CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1657|Reply: 38

[Tempatan] Cakap je lah nak suruh raya dekat rumah tahun ni...

  [Copy link]
Post time 14-1-2022 09:35 AM | Show all posts |Read mode

Gambar hiasan

Jumlah kes aktif Covid-19 catat peningkatan

PUTRAJAYA – Kes aktif di seluruh negara semalam mencatatkan peningkatan kepada 40,276 kes, berdasarkan data pada laman CovidNow.

Pada 4 Januari lalu, negara merekodkan penurunan kes aktif di bawah angka 40,000 dengan 39,733 kes, namun ia kembali melepasi angka tersebut semalam.

“Kes aktif yang dilaporkan semalam melibatkan 33,075 dikuarantin di rumah, 3,660 kes di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 (PKRC), 3,343 kes di hospital, 105 kes di Unit Rawatan Rapi (ICU) tanpa bantuan pernafasan dan 93 kes di ICU dengan bantuan pernafasan,” demikian maklumat tersebut di sini hari ini.

Selain itu, 12 kematian Covid-19 dilaporkan menjadikan jumlah terkini sebanyak 31,750 kes serta tiada kes kematian direkodkan dalam tempoh 24 jam semalam selain tiada kes meninggal dunia di luar hospital atau brought-in-death (BID).

Kesemua kematian dilaporkan di Sabah (3), Johor (2), Pahang (2), Pulau Pinang (1), Kelantan (1), Negeri Sembilan (1), Terengganu (1) dan Kuala Lumpur (1) serta tiada kematian dilaporkan di Kedah, Melaka, Perak, Perlis, Sarawak, Selangor, Labuan dan Putrajaya. -K!ONLINE

Sumber:https://www.kosmo.com.my/2022/01 ... -catat-peningkatan/

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:14 AM | Show all posts
Bukan nak cakap apa lah.. sekarang, orang ramai dah tak peduli sangat dengan SOP. kat kawasan rumah saya ramai ja keluar tak pakai face mask dah.. lepak-lepak, lepas tu ada dengar-dengar kes diberi house quarantine pun relax-relax ja keluar berjalan..
kalau dah macam ni keadaannya, dah tak berdisiplin.. memang akan naik lah kes.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-1-2022 10:39 AM | Show all posts
Mooverine replied at 14-1-2022 10:14 AM
Bukan nak cakap apa lah.. sekarang, orang ramai dah tak peduli sangat dengan SOP. kat kawasan rumah  ...

99% betul..... kdai makan pun penuh... siap isap rokok berjemaah... byg kn asap rokok tu mengandungi virus... terhidu plak msuk ikut hidung....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Lg meningkat kes lg berterusan i wfh..
So teruskan tingkatkan active cases..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa apa pun umumkan awal awal ya. Nanti sedar sedar orang buat panic buying.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 10:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Mooverine replied at 14-1-2022 10:14 AM
Bukan nak cakap apa lah.. sekarang, orang ramai dah tak peduli sangat dengan SOP. kat kawasan rumah  ...

Aku pun tak pakai fm bila kt kwsn rmh..takkn la nk buang sampah, berkebun pun nk berfm..
Lepak2 mmg x prnh la..cuma berbual2 dgn jiran2 sebelah masa tgh berkebun/buang sampah tu ada la...
Dah 2 dos+booster apa nk takut..
Lg pun aku tgk warga2 emas kemain berjln sana sini pun tak prnh kna covid... Koser dah aihhh nk berfm, jarak2 ni..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:00 AM | Show all posts
krustykrab replied at 14-1-2022 10:56 AM
Aku pun tak pakai fm bila kt kwsn rmh..takkn la nk buang sampah, berkebun pun nk berfm..
Lepak2 mm ...

maaflah kalau buat awak tak faham. bagi saya, kawasan rumah, maksudnya kejiranan (satu perumahan)  . kat dalam perumahan tu kan ada kedai-kedai, ada taman.. macam tu la.. kalau dah tempat tak ada orang tu, memang saya pun tak pakai face mask semua.

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:02 AM | Show all posts
Raline replied at 14-1-2022 10:39 AM
99% betul..... kdai makan pun penuh... siap isap rokok berjemaah... byg kn asap rokok tu mengandun ...

ada kah kes covid dari asap rokok? saya smoker juga tapi memang tak merokok la kalau kat kedai makan atau public places.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Mooverine replied at 14-1-2022 10:14 AM
Bukan nak cakap apa lah.. sekarang, orang ramai dah tak peduli sangat dengan SOP. kat kawasan rumah  ...

Iols pakai je facemask lagi walau turun bawah kat lobi ke kt memana.

Maybe sbb iols dah penah kena covid so rasa fobia nak kena lagi jd better la jaga jela diri sendiri.
Dah terbiasa 2 tahun ni pakai so pakai je la anak2 pun dah terlatih semua tau apa patut buat tiap kali kuar umah ke apa.
Yaa kami dah terbiasa dgn norma baru ni so bukan masalah besar bila kena pakai mask ke, cuci tgn ke, jaga jarak or takleh salam peluk ke apa.
Walau ramai katanya rindu nk berpeluk ngn org asing bila g surau ke jumpa kawan2 ke apa.
Tp iols drpd dulu tak suka berpeluk ngn org lain so lantaklaa iols ok je janji masih boleh peluk org tersayang dlm umah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:42 AM | Show all posts
Suchi replied at 14-1-2022 11:12 AM
Iols pakai je facemask lagi walau turun bawah kat lobi ke kt memana.

Maybe sbb iols dah penah ken ...

saya pun masih ikut SOP walaupun dah complete booster semua. Sebab macam awak juga, dah terbiasa jadi norma baru dah. Mencegah lebih baik dari mengubati bagi saya lah
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
akak ok je kalo takde raya
sbb akak malas nk layan tetamu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kah2..  Membooster sampe bute bijik mata pon tak dapat gak raye.  
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 14-1-2022 11:12 AM
Iols pakai je facemask lagi walau turun bawah kat lobi ke kt memana.

Maybe sbb iols dah penah ken ...

Kdg2 aku rasa syukur gak ada covid ni sbb rengsa dgn org2 yg suka berpeluk2 ni..kalau tak berpeluk tu tak yislamik ke apa..
Mana la dtgnya budaya peluk 3 kali ni kan...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak kisah la raya pkp ka tak aii punya baju kebaya lace & dress lace ank2 dah Selamat sampai dari indon..hahaha..xkaluit nak berebut shopping baju raya nti. Raya ka tak belakang kira..dah tau dah akn kena mcm ni lagi selagi kkm dok announced mcm2 sop
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:30 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 14-1-2022 12:09 PM
Kdg2 aku rasa syukur gak ada covid ni sbb rengsa dgn org2 yg suka berpeluk2 ni..kalau tak berpeluk ...

Taktau la budaya sapa tp kawan iols kat fb yg claim prosafe prochoice bagai tu semua duk bising nk berpeluk ni. Ada sorang tu dia mmg suka sgt peluk org katanya memeluk orang asing tu mende yg sangat best dan melegakan dia.
Sorry laa takat peluk laki ngn anak iols ok lagi tp sibuk nak peluk2 org asing ni dah kenapa.
Iols biasa je sblm ni membatu bila org salam nak peluk2. Sampai terpinga2 dia yelaa td semua org duk balas pelukan dia tiba giliran iols mengeras je takat salam je hahaha.


Iols penah kena salam peluk ngn sorang macik ni kat kenduri kawen ya tuhan sampai basah pipi iols kena air peluh dr tudung dia yg dh basah tu. Time tu cuaca panas terik sampai skrg takleh lupa.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:35 PM | Show all posts
Kalo xraya lg dh 3tahun i bjimat tang raya
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:36 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 14-1-2022 11:44 AM
akak ok je kalo takde raya
sbb akak malas nk layan tetamu

sama lah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:37 PM | Show all posts
Mooverine replied at 14-1-2022 10:14 AM
Bukan nak cakap apa lah.. sekarang, orang ramai dah tak peduli sangat dengan SOP. kat kawasan rumah  ...

tapi, ada tapinya, takde bunyi nak pkp ke apa, sebab dijangka bunyi2 ni akan kedengaran hanya selepas CNY, as usual
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 12:55 PM | Show all posts
cmf_premierleag replied at 14-1-2022 11:44 AM
akak ok je kalo takde raya
sbb akak malas nk layan tetamu

Kannnn... raya xraya sama je. Balik2 tengok TV.  

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
tolong bagitau awal nk kne lockdown ke hape.. aku tak hamak nk berpantang dgn MIL time puasa & raya..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-5-2022 03:39 PM GMT+8 , Processed in 0.096352 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list