CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 720|Reply: 29

[Cinta] #Move on dari cinta yang menyakitkan#

[Copy link]
Post time 15-1-2022 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kisah complicated sbb aku sendiri pilih that way, relationship sesama jantina always akan menjadikan aku keeper jodoh orang. Aku tengah cuba perbaiki diri, balik ke pangkal jalan, kembali ke jalan Allah. Tapi jujurnya, tak mudah. Jangan condemn aku, aku cuma nak meluahkan apa aku rasa.

Ini relationship ke 3 aku dan aku rasa paling berselirat. Dah in relationship for 5 years, aku bakal ditinggalkan setelah GF aku bertemu jodoh dalam bulan 11 tahun lepas dan terus decide untuk berkahwin bulan 2 ni.

Sebelum dia bertemu jodoh, dia dulu yang mula mendekatkan diri dengan tuhan dan slowly ajak aku kembali ke jalan yang benar. Mungkin Allah dengar doa dia untuk kembali ke jalan yang benar, Allah munculkan jodoh dia.

Kali pertama dia beritahu aku bulan 11 tu, aku just terdiam and menangis. Aku gembira untuk dia, tapi dalam masa yang sama, aku sedih gila. Patah hati ni sebenarnya turning point aku untuk betul-betul kembali ke jalan yang benar. Dalam aku bersedih ni, sebenarnya aku sangat bersyukur sebab aku dapat hidayah Allah in unexpected way.

Sekarang, kami masih berkawan macam biasa. Dia cakap kat aku, dia nak sangat bersahabat dengan aku sampai  ke syurga. Dan jujurnya, aku pun nak support dia always as a very good friend tapi hati aku tak mampu. Aku masih belum move on dan hakikat yang dia dah move on dan menemui cinta baru agak menyakitkan.

Aku bukannya nak balik pada kami yang dulu, tapi aku rindu kami yang sentiasa share apa saja dalam life kami setiap hari. Now, kami hanya bercakap bila perlu, aku rasa dipinggirkan dan persahabatan ini sakit untuk aku. Ya, dia tengah berkasih sayang dengan orang baru dan aku masih struggle untuk move on.

Aku always doa kat Allah tabahkan hati aku untuk melalui phase ni, sebab aku tahu lepas aku dah berjaya lalui phase ni, aku boleh bangkit dan cari happiness yang Allah redha.

Boleh je nak move on dengan cari pasangan baru, get over dan build new life tapi aku nak macam ni sampai bila. Lagi-lagi bila aku dah berubah, aku banyak berbicara dengan Allah dan minta kekuatan untuk tak balik semula ke cara hidup lama.

Kalau ada tips untuk aku kuatkan jiwa untuk move on, please share. Perlukah aku cekalkan hati dan masih bersahabat baik setelah dia kahwin nanti. Aku appreciate support dari forumers sini. TQ.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 08:22 PM | Show all posts
awat x minat laki2 ka
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
musangbodoh replied at 15-1-2022 08:22 PM
awat x minat laki2 ka

Pernah cuba couple dengan lelaki masa umur 20an tapi takde feel. Now dah 30an.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 10:00 PM | Show all posts
Sis,

Syukur alhamdulillah masih ada secebis ruang di hati utk kembali kepada fitrah. Yes its easier said than done, tapi kita BOLEH andai kita berpegang segala yg kita ada ini hak DIA, termasuk our soul and our body. Anytime jika DIA nak, DIA ambil. Dan jangan tunggu hingga saat DIA nak tu baru kita nak betul-betul berubah dan bertaubat, too late then.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 03:42 AM | Show all posts
day replied at 15-1-2022 08:29 PM
Pernah cuba couple dengan lelaki masa umur 20an tapi takde feel. Now dah 30an.

aq rasa hg kena buat sumting lah
-jumpa psikiatri-mgkn ada kos
-makan obat-boleh refer dr
-tobat nasuha dan istiharah byk2

p/s aq x pandai, sebenarnya ikut diri hg...hg ada choice...pilihan di tgn anda...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2022 06:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Deidra replied at 15-1-2022 10:00 PM
Sis,

Syukur alhamdulillah masih ada secebis ruang di hati utk kembali kepada fitrah. Yes its easier ...

Redha dan menerima tu, in sha Allah dah boleh terima takdir jodohnya. Cuma sekarang, tengah rasa sedih, tengah nak adjust life. Hati pedih sangat. Tak kira berapa banyak menangis, tapi the sadness just wont go away.

Sometimes aku rasa cam bila nak habis phase ni. Bila hati aku nak okay balik. Takyah la nak sedih beriya, member tu dah move on happy-happy ja dengan new life. Aku ni apehal stuck lagi.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2022 07:03 AM From the mobile phone | Show all posts
musangbodoh replied at 16-1-2022 03:42 AM
aq rasa hg kena buat sumting lah
-jumpa psikiatri-mgkn ada kos
-makan obat-boleh refer dr

Aku taktau la heartbroken ni something yang kau boleh refer to doctors ke tak eh. Lagi plak kisah aku akan humiliate diri aku sendiri depan doktor tu, takut ada prejudis.
Ubat apo aku leh mintak tu kalo jumpa doktor ???? kalo ade leh membantu, aku gi mintak.
Solat, zikir, baca quran ni in sha Allah aku tengah buat and jaga amalan.
Cuma emosi ni macam rollercoaster kan. Ada hari aku rilek je, leh wat dang tak ingat apa. Ada hari menangis serupa orang gila. Sampai aku rasa, bila nak habis ni wei. Tak penat-penat ke. Otak aku dah cakap udah-udah la tu. Tapi hati ni masih dok teriak tak tentu pasal. ????
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Sempat cat nippon x sis
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2022 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 16-1-2022 12:01 PM
Sempat cat nippon x sis

Haha..apo lak tak sempat..bukan setakat nippon paint
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 05:46 PM | Show all posts
day replied at 16-1-2022 07:03 AM
Aku taktau la heartbroken ni something yang kau boleh refer to doctors ke tak eh. Lagi plak kisah  ...

nk refer nasihat pakar/ubat sesuai leh tanya @ipes2 terbaik
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 16-1-2022 08:49 PM

Ko yang tomboy kan?  Dengor sini cakap aku.  Aku dari sekolah rendah sampe A-Level sume sekolah all gurlz.  Mase sekolah rendah junior siap cium2 aku sebab aku boyish.  Walopon pake pinafore berskirt.  Then masok asrama pompuan udah senior Form 5 pulak yang tergile2kan aku.  Well time tu tetek aku kecik lagi.  Aku pulak dah naik geli, depe ni sume dari Form 2 sampe la yang Form 5 tu berebut nak jadi kakak angkat aku sampe last2 aku ade 41 orang kakak angkat.  Aku dah macam selebriti.  Becoz I didn't know what the fuss was all about.  Aku ney jiwe pompuan je.  Aku berangan nak kawen gak macam gurlz lain.  Tapi mungkin la wajah & perwatakan aku macam bad boy ke hape di mata deme.  Sunggoh aku jijik..  Aku boley layan jalan2 pelok2 ape sume kalo aku rase okay dengan certain2 karakter tu.  Tapi serius aku geli kat contoh ade sorang ney.  Dia Form 2.  

So conclusion aku la kan, gurlz yang kapel dengan pengkid ney sume sekadar mempergunekan pengkid tu selagi tak jumpe zantan je.  Depe tu sume birah sebenornye.  Belom lagi aku ade batang dah tergile2 kat aku.  Jadi itu la pendapat aku.  Usah ko teros jadi tomboy for nothing.  Gurlz in the end will leave U for guyz.  Guyz for sure don't want U.  Rugi idop.  Jadi je la pompuan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 10:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Its a good sign TT...so stop the friendship and move on. U can do it dik
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2022 10:59 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 16-1-2022 08:46 PM
Ko yang tomboy kan?  Dengor sini cakap aku.  Aku dari sekolah rendah sampe A-Level sume sekolah all  ...

Aku bukan tomboy..aku pakai tudung cuma maybe nampak aku tak feminin sangat..masa kecik mmg aku mcm tomboy sikit, tp bila form 1 masuk sek asrama, aku pakai tudung smp sekarang..org tak nampak aku suke pempuan pun kalo tgk dr luaran..

Dulu-dulu aku sangat confuse dgn diri aku..nampak perempuan cantik tibe tangan berpeluh-peluh, lagi kalo tiba dia ajak borak. Dari situ aku start explore sexuality aku smp tersangkut dgn 1st GF masa umur 27..sebelum-sebelum tu aku ada je try couple dgn lelaki tapi mmg cannot go..

Dr umur 27 tu la aku hanyut sampai la skrg aku decide utk balik ke pangkal jalan sbb aku tau takde happy ending pun jalan aku pilih ni. Aku tak expect aku akan kahwin pun, just aku mintak dgn Allah jgn balikkan aku ke jalan sebelum ni lepas Dia dah bagi aku rasa secebis hidayah ni. Bagi aku istiqamah dgn life single aku, jaga aku smp akhir hayat aku. Sebab aku nak letak Allah no 1 dlm hati aku, then rasulullah no 2. Taknak ada manusia lagi dah dalam hati sbb tu semua akan melukakan hati aku je.

Aku mintak jugak bagi aku circle of friend yang akan sentiasa ingatkan aku pd akhirat. Sbb aku tau, if ada perempuan yg dtg pada aku, aku akan struggle dengan nafsu aku. Aku taknak tewas balik.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 11:07 PM From the mobile phone | Show all posts
day replied at 16-1-2022 10:59 PM
Aku bukan tomboy..aku pakai tudung cuma maybe nampak aku tak feminin sangat..masa kecik mmg aku mc ...

As U were reaching puberty, ape fantasi2 romentik dalam kepale U?  U memang imejin U bercinte dengan ompompuan ke?  I konfem je stret sebab mase tu aku imejin aku kawen dengan zantan je.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2022 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 16-1-2022 10:57 PM
Its a good sign TT...so stop the friendship and move on. U can do it dik

Untuk tinggalkan friendship ni, aku tak sure for now. Somehow dia yang bawa aku untuk berubah n always nasihatkan aku gak. Since dia ckp nak kahwin bln 11 hari tu, kitorg still jumpa utk coffee talk, borak-borak mcm bestfriend yang lain until now.

Cuma bila relationship dia dengan the guy tu semakin rapat, aku pulak yg pedih hati nampak texting/calling depan aku. If benda-benda tu takde, emosi aku okay je.

Jujurnya, as a friend, dia memang kawan yg sangat baik, very supportive n kitorang sebenarnya went through a lot together. Aku leh cakap aku witness transformation dia dari free hair, minum arak, drugs sampai lah now dia berubah 360°. And i would say the guy yg dapat dia sekarang very lucky.

Untuk aku pulak, career wise, dia yang push aku untuk jadi better person sampai aku jadi manager dgn gaji yang sangat selesa. Aku tak tahu patut ke aku buang kawan macam ni just because aku tak boleh nak uruskan soal hati aku.

Again, aku terima ujian ni dengan sangkaan baik pada Allah. He wanted to give better life cuma aku tengah stuck untuk move on. Aku just harap cepat lah phase heartbroken ni berlalu sebab aku nak keep this friendship sampai syurga. Aku nak jumpa dia balik kat syurga nanti.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-1-2022 11:23 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 16-1-2022 11:07 PM
As U were reaching puberty, ape fantasi2 romentik dalam kepale U?  U memang imejin U bercinte deng ...

Masa zaman sekolah asrama form 5 masa tu,  kan kita rajin rapatkan katil dgn member sebelah atau tidur satu katil. Aku teringat satu malam tu aku terjaga dari tidur. Then setan apa menghasut aku, tetiba aku nampak member sebelah aku yg quite sexy n aku bernafsu gila masa tu. Astaghfirullah. Kalau ingat balik malam tu, aku rasa berdosa sangat sebab aku touch dia dengan keadaan aku takut-takut dan dia tak terjaga masa tu.

If fantasy, mostly memang dgn perempuan lah. Dengan girl crush masa tu yang aku tak confess dan simpan feeling tu diam-diam.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2022 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
day replied at 16-1-2022 11:23 PM
Masa zaman sekolah asrama form 5 masa tu,  kan kita rajin rapatkan katil dgn member sebelah atau t ...

Ko dah cek ko punye kromosom ape?  Zantan ke betine?

Tolong masok sini:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/ ... ensitivity_syndrome

Bagi yang TLDR, setengah orang lahir genetically male, ade kromosom zantan, tapi alat sulit under developed atopon totally undeveloped.  Instead of jadi anu zantan, dia jadi cam anu pompuan.  Ini sume hormon punye koje.  Hormon tu main jongkang-jongkit dengan your sexual organ.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2022 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Well, juz to be fair, aku bila tunjok kat orang gambor orang hensem je mesti yang pompuan kata muke jambu tak manly.  Aku memang tak suke zantan bermisai la berjanggot la.  Anti sesangat.  IRL aku elerjik sangat kalo berciom dengan muke2 berbulu ney sume.  Muke aku ney aku gambarkan boleh pass as man or woman.  Ikot cara mekap.  Oh yes, mase kecik memang tak bela rambut panjang.  Potong kontot aje.  Ponah juge boss I ongtua nyanyok sekor ney pegi pegang pulak tangan aku pehtu dia kata kenape I tak rase ape2.  Hah?  Aku nak rase ape, dia pon cekeding kemetot lagi 4-5 taon nak pencen.  But usually pon aku takkan cair dengan zantan memane.  Spender aku mostly kering aje.  I don't rembes hokei.  I am only atrracted to guyz.  Aku ade anak 1.  But truly aku bukan bimbo & tak dilahirkan untok membimbo.  Tapi bila pakwe aku syok kat bimbo memang aku sedey.  I'm the type yang guyz don't really care.  Probably sebab aku tak hayu.  Sedey..  Patot la aku bukak poll kat tingkap sebelah tu.  His wife loox so feminine compared to me ofkos.  Bila aku tak berlaki camni aku yang meroyan pi tengok Facebook dia.  Kah2.  I don't care anymore.  My last words to him were, "Takpe I tau I tak cantek."  Dia kata "tak baik cakap macam tu."  Patotnye aku tulih sume ney kat topik poll tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2022 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 17-1-2022 12:47 AM
Well, juz to be fair, aku bila tunjok kat orang gambor orang hensem je mesti yang pompuan kata muke  ...

Confuse jap. So that guy tu ex husband ke atau bf lepas dah cerai..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-1-2022 08:30 AM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 16-1-2022 11:37 PM
Ko dah cek ko punye kromosom ape?  Zantan ke betine?

Tolong masok sini:

Kalau tgk diri aku, aku rasa alat sulit aku well-formed dan cycle period aku memang normal. Hormon lak maybe aku terlebih hormon jantan sbb aku spesis bulu kaki lebat dan aku malas nk shave since aku berpakai litup kan.

Aku memang jenis soft-spoken, cool, bukan jenis terpekik suara kuat, bukan sejenis attention seeker. Aku agak introvert, tak selesa bila in crowd. Thats why aku sangat appreciate circle of friend yg aku ada sekarang.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 03:02 AM GMT+8 , Processed in 0.086556 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list