CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 847|Reply: 16

Pengikut Ajaran Flat Earth Percaya Bentuk Bumi Berlubang Macam Donut

  [Copy link]
Post time 11-1-2022 07:45 AM | Show all posts |Read mode
London – Sebilangan pengamal ideologi ‘Bumi mendatar’ percaya bahawa planet ini berbentuk seperti donut yang mempunyai sebuah lubang besar pada bahagian tengahnya, lapor akhbar Daily Star.


Menurut ‘Teori Bumi Donut’ yang dipercayai mereka, Bumi ini berbentuk seperti cincin atau ‘torus’ bagi terma yang kedengaran ‘agak saintifik’.


Teori tersebut mula dikeluarkan oleh seorang pengamal ideologi itu, Dr. Rosenpenis dalam sebuah forum pada 2008, dan ia asalnya dikeluarkan sebagai satu bentuk gurauan.




Foto: Getty




“Saya menggunakan perisian akademik astrofizikal profesional bagi membina sebuah model Bumi berbentuk donut dengan ruang angkasa yang ‘enak’ dan Bumi yang disaluti dengan ‘gula’,” katanya.


Gurauan itu bagaimanapun berkembang menjadi satu idea yang dipercayai dengan sebilangan pengikut mendakwa bahawa manusia tidak dapat melihat lubang pada bahagian tengah Bumi disebabkan cara cahaya membengkok.


Sementara itu, seorang lagi pengamal ideologi tersebut yang dikenali sebagai Varaug berkata, dia percaya bahawa Bumi berbentuk seperti donut, namun disebabkan cahaya berada dalam bentuk melengkung, keadaan itu sukar dijelaskan. –CARI


Sumber: Kosmo
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 11-1-2022 08:24 AM | Show all posts
kalau bumi donut...planet mana pula bentuk terung?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 08:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Saintis gay ke ni. Tau la donut tu berlubang. Aihh ghisauu
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 09:04 AM | Show all posts
kerna putaran bumi maka bumi terbentulah menjadi bulat saat masih lembut bilion tahun dahulu. takkan putaran bumi menjadi donat berlobang plak atau flat
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 09:13 AM | Show all posts
Konon2 dengan berkata begitu ada lah pihak akan menjemput diorang pergi ke angkasa free sebab nak tunjuk bukti pada diorang...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah tak boleh tolong pangai bodon macam nih
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 01:26 PM | Show all posts
dulu pakai teori flat earth tu pon dah merepek..inikan pulak bentuk donat pulak.. osah pandir ehhhhh geng2 sohai bewok inehhhhh
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 01:47 PM | Show all posts
Dah donat pulak macam2 teori berbangkit sekarang ni
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 11-1-2022 09:35 PM From the mobile phone | Show all posts

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
MissYouSayang replied at 11-1-2022 08:29 AM
Saintis gay ke ni. Tau la donut tu berlubang. Aihh ghisauu

Sebab tu roket bentuk lonjong.

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 10:45 PM | Show all posts
sharlenetexas replied at 11-1-2022 09:37 PM
Sebab tu roket bentuk lonjong.

aerodinamik la
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2022 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
tumpanglalu74 replied at 11-1-2022 09:35 PM

Kalau bumi bentuk mcm ni org yg duk kwsn lubang donut tu bila teropong boleh nmpk the opposite site je la kan Tak dpt teropong Bulan Bintang di angkasa
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 08:27 AM | Show all posts
Dulu flat earth, sekarang donut earth, akan datang triangle earth kot
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 09:35 AM | Show all posts
Dr Rosenpenis??

nama pun sesuatu sangat
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah nmpk bulan & matahari tu bulat dh knp bumi plk mcm pelampung, nk berenang kt mna tu?
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2022 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Pengamal flat earth mestilah sangka bumi ni mendatar flat. Yg bentuk donut ni dipanggil Donut Earth Theory
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 12-1-2022 02:35 PM | Show all posts
orang kat tengah lubang donut mesti tak pernah nampak bulan & matahari terpacak atas kepala.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 06:07 AM GMT+8 , Processed in 0.095304 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list