10:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Rogue98 at 26-5-2022 10:26 AM

Dia kena faham situasi doktor pelatih yang dikatakan bunuh diri tu betul2. Doktor tu physically and mentally exhausted sampai tahap tak boleh fikir dgn baik...dgn keadaan sekeliling yg tak membantu di campur pulak dgn doktor senior yg suka membuli. Dia rasa terperangkap dan jalan keluar yg dia tau ialah melakukan benda2 yg menyebab kan dia mati...mungkin takde pun niat nak bunuh diri tu.
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 10:36 AM | Show all posts
mmg wujud org2 yg btol2 mngalami depression, anxiety sume ni.. dan nasihat supaya dkt dgn tuhan, solat mngaji semua tu, x sesuai utk mereka sbb kdg2 mereka bukn x jaga agama, tp bnde yg dhadapi diluar kwalan.. tp mslh zaman millennium ialah, mereka2 yg self claim anxiety, self claim depression tp x jmpe doktor pon..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 10:37 AM | Show all posts
patutler anaknya begitu
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 10:37 AM | Show all posts
patutler anaknya begitu
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu lain skrg lain
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 11:40 AM | Show all posts
pandai la berckp...kang kena kat anak ko baru tau
Life is not easy, for most of us anyway. ko lain la pak mentua kaya namati. umah agam. takyah keje ngangkang je pun ok je. org lain serabut dgn duit x cukup; jam namati gi keje, kecoh dgn urusan anak2 kat umah, kat opis pulak kena keje / maki teruk2 mcm doctor2 muda tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 12:21 PM | Show all posts
juruterra replied at 26-5-2022 11:40 AM
pandai la berckp...kang kena kat anak ko baru tau
Life is not easy, for most of us anyway. ko lain l ...




Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 12:24 PM | Show all posts
kemain jambu jadi jejaka idaman malaya masa belakon cite Abang92

sekali bila tua jadi mamiiii...
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
melayu/islam yg x tahan tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 12:32 PM | Show all posts
Cubaan utk divert isu anak??
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Mami pun mertua bela... Merasa la dok banglo juta2.. Opss
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
You better shut up mami..
Mami punya lah jambu masa muda dah tua mengecut pakej rambut gugur sekali
Why mami why
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2022 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Pejuang MDD hadir. Depression takde kaitan dengan level keimanan seseorang ya. Ada org yg alami high functional depresi, ada yg sampai tahap psikosis. I rasa ada a few  porumer dlm ni yg pernah share experience fasa depresi masing2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-7-2022 05:44 AM GMT+8 , Processed in 0.086298 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list