CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 5197|Reply: 165

[Tempatan] Poll Kontot Viral #5: Tak Malukah Engkau Wahai Muntri Kesehatanan Bila Peguam Asiah Kantoikan Data Engko Sebegini?

[Copy link]
Post time 14-1-2022 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode




Single Polls, Total 25 Users voted
Your User group have no permission to vote

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Cube tengok berape jumlah kematian Covid di Malaysia tuan2 & puan2..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 14-1-2022 10:44 PM

Sebagai badan artikel saye bawekan yang ini:

https://www.malaymail.com/amp/news/malaysia/2022/01/14/malaysia-records-12-more-deaths-from-covid-19-zero-brought-in-dead-cases/2035061



KUALA LUMPUR, Jan 14 — Malaysia’s Covid-19 deaths rose by another 12 cases as of midnight, putting the overall tally at 31,750 since the pandemic began.

No brought-in-dead cases were reported during the same period, according to the Ministry of Health's CovidNow website.

The death rate has now surpassed the seven deaths per one million mark, based on two-week data.

At the national level, six people have died because of the coronavirus disease for every million people as of midnight.

Malaysia's Covid-19 mortality rates have markedly decreased since the last wave peaked in August last year, as public health authorities ramped up vaccination.

Nearly all adult population has been fully vaccinated as of yesterday.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Haram aku tak paham. Hat mati sebenaqnya berapa ni? Sorok data ka atau data tu hat bengong
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang kematian berapa fully vaxxed and Unvaxx ? Data kaykayemm skrg macam Vaers dah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:33 PM | Show all posts
BartholomewKuma replied at 14-1-2022 11:11 PM
Haram aku tak paham. Hat mati sebenaqnya berapa ni? Sorok data ka atau data tu hat bengong

tak, maksud acik asiah jalil, data kkm tu macam jauh nau anggarannya (lebih tepat, menipulah gitu).

Anggaran kkm, 555 orang tak vaksin dah arwah, daripada 100k orang.

So, kalau nak totalkan keseluruhan jumlah rakyat mesia ni, kita ada lebih kurang 32 juta ummah yach. Jadinya, asiah jalil kira dapat 177,600 ummah tak vaksin lah patutnya dah mati untuk mewakili 32 juta ummah di mesia ni.

Namun, jumlah kematian yang direkodkan (yang data harian tu lah, boleh rujuk kat mysejahtera sajork) ialah 31,750 je, yakni mewakili yang vaksin dan tak vaksin.n Sedangkan total 177,600 tu pulak hanya mewakili ummah tak vaksin bagi populasi 32 juta orang. Orang patutnya kurang daripada 31,750 lah.

Banyak lah bezanya tu kan.

Tu sebab asiah jalil hencap

Sekian.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:54 PM | Show all posts
Edited by capiloton at 14-1-2022 11:55 PM

rakyat malaysia memang cipel, tapi perasan educated

data mysj kkm sendiri dah tunjuk yang sembuh covid sebelum vaksin,
pada awal tahun 2021, ratio sembuh 99.5%.

pandemik pale hatuk dia, panik macam cipel
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 12:48 AM From the mobile phone | Show all posts
mmg acik asiah yg salah kira. mmg la bukan 177k antivaxx yg mati sbb bukannya 32juta ummah malaysia dah kena kobik. baru 2.8juta kes sejak 2020. data yg tunjuk kadar insiden pon data 1/12/21 - 6/1/22 bukan keseluruhan kes sbb tak nak unfairly kira kematian sblm program pick yg mula mac 2021 dan dlm masa yg sama nak kira pemberian dos booster dlm data.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by borne at 15-1-2022 12:57 AM
bakingsoda replied at 15-1-2022 12:48 AM
mmg acik asiah yg salah kira. mmg la bukan 177k antivaxx yg mati sbb bukannya 32juta ummah malaysia  ...

Dia tak kata pun 32 juta orang dapat Covid.  Engko yang kata.  Sebab engko yang nak twist..

Kita putarrrr Halimmmmm...  Kah2.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 01:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Orix at 15-1-2022 01:11 AM
bakingsoda replied at 15-1-2022 12:48 AM
mmg acik asiah yg salah kira. mmg la bukan 177k antivaxx yg mati sbb bukannya 32juta ummah malaysia  ...


Iols pun fikir benda yg sama. Jumlah kematian tu tidak berkadar secara langsung dengan jumlah org yg vaksin atau tak secara umum, tp berkadar dengan jumlah org kena covid yg vaksin dan tak vaksin. Mungkin angka 100k mati dek covid is possible kalau semua rakyat Malaysia kena covid. Masalahnya yg kena covid 10% drpd population Malaysia pun x smpai. Dekat data pun ada mention perkataan incident
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
borne replied at 15-1-2022 12:55 AM
Dia tak kata pun 32 juta orang dapat Covid.  Engko yang kata.  Sebab engko yang nak twist..

Kita  ...

Ini bukan putar dek. Tp data yg diputarbelit dek acik asiah. SPM math modern dpt brp dekk ?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 01:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Sampaiiii satu Masa yg dah vaksin ni akan nyersal sbb mengikut kata kj hanat tu..percayalah... buatlah solat taubat nasuha byk2..moga Allah swt ampunkan dosa org yg vaksin ni sbb mengikut kata2 penipu sang dajal...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Orix replied at 15-1-2022 01:08 AM
Iols pun fikir benda yg sama. Jumlah kematian tu tidak berkadar secara langsung dengan jumlah org  ...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 14-1-2022 11:54 PM
rakyat malaysia memang cipel, tapi perasan educated

data mysj kkm sendiri dah tunjuk yang sembuh ...

Love this comment Million times.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 09:02 AM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 15-1-2022 01:15 AM
Sampaiiii satu Masa yg dah vaksin ni akan nyersal sbb mengikut kata kj hanat tu..percayalah... buatl ...

Tau tau collapse jer uolss.....thats the -EndGame-.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 09:05 AM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 15-1-2022 01:15 AM
Sampaiiii satu Masa yg dah vaksin ni akan nyersal sbb mengikut kata kj hanat tu..percayalah... buatl ...

Org yg divaksin kena buat solat taubat?...kenapa pulak tu...boleh detailkan tak
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
capiloton replied at 14-1-2022 11:54 PM
rakyat malaysia memang cipel, tapi perasan educated

data mysj kkm sendiri dah tunjuk yang sembuh ...

Alphonso Davies footballer baru kena Myocarditis you.
And ada satu athletes Tampa florida 29 y.o pun dah ke alam lain.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Mana dia dapat data ni? Daripada KKM punye website ke? Actually takleh guna calculation macam ni. Yang penting rate kematian dah menurun bila makin ramai yang vaksin. So tak boleh kira average mcm dia tunjuk Tu.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 09:29 AM | Show all posts
dia punya infografik tu kurang tepat..tapi kebanyakan org faham je apa yg KKM nak bgtau tu..
sbb dia nak terangkan worst case scenario if we are unvaxxed.. So the numbers will jump that high..

They should've explain the possible incidents to the actual numbers.

hakak asiah plk mmg le nak carik point in grey area..dah mmg itu keje loyer kann..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 15-1-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
delsmomm replied at 15-1-2022 09:29 AM
dia punya infografik tu kurang tepat..tapi kebanyakan org faham je apa yg KKM nak bgtau tu..
sbb dia ...

Dah kantoi buad la cara dah kantoi..  Masih ade lagi yang terkial2 nak kasi hujah sampah.  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 03:47 AM GMT+8 , Processed in 0.088136 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list