CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 2491|Reply: 71

[Tempatan] Edisi Kelantan: Terminal bas sementara umpama ‘kandang lembu’

[Copy link]
Post time 18-5-2022 08:31 PM | Show all posts |Read mode

Baru-baru ini saya berkesempatan menghantar anak saudara menaiki bas di Terminal Bas Sementara di Lembah Sireh, Kota Bharu, Kelantan.

Sewaktu kami tiba di terminal berkenaan hujan lebat menyebabkan orang ramai bersesak dalam kawasan terminal sementara menunggu bas untuk ke destinasi masing-masing.


Keadaan sesak di Terminal Bas Sementara di Lembah Sireh, Kota Bharu yang tular di media sosial baru-baru ini.


Lebih menyedihkan, ramai yang merungut kerana bukan sahaja ketiadaan tempat duduk, malah atapnya juga bocor sehingga menyebabkan mereka terkena tempias air hujan.

Selain itu, terdapat juga air bertakung di beberapa kawasan sekitar terminal sehingga kasut dan beg yang dibawa penumpang basah terkena air serta lumpur.

Difahamkan kawasan sekitar terminal itu turut menjadi tempat lembu dan kambing ‘melepak’ dan mungkin sebahagian air dan lumpur tadi sudah bercampur dengan najis haiwan berkenaan.

Bukan niat saya untuk memperlekehkan terminal bas sementara yang sudah wujud lebih 10 tahun itu, tetapi jika ia diselenggara dengan baik saya yakin hentian ini lebih selesa dan selamat kepada penumpang.

Jangan kita hanya pandai berkokok di media sosial, kerana tiada siapa akan peduli!

https://www.kosmo.com.my/2022/05/16/luahan-pembaca-terminal-bas-sementara-umpama-kandang-lembu/

Yang menanggungnya rakyat, terminal kekal yang dijanjikan akan dibina sebelum ini hanya berdiri teguh batu asas dan papan tandanya sampai bila-bila.

Rakyat Marhen
Lundang, Kota Bharu












This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa nak heran rakyat dia pun ada yg terpaksa duduk dlm kandang kambing janji derang dpt mercelis baru.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sementara tapi dah sepuluh tahun. Bila nak tetap?

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:04 PM From the mobile phone | Show all posts
apa byk komplen? esok bila pru yg tak dok klantan tu balik segerombolan  undi lobai lagi. takdirr
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:07 PM | Show all posts
Baru sedar ya..kat situ dah lebih 20 tahun dah rasanya..selepas konon kononnya persediaan nak bina stesen bas baru.................tak payah viral dah...rakyat kelantan tak kisah pun( kalau kisah dah lama dah viral)
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
cuba tunjuk pulak stesen bas BANDARAYA alor setar
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols dah lama tak naik bas.. pasni bakalan turun naik bas, pakai public transport utk cek fasiliti kat kg la gamaknya..

Utk org2 klantan, patutnya deme habaq la kat org kawasan deme..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Lain macam definisi sementara kat Klate ye
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Jauh beza dgn negeri kebangga under gomen kapir bahan bakar neraka jahanam......stesen bas Penang Sentral tersergam indah.lengkap dgn semua fasiliti yg sgt selesa
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Uganda tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
I dh msuk 30years tahun ni, sepanjang hidup i rasa xpernah ade terminal yg betul2 legit kat kb ni padahal city centre, even kau pergi bintulu sarawak tu pon terminal dia lagi ok dr ni. Dlu buat dkt dpn kb mall, berasak2 la bas parking sampai bucu kb mall tu, dh pindah sini igt elok sgt la sbb tanah sini luas betul, skali mcm haram jugakkk. Bapak aku dh brpe kali experience terpijak taik lembu kat sini, sampai skrg dia banned terminal ni. Hahahaha anyway kerajaan pas mmg selamanye bengap, banyak je ruang & peluang boleh exploit, tapi sbb seko2 otak sendu, jd la negeri terpaling mundur xtahu gapo nok.
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
"terminal ini umpama dunia cuma tempat persinggahan, yg penting kenderaan yg membawa kami selamat ke destinasi, matlamat utama kami adalah menuju ke terminal abadi syurga. dunia bukan tempat bersenang lenang bagi orang beriman", getus walaunta di dlm hati sambil terbayang lobai senyum sinis disebalik tingkap mecedis bertinted gelap
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 10:51 PM From the mobile phone | Show all posts
uori replied at 18-5-2022 09:15 PM
cuba tunjuk pulak stesen bas BANDARAYA alor setar

Shahab ke
Xde laa smpi lenjun org nk naik bas masa hujan..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
tahun ni dh 2 kali nak dan 2 kali turun sini
terminal.ni sementara ja sebenarnya menggantikan terminal yg dah dijadikan mall (kb mall)
peniaga2 di terminal ni oun asal dari terminal lama tapak kb mall itu
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
kitmal replied at 18-5-2022 09:07 PM
Baru sedar ya..kat situ dah lebih 20 tahun dah rasanya..selepas konon kononnya persediaan nak bina s ...

rasanya baru 12 tahun..dlu terminal lama di jalan hamzah..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 11:30 PM From the mobile phone | Show all posts
nipskacang replied at 18-5-2022 10:20 PM
I dh msuk 30years tahun ni, sepanjang hidup i rasa xpernah ade terminal yg betul2 legit kat kb ni pa ...

bukan buat depan kb mall..kb mall tu buat atas terminal tu
iols.membesar di termiinal tu..main kejar2 dlm tu ..depan tu kubur purba..pun iols.masuk.main dlm dia
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Janji PAS memerintah.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
undi lobai: mundur
undi bn:brng naik
undi ph: manifesto bkn kitab suci
                  
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sekngucing replied at 18-5-2022 11:30 PM
bukan buat depan kb mall..kb mall tu buat atas terminal tu
iols.membesar di termiinal tu..main kej ...

Ada gambo tapak stesen bas lama tu tak? Kot abam jumpa kt alam maya sebelum ni. Selalu dgr org cakap kb mall tu dulu stesen bas
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2022 11:54 PM | Show all posts
uori replied at 18-5-2022 09:15 PM
cuba tunjuk pulak stesen bas BANDARAYA alor setar

Jgn nak hina Shahab Perdana....itulah terminal bas paling padu dlm dunia...celkalehnat punya perancangan, ujung2 terminal tu jadi hub jer bukan hentian utama utk bas lokal
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 04:19 AM GMT+8 , Processed in 0.088610 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list