CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 970|Reply: 3

Apa akan berlaku jika bumi berhenti berputar? - a good read -

[Copy link]
Post time 15-12-2021 02:58 PM | Show all posts |Read mode
Edited by dexa at 15-12-2021 03:00 PM




6 kejadian ini akan berlaku jika bumi berhenti berputar.

Macam yang kita tahu, bumi berputar di atas paksi sambil mengelilingi matahari. Sebab itulah boleh terjadi perubahan waktu dari siang ke malam. Bila cukup satu putaran bumi mengelilingi matahari, maka genaplah 365 hari di mana kita akan bertukar tahun.
Di luar permukaan bumi pula terdapat pelbagai lapisan atmosfera yang akan turut berputar bersama bumi dengan kadar kelajuan 1689 kilometer sejam. Tapi pernah tak korang terfikir, apa akan jadi kalau bumi berhenti berputar?

Banjir besar
Sekiranya pergerakan bumi beransur perlahan, air daripada laut akan bergerak ke kutub. Bila bumi berhenti berputar sepenuhnya, air laut akan membanjiri kebanyakan kawasan di bumi dan meninggalkan satu pulau di tengah bumi.

Atmosfera terganggu
Pergerakan atmosfera adalah seiring dengan putaran bumi. Tapi bila putaran bumi mula perlahan, setiap lapisan atmosfera akan turut perlahan mengikut kadar yang berbeza dan akan membentuk geseran.
Kalau ini berlaku, hanya akan ada empat titik je di pertengahan latitud yang manusia boleh huni.

Gempa bumi di tempat tak sepatutnya
Bumi terdiri daripada tiga lapisan iaitu pusat, mantel dan kerak. Geseran ini akan menyebabkan terjadinya gempa bumi, malah di tempat-tempat yang tak pernah terjadi gempa sebelumnya.
Letusan gunung berapi juga akan berlaku tambahan pula di dasar laut. Gangguan geologi ini akan terus berlaku sampai bumi berhenti berputar sepenuhnya.

Enam bulan siang, enam bulan malam
Perubahan siang dan malam berlaku kerana bumi berputar pada paksinya, sambil mengelilingi matahari. Bila bumi berhenti berputar, perubahan siang ke malam akan mengambil masa enam bulan.

Bayangkan hidup dalam keadaan siang atau malam selama enam bulan. Suhu di waktu siang akan mencecah hingga 57 darjah Celcius, manakala di waktu malam pula -19 darjah Celcius.

Cuaca
Cuaca akan sepenuhnya bergantung kepada matahari, bila bumi berhenti berputar. Keadaan cuaca akan ‘dikuasai’ sepenuhnya oleh matahari, jadi cuaca akan sangat senang dijangka. Di bahagian bumi yang cerah, akan terjadi ribut yang sangat kuat.

Bulan
Dalam putaran biasa macam sekarang ni, bumi bergerak lebih laju daripada bulan. Maka bulan akan bergerak menjauhi bumi.Bila bumi berhenti berputar, bulan akan bergerak sebaliknya.

--------------------------------------------------------------------------------------------
well -- ini semua scientifically research - interesting read really -
sebagai orang Islam -- dah berhenti putar tu  maksudnya.....
innalillahi wainna ilaihi rojiuun ---



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 20-12-2021 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Takutlah..am glad u selamat balik rumah. Lain kali call la ke apa ke if need help.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2021 09:01 PM | Show all posts
adila39 replied at 20-12-2021 11:00 PM
Takutlah..am glad u selamat balik rumah. Lain kali call la ke apa ke if need help.



tu la.. thanks adeline --
alhamdulillah -- what an ordeal -
nak masuk sec13 pun tak boleh --
so stay 400m dari Giant sec13 dari 1.45pm saturday
sampai esok tu  10am sunday --  tido dalam keta
baru dapat balik - tu pun redah sikit banjir  sebelah capella  --
dengan tengok few cars drifting and floating --
sedih tengok ---

ni laa bila bumi berhenti putar --- sekali banjir ha! --
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2022 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
A good read indeed
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-8-2022 03:44 PM GMT+8 , Processed in 0.110625 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list