CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1062|Reply: 0

Kait stokin sambil bersenam kayuh basikal

[Copy link]
Post time 22-3-2022 10:38 PM | Show all posts |Read mode

GAMBAR menunjukkan mesin pengait stokin ‘Chrix’ yang dibina oleh kilang Souki Socks di Jepun. – YouTube

Kait stokin sambil bersenam kayuh basikal

TOKYO – Sebuah kilang stokin di wilayah Nara, Jepun iaitu Souki Socks mencipta mesin yang membolehkan orang ramai mengait stokin mereka sendiri dengan hanya mengayuh basikal pegun, lapor laman Oddity Central semalam.

Alat itu dibina menggabungkan mesin pengait stokin dengan sebuah basikal untuk membolehkan stokin-stokin dikait dengan hanya menggunakan kayuhan.

Ia dinamakan ‘Charix’ dan sangat terkenal sejak dirasmikan pada 2017.

Mesin pengait stokin terkenal di Jepun dalam tahun 1990-an, namun setelah kurang mendapat sambutan, kilang-kilang berhenti mengeluarkan mesin itu.

Bagaimanapun, Souki Socks berjaya memberi nafas baharu pada mesin itu dengan memasangkannya pada basikal pegun dan membenarkan pelawat kilang untuk mengait stokin mereka sendiri.

Sebelum mengayuh, pelawat dibenarkan memilih saiz stokin serta warna benang yang ingin digunakan. Kakitangan akan menyambungkan benang-benang ke mesin sebelum pelawat dibenarkan mengayuh.

Sepasang stokin akan siap dikait kira-kira selama 10 minit. Selepas pelawat mengayuh, kakitangan akan menjahit jari kaki stokin dan mengemaskan jahitan supaya boleh dibawa pulang.

Souki Socks terpaksa melancarkan pilihan baharu disebabkan permintaan stokin kayuhan basikal meningkat. Pandemik Covid-19 telah mengehadkan kedatangan pelawat ke kilang itu.

Justeru, kilang itu mewujudkan laman web Charix Online bagi membolehkan pelanggan mendapatkan stokin idaman mereka. Pelanggan dibenarkan memilih saiz stokin dan tiga benang berlainan daripada 36 warna. – Agensi

https://www.kosmo.com.my/2022/03 ... enam-kayuh-basikal/


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT 

ADVERTISEMENT


 ADVERTISEMENTADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 05:19 PM GMT+8 , Processed in 0.091031 second(s), 24 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list