CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 800|Reply: 17

"Saya Memang Nak Golongan Tak Vaksin Naik Angin" - Macron

[Copy link]
Post time 6-1-2022 03:50 PM | Show all posts |Read mode
Presiden Perancis, Emmanuel Macron mengakui sengaja mahu golongan yang tidak divaksin 'naik angin', dalam satu temuramah pada Selasa.


Pengakuan itu menerima kecaman hebat pembangkang, kurang empat bulan sebelum pilihan raya presiden akan datang.




Kredit foto: CNBC




"Yang tidak divaksin, saya benar-benar mahu membuatkan mereka marah. Dan kami akan terus berbuat demikian, itulah strateginya," kata Macron kepada akhbar Le Parisien dalam satu wawancara yang diterbitkan lewat Selasa.


Perancis tahun lalu melaksanakan pas kesihatan yang menghalang individu tanpa ujian PCR atau bukti vaksinasi COVID-19 untuk memasuki restoran, kafe dan beberapa tempat lain.


Kerajaan pimpinan Macron juga berhasrat menjadikannya pasport vaksin, yang bermakna hanya mereka yang divaksin boleh memiliki kelebihan tertentu.


"Saya tidak akan menghantar (yang tidak divaksinasi) ke penjara, saya tidak akan memaksa mereka mengambil vaksin. Tetapi kita beritahu mereka, mulai 15 Januari, kamu tidak boleh pergi ke restoran lagi, menonton teater dan pawagam," jelasnya.


Macron pernah dikritik sebelum ini kerana mengeluarkan kenyataan yang hampir serupa dan disifatkan rakyat Perancis sebagai sombong.


"Seorang presiden tidak sepatutnya berkata demikian," kata pemimpin sayap kanan Marine Le Pen di Twitter.


"Emmanuel Macron tidak layak memegang jawatannya."




Sumber: AWANI
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 6-1-2022 03:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni ala2 statement kj. Good luck ler
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 03:54 PM | Show all posts
sebagai pemimpin dia kene tegas dan firm lah dengan keputusan dia.. jangan tunduk dengan desakan anti vaksin
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 03:57 PM | Show all posts
Script sama je dimana2 tapi macam bakal menjerut diri sebab mereka pun akan adakan pilihanraya tak lama lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok juga ada Gang sama.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 04:11 PM | Show all posts
wow bongkak & bongak macam tall dark & hensem
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
good luck for election dear
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 04:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Heols complete dose ke tak?

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 6-1-2022 04:33 PM | Show all posts
so far iols pergi dine in, satu keadi je check vaccine.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 04:38 PM | Show all posts
org lain terpaksa ambil vaksin utk mendapat kebebasan itu ini...kenapa yg tak nak vaksin pun mau dapat keistimewahan sama??? tak faham aku
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Itupun ada juga yg cakap kat luar negara yg x vaksin selamat je pegi memana. Sapa la tuh kan?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 04:55 PM | Show all posts
rakyat ni bila menteri tak tegas, dikatanya lembik..
bila bertegas, dikatanya sombong..
apa benda yang korang nak sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Macron ni la kena tampar dengan rakyat hari tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 05:58 PM | Show all posts
sampai masa orang2 cenggini kena gantung leher mereka di pokok.

kasi gantung tinggi tinggi. hang them high
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 11:31 PM | Show all posts
orang tak vaksin, tunggu orang dah vaksin mati sebab cucuk
orang vaksin, tunggu orang tak vaksin mati sebab covid

dan begitulah, dan begitulah, sampai lah AJM  

dalam hal ni, yang untungnya peniaga online letak iklan dalam socmed isu2 panas

lagi satu, memandangkan banjir makin teruk tiap tahun,
alang2 tu korang jual la bot murah sikit  

yang peliknya, jujur ya, bukan provoke
masa sekolah dulu korang tak cucuk ke vaksin bagai doktor nurse datang sekolah?
dari dulu reject ke, atau vaksin covid je reject?
kalau ada penyakit lain muncul, selain covid, and kena cucuk vaksin,
terima ke reject juga?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2022 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Mulotkoyak replied at 6-1-2022 04:43 PM
Itupun ada juga yg cakap kat luar negara yg x vaksin selamat je pegi memana. Sapa la tuh kan?


Tu Lana Nodin. Living proof. Makcik aku pun tak beksin. Heran aku gimana boleh lepas pi Canada. Ingatkan udah beksin baru boleh travel pi seberang laut.
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 7-1-2022 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 6-1-2022 04:55 PM
rakyat ni bila menteri tak tegas, dikatanya lembik..
bila bertegas, dikatanya sombong..
apa benda ya ...


Masalahnya cakap tak serupa bikin. Macam KJ la. Mula2 cakap tak wajib beksin. Lepas tu ubah statement bilang wajib. Pehtu buat macam2 untuk demonize rakyat yang tak mau beksin siap kuar statement nak susahkan hidup antibek. Korang support pemimpin celaka camni?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2022 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Banyak negara sudah belajar dan depa sudah ada satistic bahaya tidak goal tidak di vaccine... Since 2020 dan 2021....teruk healthcare sampai pilih nyawa... Itu pun masih tidak buka mata...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 07:01 AM GMT+8 , Processed in 0.080347 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list