CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 1561|Reply: 45

[Dunia] Jangan ikut Israel, Dos Vaksin Ke 4 Tidak Diperlukan Kata Pakar.

[Copy link]
Post time 14-1-2022 10:30 AM | Show all posts |Read mode
Edited by JoyahMengayah at 14-1-2022 11:43 AM

Penangguhan meningkat terhadap dos vaksin COVID keempat, dengan pakar menggesa berhati-hati terhadap memperluaskan kempen dos penggalak ini.

Malah Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer memberi amaran supaya tidak melakukan "apa-apa sahaja yang tidak diperlukan."

Baru-baru ini terdapat trend yang semakin meningkat untuk menggesa dos keempat vaksin COVID bagi memerangi varian Omicron yang merebak pantas. Walau bagaimanapun, terdapat juga penolakan yang semakin meningkat terhadap idea itu.

Di Israel, yang telah mula melancarkan dos penggalak kedua untuk mereka yang berusia lebih 60 tahun, pekerja kesihatan, dan pakar penyakit berjangkit yang lemah imun, Eyal Leshem menganggap kebanyakan orang akan dilindungi secukupnya daripada COVID yang teruk dengan dua atau tiga dos sahaja.

"Kami mungkin perlu mengemas kini penggalak tersebut setiap beberapa tahun, mungkin setiap tahun, untuk menyesuaikannya kepada varian lazim, tetapi kami mungkin tidak memerlukan sebarang penggalak jika varian di masa hadapan terbukti kurang virulen, seperti yang kita lihat dengan Omicron," Sheba Pakar Pusat Perubatan memberitahu CNBC.

"Jadi ada kemungkinan bahawa orang yang mempunyai dua atau tiga dos vaksin semasa, dan kemudian terdedah semasa gelombang ini kepada Omicron, atau terdedah semasa gelombang di masa depan kepada varian yang lain kurang ganas tidak akan memerlukan penggalak lain sama sekali."

Leshem juga menegaskan bahawa langkah Israel untuk dos keempat adalah berdasarkan "pendapat pakar" dan bukannya "data yang kukuh seperti yang kami inginkan dalam perubatan klinikal."

Sesungguhnya, apabila negara itu mengumumkan langkah itu, Pfizer dan BioNTech yang setakat ini vaksinnya paling banyak digunakan di Israel dan mencadangkan penggunaan itu akan menyediakan data berguna untuk menunjukkan keselamatan dan keberkesanan.

Terdapat beberapa data sementara berskala kecil mengenai keselamatan dan keberkesanan dos keempat, yang diperoleh daripada percubaan di Pusat Perubatan Sheba sendiri. Digembar-gemburkan oleh Perdana Menteri Naftali Bennett seminggu yang lalu, data menunjukkan penggalak kedua adalah selamat dan membawa kepada peningkatan lima kali ganda dalam antibodi.

Ketua Pegawai Eksekutif Moderna Stéphane Bancel, yang syarikatnya juga membuat vaksin COVID berasaskan mRNA yang canggih, berkata minggu lalu bahawa dos keempat mungkin diperlukan pada musim gugur, kerana keberkesanan penggalak akan menurun dalam tempoh beberapa bulan.

Beliau juga berkata kerajaan British dan Korea Selatan telah pun membuat saranan untuk sebarang kemungkinan.

Agensi Keselamatan Kesihatan UK berkata pada hari Jumaat bahawa "tiada keperluan segera" untuk kumpulan umur yang lebih tua untuk mendapatkan penggalak kedua, dan Andrew Pollard tokoh penting di sebalik vaksin Oxford/AstraZeneca masih jauh untuk dikatakan bahawa dos penggalak biasa tidak "berpatutan, mampan, atau mungkin diperlukan" bagi mereka yang tidak terdedah dengan virus Covid.

Malah ada sesetengah pihak yang mengambil peluang untuk mendapat keuntungan daripada kempen penggalak yang mana semakin membuatkan dos penggalak ini tidak diyakini.

Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla mencuri perhatian pada hari Isnin, apabila firma farmasi itu mengumumkan pembangunan "vaksin hibrid" yang menyasarkan Omicron dan varian terdahulu.

Bourla berkata bagaimanapun masih tidak jelas sama ada dos keempat vaksin itu diperlukan.

"Saya tidak fikir kita harus melakukan apa-apa yang tidak diperlukan." tambah Bourla.


Fortune

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Oklah tu.  Kena fikir juga kenapa israel kiasu benor nak kaup semua booster ni.  Mungkin takut ramai rakyat dia mati ke nanti susah la populatiin berkurangan camne nak justify curi tanah lagi.  Elok juga kurang lah juga geng tinfoil2 merapu meraban cari point menganjing.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:31 AM | Show all posts
sikirinshot utk tahun suke ke 3  
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Hehe....
Its called VAIDS.

Kena keep on boosting to Stay Alive.

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Booster Number 5!
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:30 PM | Show all posts
Maaf ler klu ada ke 4 ni aku tak ambik dah yang 3 ni pun badan lunyai sebulan lebih..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 14-1-2022 10:56 AM
Oklah tu.  Kena fikir juga kenapa israel kiasu benor nak kaup semua booster ni.  Mungkin takut ramai ...

Biashe le bangsa yg pernah ditindas u ols nak terpaling dlm segala hal. Amerika pulak asyik pump duit masuk dah 3 generasi. Bangsa Pariahsit khuens..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Vaksin agenda yahudi.
Yahudi sendiri nak "bunuh" bangsa dia dgn dos ke 4. Conspiracy Tanah Nusantara ke ni?

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 02:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 13-1-2022 06:56 PM
Oklah tu.  Kena fikir juga kenapa israel kiasu benor nak kaup semua booster ni.  Mungkin takut ramai ...

Rosie... U tahu jan14th  nanti di british embassy ada protest apa?... I dapat email dari embassy untuk avoid protest dan tidak participate...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala biarlah orang nak booster 4
Kan Dorang percaya air suci lebih dari segalanya nikmat dunia ini.hahaha
Jangan lah buat statement camni..kan dah buat mereka percaya vaksin ni ragu2
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
naina replied at 14-1-2022 02:45 PM
Ala biarlah orang nak booster 4
Kan Dorang percaya air suci lebih dari segalanya nikmat dunia ini.ha ...

Baru terbaca td kejei nak buat acara tahunan bagi beksin nih....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 02:54 PM | Show all posts
Edited by Samerosie at 14-1-2022 02:56 PM
Dwdrum replied at 14-1-2022 02:36 PM
Rosie... U tahu jan14th  nanti di british embassy ada protest apa?... I dapat email dari embassy u ...

Itu azam baki punya cerita la kaka, depa nak suruh dia resign.  Historically (cheh historically hehe), lepas solat jumaat kat tabung haji nanti depa ramai2 la berarak tapi i tak tau la kenapa pula british embassy sebab british embassy mana ada dah kat jalan ampang tu, kan dah jadi small office kat binjai ke manatah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak ghasa baik la kau kena Omicron dari ambik boosteh. Power kot antibodi ko lepas tu.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 07:33 PM | Show all posts
Firenzza replied at 14-1-2022 02:51 PM
Baru terbaca td kejei nak buat acara tahunan bagi beksin nih....

Alhamdulillah..

netizens mana penah tolak barang free..

rejeki tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 07:34 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 14-1-2022 06:52 PM
Akak ghasa baik la kau kena Omicron dari ambik boosteh. Power kot antibodi ko lepas tu.

yup..

betoii
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 07:50 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 14-1-2022 07:34 PM
yup..

betoii

Ntah apa perlunya boosteh nak lawan Omicron. Omicron tu sundri dah cukup as boosteh.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 08:24 PM | Show all posts
dua_chzy replied at 14-1-2022 07:50 PM
Ntah apa perlunya boosteh nak lawan Omicron. Omicron tu sundri dah cukup as boosteh.

boosteh nak depopulation agenda lettew
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 13-1-2022 10:54 PM
Itu azam baki punya cerita la kaka, depa nak suruh dia resign.  Historically (cheh historically heh ...


I dapat address level 27.. Binjal tower.. Jalan binjal.... Prolly demo di bawah building...
I ingat gang antivax minta bantuan queen e... Mana tahu nanti police buat sjr tidak boleh balik raya
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 14-1-2022 10:02 PM
I dapat address level 27.. Binjal tower.. Jalan binjal.... Prolly demo di bawah building...
I inga ...

Hahaha maybe peminat2 tegar prince andrew yg nak protest sebab kena lucut title kut.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 08:28 AM | Show all posts
pengecatbintang replied at 14-1-2022 08:24 PM
boosteh nak depopulation agenda lettew

Ada lagi org cam ko ni ek? Antivaxx Dr malone tu pun senyap2 veksin.

Kah kah kah.

Comments

Report Post:forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=0&pid=150395427 Report reason:xxxxx : Please fill in report content Report time:15-1-2022 11:34 AM Tukang Report: xxxxxxxx  Post time 15-1-2022 10:47 PM
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 07:10 AM GMT+8 , Processed in 0.204103 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list