CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 3652|Reply: 42

Nasir kata kesalahan terlepas kerana tiada aduan. Yang tweet viral hari tu bukan aduan kewww? Saja tergedik meroyan kat GSC punya twitter account?

  [Copy link]
Post time 14-1-2022 09:47 PM | Show all posts |Read mode
Risau curi rakam jadi budaya

KUALA LUMPUR: Kes selebriti media sosial yang juga adik Neelofa, iaitu Nur Ameera Khan didakwa merakam babak dalam filem House Of Gucci dan berkongsi di Instagram Story (IGs), baru-baru ini, mencetuskan polemik mengenai sikap tidak ambil peduli segelintir pihak terhadap isu hak cipta dan perlindungan harta intelek.

Insiden itu menimbulkan kebimbangan apakah pelaku tidak menghiraukan peraturan berhubung aksi curi rakam hingga sanggup melanggar undang-undang semata-mata mahu menghasilkan kandungan buat tatapan pengikut media sosial.

Banyak pihak menganggap, sebagai pempengaruh media sosial, biar apa pun tujuan klip video filem memaparkan babak filem Hollywood itu dimuat naik, perbuatan Ameera atau lebih dikenali sebagai Little Miss Khan, tidak sepatutnya dianggap normal.

Insiden itu menarik perhatian Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) yang memandang serius kegiatan curi rakam yang dikategorikan sebagai cetak rompak digital.

Ketua Pegawai Eksekutif FINAS, Prof Dr Md Nasir Ibrahim berkata, jika sabit kesalahan, pihak pemamer atau pemilik pawagam boleh mengambil tindakan tegas terhadap selebriti terbabit.

"Saya ada dua pandangan terhadap isu ini. Jika selebriti terbabit adalah pemain (pelakon) dalam sedutan filem yang ditayangkan dan mendapat kebenaran penerbit, perkara ini boleh disifatkan sebagai promosi dan tiada isu perundangan.

"Sebaliknya, jika seseorang selebriti menggunakan alat perakam pandang dengar dalam bilik tayangan untuk merekod apa-apa filem secara keseluruhan atau sebahagian tanpa kebenaran penerbit, maka selebriti terbabit melakukan kesalahan," katanya kepada BH Online.

Dalam hal ini, Md Nasir berkata, pawagam boleh mengenakan tindakan di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) membabitkan Akta 322, Bahagian VIA Antirakaman Kamera.

"Menurut Perkara 43A, jika disabitkan, individu terbabit boleh dikenakan denda tidak kurang RM10,000 dan tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan bagi suatu tempoh tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya," katanya.

Selain itu, tambah Md Nasir, undang-undang lain yang berkaitan adalah Seksyen 41 Akta Hak Cipta 1987; Seksyen 232 (B) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 239 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

"Dalam hal ini, FINAS tidak ada kuasa perundangan untuk mengambil tindakan terhadap mana-mana selebriti yang melakukan kesalahan disebutkan.

"Peraturan FINAS hanya tertakluk kepada pemegang lesen pemameran (tayangan pawagam) sahaja.

"Bagaimanapun, sebagai Jawatankuasa Cetak Rompak dan Jawatankuasa Teknikal menangani kandungan cetak rompak, FINAS membantu agensi KPDNHEP dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM).

"Ini dibuat melalui apa dipanggil 'fast lane' iaitu melalui borang khas bagi melaporkan salah laku pelaku dalam memuat naik secara penuh sesebuah filem atau drama atau apa-apa format tempatan tanpa kebenaran pemilik di mana-mana platform media sosial," katanya.

Md Nasir berkata, jika sabit kesalahan, FINAS boleh melaporkannya kepada Polis Diraja Malayia (PDRM) dan Cybersecurity Malaysia.

"Namun, pemilik sebenar filem atau drama perlu ambil tindakan," katanya.

Beliau berkata, FINAS menasihatkan mana-mana individu agak mengelak daripada merakamkan apa-apa filem secara keseluruhan atau sebahagian tanpa kebenaran penerbit.

"Perkara ini sudah banyak kali diumumkan melalui media massa dan media sosial sebagai peringatan kepada semua pihak. Namun, masih ada yang bersikap acuh tidak acuh mengenainya.

"Kadang-kadang kesalahan yang kita lakukan terlepas kerana tiada aduan. Tetapi jika ada pihak yang mengadu dan pemilik filem atau drama tahu perkara terbabit, mungkin mereka akan dikenakan tindakan.

"Kalau pelaku kesalahan itu adalah selebriti dan disabit kesalahan, secara tidak langsung perbuatan mereka akan menyebabkan kerugian daripada segi kewangan dan imej mereka juga terjejas," katanya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 09:48 PM | Show all posts

Kes curi rakam yang didakwa membabitkan Ameera mencetuskan polemik mengenai sikap tidak ambil peduli segelintir pihak terhadap isu hak cipta dan perlindungan harta intelek di negara ini. Foto IG Little Miss Khan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 09:48 PM | Show all posts

Md Nasir menjelaskan FINAS memandang serius kes curi rakam dan mengingatkan pelaku tindakan boleh diambil terhadap mereka. Foto Ihsan FINAS
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
stingerprincess replied at 14-1-2022 09:48 PM
Md Nasir menjelaskan FINAS memandang serius kes curi rakam dan mengingatkan pelaku tindakan boleh d ...

Ni pose memandang serius ker ni? Perlu gali lagi bak kata nek ogy
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Dr nasir ayah anzalna.
Dulu anzalna vs jahlop.

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau org biasa y rakam da kne tindakan da. Tpi kalau insta femes ke retis ke lepas sokmo
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:15 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 14-1-2022 09:55 PM
Dr nasir ayah anzalna.
Dulu anzalna vs jahlop.

Keluarga ni bkn jnis pendendam rasanya..beri jwpn pun classy je..lgpun x perlu buat apapun utk bls dendam pd family ini kerana kemaluan keluarga ini dtg dgn sendirinya..haha
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by MarryPottet at 15-1-2022 01:09 AM
sharlenetexas replied at 14-1-2022 09:55 PM
Dr nasir ayah anzalna.
Dulu anzalna vs jahlop.


littlemisskerala pulak pernah hina pipah nasir di socmed dengan gelaran cheater, homewrecker, gold digger & also labelled pipah & the whole nasir sisters as whore


This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 01:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Stopla bagi limelight kat yenna ni. Bosanla. Xminat langsung muka kari. G hantar blk pukistan. Semak tol la!
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Go Prof go.kasi libas sama keluarga jahlop.dulu pempuan ni kata anak Prof whore tau.cari balik post lama dia.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 03:32 AM From the mobile phone | Show all posts
MarryPottet replied at 15-1-2022 01:07 AM
littlemisskerala pulak pernah hina pipah nasir di socmed dengan gelaran cheater, homewrecker, gold ...

Kecik2 dah kurang ajar. I doakan LMK akn gemuk & x lawa mcm sepupu2 dia
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 03:39 AM | Show all posts
stingerprincess replied at 14-1-2022 09:48 PM
Kes curi rakam yang didakwa membabitkan Ameera mencetuskan polemik mengenai sikap tidak ambil pedul ...

kat sini, muka pure chittagong sangat

apa susah... siapa2 ada twitter tu korang tag jah lady gaga dan house of gucci terus
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 03:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mendeluk at 15-1-2022 01:20 PM
cheezel replied at 15-1-2022 01:16 AM
Stopla bagi limelight kat yenna ni. Bosanla. Xminat langsung muka kari. G hantar blk pukistan. Semak ...


LMK ini jenis pakistan yang paria punya kot. Jenis yang class rendah. Izara itu nampak mcm pakistan2 high class
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 09:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul la kan. Asas siasatan pada aduan. Semoga Ayahanda Rani Kulop segera buat aduan/laporan
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerprincess replied at 14-1-2022 09:48 PM
Md Nasir menjelaskan FINAS memandang serius kes curi rakam dan mengingatkan pelaku tindakan boleh d ...

Bapak anzalna ke ni?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 10:10 AM | Show all posts
MarryPottet replied at 15-1-2022 01:07 AM
littlemisskerala pulak pernah hina pipah nasir di socmed dengan gelaran cheater, homewrecker, gold ...

cash sebab kutuk pamily jejalna toaster smeg...contoh cash yang bertimpa2 :
lemak kenaa ambil tindakan...
kek keras kejung tak laku dan bakal terkambuih...
chocojar pun dah terkambuih...
kosmetik pun dah terkambuihhh....bf semua tak herlok dan berbulu serta gemuk gundu macam badak...
muka sendiri cepat tua dan sekarang dah taraf2 muka elly suriati tua nya tu...


Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 10:14 AM | Show all posts
mendeluk replied at 15-1-2022 03:47 AM
LMK ini jenis pakistan yang paria punya kot. Jenis yang class rendah. Keturunan Izara itu nampak m ...

rasanya bukan pakistan pun.. entah2 memang pari pari...
pakistan tu fefeeling je paki's padahal majoriti berdarah pari pari

iols ada buktinya kaka ya itu waktu wedding atau birthday family theyols ni... gigih la theyols dok pakai lingga bagai... siap calit2 kat dahi macam hindu nak naik batu caves bawak susu sebelanga

iols syak waktu deepavali pun theyols sefamily bertungkus lumus dari sskjp bawak keta nak berhimpit macam tin sardin dekat umah teres semata2 nak bertema bollywood dengan calit2 dahi dengan tepung gandum... atau lipstick old n dull x mamasabariah
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 10:14 AM | Show all posts
Whitney72 replied at 14-1-2022 10:15 PM
Keluarga ni bkn jnis pendendam rasanya..beri jwpn pun classy je..lgpun x perlu buat apapun utk bls ...

kelaurga paki ni dah jadi losers selamanya
cuma gah di mata lobenaks

pak anzalna orang educated...bagi jawapan berdasarkan fakta dan ilmu




Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 10:16 AM | Show all posts
dudaberhias replied at 15-1-2022 10:10 AM
cash sebab kutuk pamily jejalna toaster smeg...contoh cash yang bertimpa2 :
lemak kenaa ambil tind ...

lagi satu...kek batik seroi berderai tempek tar jalanraya
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
MarryPottet replied at 15-1-2022 01:07 AM
littlemisskerala pulak pernah hina pipah nasir di socmed dengan gelaran cheater, homewrecker, gold ...

dia pn caras bf bff kakak dia. kakak dia pulak support. doa tak makbul nampaknya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 06:08 AM GMT+8 , Processed in 0.085782 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list