CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 1805|Reply: 5

TIPS UNTUK DAPATKAN BANTUAN JAGA CATS / KITTENS DARI COMMUNITY SETEMPAT

[Copy link]
Post time 2-2-2022 07:15 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum,

Di tempat sy ini, ada pelbagai aktiviti penggemar binatang yang mereka buat untuk bantu each other or bantu animals mereka di dalam community mereka
contohnya, dari segi penjagaan kucing:

1) jika kita ada kittens yg sgt kecil, selalu juga kita akan iklankan if sesiapa dekat dgn kita dan ada ibu kucing yg sedang menyusu, boleh kan kita tumpang (foster mom kerana nursing mothers selalunya accept sahaja tanpa hissing or rejecting); bila dan besar sikit eg 5 6 minggu maka boleh lah ambil balik

2) jika sunyi dan peminat kucing ini hanya suka jaga / main dgn kittens (tak suka older cats), mereka iklankan if sesiapa ada kittens untuk depa foster.. depa buat perjanjian ie if dah besar depa akan pulang balik dan tuan kittens tadi akan ambil balik

3) ada people esp org tua, hanya ingin jaga kucing yang really dah tua dan hanya lepak2 dan tidak lagi kuar malam etc, so depa akan iklankan utk cari kucing2 tua (susah sikit nak dapat sebab tuanpunya cats tua selalunya tidak akan pass on kucing2 mereka yg dah tua.. hanya cat shelters je ada kucing tua - eg owner moved away, mati etc)

4) ada org suka main dgn kucing tetapi tak dapat commit untuk jaga sbb kerja etc, so mereka iklan untuk pinjam kucing orang sehari dua untuk main2

5) jika kita ada kitten yg kecik, boleh je mintak cat shelter susukan (mereka byk ibu kucing termasuklah yg sedang nyusu).. dan boleh cakap kat depa kita nak tinggalkan terus or nak ambil balik bila dah besar (ini shelter lebih suka)

6) buat fund drive untuk kumpul duit dari local community dan ebrikan kepada local cat shelters (sikit pun depa dah suka sebab kurangkan belanja mereka

walaubagaimanapun, i tak tahu lah org kita macam mana

PS: pernah pinjam kucing orang sehari.. seronok main sampai penat sebab cat tu remaja so sangat lincah.. petang terpaksa hantar balik... ingat nak simpan 2 3 hari

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-2-2022 07:19 AM | Show all posts
good info...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2022 05:27 PM | Show all posts
Edited by Nicole696 at 6-9-2022 12:20 PM

I appreciate the information and advice you have shared.
EmployeeConnection

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2022 10:39 AM | Show all posts
kat mesia ni tak boleh prektik le doc epis
iols ada sekor kucing parsi. mmg demok & bulus lebat yachsss

pastu iols bagi sorang laki bini ni jaga sebab nak mengawan
janji nak 2 weeks, iols okai je

pastu dia mintak extend jaga, iols okai kan aje. sebab iols p travel, alang2 ada org jaga.

pastu masuk ke 2 months, tiber kucing iols katernya hilang. jilakee sungguh!
iols syak dia dah terbit rasa sayang kat kucing parsi iols. pastu culik dia





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-10-2022 10:19 PM | Show all posts
bellaa replied at 20-10-2022 10:39 AM
kat mesia ni tak boleh prektik le doc epis
iols ada sekor kucing parsi. mmg demok & bulus lebat yach ...

ala cumil nye r dia hidung domok2
badan pon domok2
depa kata hilang??
ishhh
serious?
apa tak rasa guilty ke hilangkan kucing org
pets ni kita beri kasih sayang
so, bila hilang, the love yg kita beri tu akan buat kita sedih

jahat org itu
betul kah hilang
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2022 09:10 AM | Show all posts
ipes2 replied at 23-10-2022 10:19 PM
ala cumil nye r dia hidung domok2
badan pon domok2
depa kata hilang??

iyer doc. depa kata hilang. tapi iols syak dorang yg tak nak return.
sebab dah stat rasa sayang kan.

sampai ke sudah la tertutup hati nak bela miaw.

2) jika sunyi dan peminat kucing ini hanya suka jaga / main dgn kittens (tak suka older cats), mereka iklankan if sesiapa ada kittens untuk depa foster.. depa buat perjanjian ie if dah besar depa akan pulang balik dan tuan kittens tadi akan ambil balik
hmm kalo la kat sini dorang tahu tanggung jawab.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2023 06:04 PM GMT+8 , Processed in 0.095302 second(s), 29 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list