CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 533|Reply: 19

[Dunia] WHO: Guna dos penggalak berulang bukan strategi berkesan cegah Omicron

  [Copy link]
Post time 12-1-2022 10:50 PM | Show all posts |Read mode
WHO: Guna dos penggalak berulang bukan strategi berkesan cegah Omicron

https://www.utusan.com.my/luar-n ... esan-cegah-omicron/

Oleh WARTAWAN LUAR NEGARA
12 Januari 2022, 9:04 pm


PETUGAS kesihatan memberikan suntikan vaksin dos penggalak ketiga susulan lonjakan penularan Omicron.-AFP

GENEVA: Sekumpulan Pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran pengulangan dos penggalak vaksin Covid-19 bukan strategi yang berkesan mencegah varian baharu.

Menurut kumpulan pakar itu, pemberian suntikan baharu vaksin Covid-19 sedia ada ketika virus baharu muncul, bukan cara terbaik melawan wabak tersebut.

Kumpulan Penasihat Teknikal WHO mengenai Komposisi Vaksin Covid-19 (TAG-Co-VAC) menjelaskan strategi vaksinasi berdasarkan dos penggalak berulang bagi komposisi vaksin asal tidak bersesuaian dan berhasil.

Kumpulan itu menjelaskan terdapat keperluan untuk mengemas kini vaksin sedia ada untuk menyasarkan varian Covid-19 yang muncul seperti Omicron yang merebak pantas dan dikesan di 149 negara.

Kumpulan itu juga menggesa pembangunan suntikan baharu yang bukan sahaja melindungi orang yang dijangkiti Covid-19 daripada sakit tenat, tetapi juga mencegah daripada dijangkiti virus itu daripada peringkat awal.

“Pengeluar vaksin perlu berusaha mencipta suntikan yang menimbulkan tindak balas imun yang kuat dan tahan lama bagi mengurangkan keperluan untuk dos penggalak berturut-turut,” katanya.

Menurut WHO, terdapat 331 calon vaksin yang sedang dibangunkan di seluruh dunia.

Sehingga vaksin baharu dibangunkan, kumpulan itu menjelaskan ‘komposisi vaksin Covid-19 semasa perlu dikemas kini’.

WHO sudah memberikan kelulusan kepada lapan versi vaksin berbeza.

TAG-Co-VAC menegaskan vaksin tersebut menyediakan tahap perlindungan yang tinggi terhadap penyakit berbahaya dan kematian disebabkan oleh pelbagai varian virus.

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2022 11:11 PM | Show all posts



Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Apasal tred ney sepi?  Agak2nye antuvax kuchiwe..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 02:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku tolak dos pengalak ni..nk tgk pe kesan.. sblm ni tgk elok je yg x vaksin kesana kesini..x jd mslh pun..lgpun aku duk rumah je bukan kemana2.. mslh sakit dr vaksin 1 pun x settle lg. Dah report kat mysejahtera alih2 srh p hospital je..p hospital dpt mcm2 doc dpt mcm2 jawapan sakit ati dr doctor..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 03:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Just nk share info....Australia semlm kes 130,598 kes dan kematian terus meningkat ke 56 orang...makin menaik kes kematian..


Rakyat Malaysia jgn mudah lupa dan angkuh...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 15-1-2022 03:28 AM
Just nk share info....Australia semlm kes 130,598 kes dan kematian terus meningkat ke 56 orang...mak ...

Agaknya yg mati majoriti vaxxed tak..

Mvm shebbii..  Sihat jer x de sakit apa..

Alih2.lepas boosted..  Trus heart attack
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 15-1-2022 07:47 AM
Agaknya yg mati majoriti vaxxed tak..

Mvm shebbii..  Sihat jer x de sakit apa..

Kena tengok detail data Australia lah...vaksin ke x vaksin ke pembunuh utama tetap covid...

Kes shebbi tu x pasti ..mungkin penat yg keterlaluan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 11:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Siapa peduli pasal berkesan atau tidak? Yang diorang peduli hanyalah pasal rentas negeri, dine-in, kembali ke sekolah, diskriminasi, dan periuk nasi. Isu berkesan atau tidak, humban ke lubang jamban.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 11:31 AM | Show all posts
sebenarnya tidak ada lagi klu bagaimana untuk mengatasi masalah ini...kalau takut sangat maknanya selama lamanya kita berkurung dalam rumah..boleh ke>?
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Cuma berkesan mengurangkan populations penghuni dunia sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Hishamudin pon kate penangguhan fasa endemik... Maknenye ulangla pendamik
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
sapa x booster sehingga sekian2 masa..anda akan disusahkan-menteri pasolla.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 11:34 AM | Show all posts
Islam xkan padam diatas muka bumi ini walau apa pun mereka lakukan ,ini janji Allah di dalam Al-Quran.


Pada pendapat aku

new world order ini sasarannya ialah golongan kaya menduduki dunia

yg busuk hina marhaen ni kita simpan sikit untuk tujuan kerja kerja busuk ,kotor

oklah tu

aku setuju kita cucuk saja mereka berdos dos sementara mereka pun fikir cucuk vaksin corona itu perlu

xdine in boleh mati

xrentas negeri boleh mati

cucuk vaksin xmati

Oraitttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 12:32 PM | Show all posts
Nham22 replied at 15-1-2022 11:33 AM
Hishamudin pon kate penangguhan fasa endemik... Maknenye ulangla pendamik

bukan ke bebaru ni heshe kata mesia tak mungkin ada pkp BESAR-BESARAN lepas ni.

maybe secara kecil-kecilan je lah kan yihhhh
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 05:27 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 15-1-2022 05:27 PM
http://socioecohistory.x10host.c ... majority-non-covid/

Fully Vaccinated People Hospitalized For  ...

Bayangkan dah vaksin pun kena apatah lagi yg x vaksin...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 06:16 PM | Show all posts
noor2 replied at 15-1-2022 05:33 PM
Bayangkan dah vaksin pun kena apatah lagi yg x vaksin...

poiny nya adalah

vaxxed lagi ramai kena banding unvaxxed..

mcm jemaah umrah kita itu hari..

yg kena - 14% unvaxxed, 86% tu sapa..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 15-1-2022 06:16 PM
poiny nya adalah

vaxxed lagi ramai kena banding unvaxxed..



Knp vaksin kena lagi ramai sb jumlah yg dah divaksin mmg lebih ramai dari yg x vaksin...x kan x tahu virus ni mutation...of course yg dah vaksin pun ttp x terkecuali kena...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 07:19 PM | Show all posts
noor2 replied at 15-1-2022 06:43 PM
Knp vaksin kena lagi ramai sb jumlah yg dah divaksin mmg lebih ramai dari yg x vaksin...x kan x  ...

so, apa perlunya vaksin..

kalo vaxxed pon masih bole kena kobid
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2022 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 15-1-2022 07:19 PM
so, apa perlunya vaksin..

kalo vaxxed pon masih bole kena kobid

Perlu...bg yg nak vaksin...yg x nk vaksin xde sapa halang...bg yg x percaya vaksin boleh membantu teruskan dgn kepercayaan masing2...

Ok.dah azan..jom
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

25-1-2022 03:52 AM GMT+8 , Processed in 0.081512 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list