CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 2710|Reply: 108

[Tempatan] Netizen ‘Dilema’ Yuran Taska Anak Makin Mahal, Ada Sampai RM600 Sebulan – ‘Takkan Nak Pinjam PTPTN’

  [Copy link]
Post time 9-12-2021 12:23 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 9-12-2021 12:25 PM

Tidak dinafikan kos sara hidup semakin meningkat saban hari membuatkan ramai terkesan, khususnya golongan B40. Bukan itu sahaja, pandemik Covid-19 yang melanda menyebabkan ramai kehilangan kerja serta berlakunya pemotongan gaji. Menurut laporan, perbelanjaan isi rumah bulanan purata menunjukkan peningkatan pada kadar 4 peratus sahaja dalam tempoh 2016 sehingga 2019.

Jika harga makanan terus meningkat jika dibandingkan dengan barangan yang lain dan memandangkan isi rumah B40 lebih cenderung untuk berbelanja untuk makanan, peningkatan harga makanan yang konsisten akan menyebabkan kumpulan isi rumah ini terkesan daripada kadar inflasi yang lebih tinggi.

Seperti satu ciapan seorang netizen yang menarik perhatian ramai mengenai harga taska yang dikatakan begitu mahal dan membuatkan rata-rata ibu bapa berada dalam dilema. Menerusi ciapan tersebut, wanita ini mendakwa kadar yuran yang dikenakan oleh taska adalah sebanyak RM400 hingga RM450 di kawasan Semenyih, Selangor dan terdapat taska yang mengenakan caj sebanyak RM600.

Perkara tersebut secara tidak langsung membuatkan ibu khususnya berada dalam dilema sama ada perlu berhenti kerja bagi menjaga anak atau pun bekerja seperti biasa dan membayar caj taska yang begitu mahal. Ujar wanita ini lagi, kos penjagaan kanak-kanak semakin tinggi dan setiap pasangan perlu memainkan peranan yang tinggi.

Menerusi ruangan balas, rata-rata netizen juga bersetuju ‘terkesan’ dengan caj taska yang dikatakan begitu mahal ditambah pula gaji minimum bagi seorang pekerja hanyalah RM1,200.

Bukan itu sahaja, netizen juga turut menekankan aspek family planning berikutan kos sara hidup yang semakin tinggi bagi mengelakkan anak mereka ‘terkesan’.


Sumber: Sinar Harian & Twitter

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:38 PM | Show all posts
dilemma seluruh ibu bapa di malaysia, kena berjimat cermat dan ubah lifestyle masing2...zaman makan2 di luar sudah berlalu, jgn ada astro, netflix, spotify, etc..
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:38 PM | Show all posts
Edited by chinta89 at 9-12-2021 12:41 PM

aku paling geram kalau makcik2 duk kata "ala org dlu anak 10 elok je blh jaga. korang zmn skg nih anak sorang pun x sempat dah"

aku rasa nk cili je mulut makcik tu. kang kalau x keja dikata belajar tinggi2 buat hbs duit, buat perabih pitis laki,.. hey, anak sorang pun renyah tau zmn skg nih. kul 5 pagi dh kena siap pakaian laki, bini dan anak, packing susu perahan + ice pack, jalan jem, balik ptg pun jemmmm manjang jam 8 baru tercongok dpn rmh, nk masak lagi urus keperluan rmh lagi iron baju lagi. makcik2 dlu takpe bgn awal pegi menoreh pun x pyh iron baju, makan nasi goreng bekal dgn laki sama2, anak duk rmh sendirian blh urus x perlu risau penjenayah, kami kat bndr ni nk leka tgal anak sorang2 mmg tempah maut silap haribulan dikata pengabaian anak weh!

utk tak OT, bab taska anak yesss mmg mahal. sb tu kena planning anak cukup la kalau Allah bagi seorang dua sahaja. Kebanyakan my friend nak sorang prmpuan sorang lelaki. sb kos sara hidup meningkat. nk besarkan anak lagi 10 tahun entah mcmna gamaknya, masuk sklh mcm2 baju uniform kena beli mcm2 benda kena bayar. kalau terlewat byr/beli kena keji plk mak pak berkira. hah nak ckp ape lagi byk dh taip...

pokok pangkalnya gaji x seiring dgn kenaikan kos sara hidup. kalau gaji bagus, takpe la byr taska 600 sorang pun.

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:50 PM | Show all posts
salah satu lifestyle yg mungkin boleh diamalkan oleh pasangan adalah dengan memancut luar apabila berjimak, practice safe masturbation, minta pasangan lancapkan sekali sekala...

kerajaan patut galakkan rakyat kerap utk bermasturbasi utk mengekalkan kesejahteraan masyarakat
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:52 PM | Show all posts
kalau di negara jepun, mereka galakkan lelaki menonton filem porno dan melancap utk melampiaskan nafsu...golongan lelaki di jepun tidak minat berkahwin kerana mereka ada alat2 utk memuaskan nafsu mereka seperti sex doll, sex toys, etc...mungkin malaysia perlu mula budaya2 seperti ini
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg patut pun fees jaga budak ni tinggi.. Ingat mudah ka jaga budak sampai nk bg 2-3ratus je sebln..
Kalau acik2 grab kata keje depa berisiko, jaga bebudak ni pun lg tinggi risiko..silap hb mati anak2 hampa..sorg pengasuh sampai 4-6 org kna jaga.
Patut fees jaga bb tu rm1k baru berpadanan. Yg budak2 blum sekolah rm800..yg transit rm600.
Jgn duk kata alah jaga budak je senang keje..kalau senang jaga lah sendiri anak2 hampa.
Masa buat anak2 tak fikir lgsg kos nk besarkn..duk harap semua murah je
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada aku baca smlm psl kos bulanan utk tadika kt cyberjaya
Plg mahal is brainy bunch..dlm 600-700/bulan.mana tah artikel tu.siap dgn nama2 tadika dan total annual fees and monthly fees lg utk area cyberjaya
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia cmni..kalau kos bayar taska, pengasuh,susu,pempers,minyak ulang alik tu masih ok dengan gaji teruskan lah maknya bekerja. Kalau tak berbaloi,merungut, penat, bangun pagi balik petang/malam, anak2 masa tu pun baru jumpa..baik berhenti jadi suri rumah. Ubah lifestyle, downgrade life. Sure cukup.
Biar orang laki je kerja jalankan tanggungjawab dia..boleh je. Tapi kalau pilihan kau nak kerja, mesti nak ada simpanan kepuk2, taknak susahkan suami bagai, rewards diri yada yada yada..takyahla merungut.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Jika rm 600 untuk anak dapat pendidik kan dari cekgu yang degree early childhood education and care... I rasa ber baloi... Bukan dapat cekgu yang tidak belajar secara formal...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mengapa perlu melunch up sekiranya sudah ada Pil Yasmin
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:01 PM | Show all posts
toksah beranak la cenggitu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:02 PM | Show all posts
what to do..

nak jaga anak org tak semudah yg disangka..

lain budak lain ragam, imagine pengasuh nak kena jaga budak perangai berbeza2..

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Jaga budak2 memang renyah. Lepastu ko merungut mahal yittu yinnih. Ko tak tengok lagi time dia jaga anak ko siang rumah dan dapur dia ntah2 tunggang terbalik comot2 terpalit2 makanan2 yang nak disuap kat anak ko. Banyak sangat merungut berhenti jelah kerja. Setelkan komitmen yang ada,jual kereta pakai 1 je. Pindah rumah duk hulu. Cari tadika kemas. Banyak jimat bukan. Biar je orang laki cari duit sampai botak kepala. Baru takda masa nak mencurang.
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:12 PM | Show all posts
Aku hantar baby umo 2 bln, rm500 sebln.. taska bwh jkm..yuran permulaan rm500..bg aku murah dah tu sbb cikgu2 tu terlatih dan buat mcm2 akitiviti…hari2 update gmbr anak tgh buat apa dlm group…siap ada buku log harian lg…aku rasa patutnya rm1k dah tu…dah la taska tu area depan umah aku je…klu transit rm250…
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
lurve82 replied at 9-12-2021 01:12 PM
Aku hantar baby umo 2 bln, rm500 sebln.. taska bwh jkm..yuran permulaan rm500..bg aku murah dah tu s ...

Baby PKP tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:18 PM | Show all posts

Janji hado baby pkp...
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 9-12-2021 01:22 PM

Ibu bapa xde wang tau beranak sara anak merungut, pergi iklan kan anak cari  mak angkat bapak angkat suruh bela dari budak sampai 20.
Kemudian ambil kapak potong konek laki korang
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:23 PM | Show all posts
haznor replied at 9-12-2021 01:01 PM
toksah beranak la cenggitu.

ni jawapan kalau tanya menteri
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:24 PM | Show all posts
ifanonline replied at 9-12-2021 12:50 PM
salah satu lifestyle yg mungkin boleh diamalkan oleh pasangan adalah dengan memancut luar apabila be ...

meols baca ni masa tgh makan pizza

tak tahu pizza ni rasa apeeee
Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Either campur tgn dr krjn (mmg xder la kan??kan??kan??) utk naikkn tgga gaji basic yg dok guna pakai dr taon 90an,xsepadan lgsg ngn living cost skarang or pandai2 la hgpa plan sendri what works for u. Hidup bwh kemampuan kaa...xyah branak ramai2 kaa..nk wat 2 3 keja tp ank2 xtentu hala pn xbbaloi jgk bg i. Tgk lg ramai yg xmampu nk tggung kos ank2 dr yg mampu. Yuran utk sorg pn dh mngeluh. Tu baru yuran taska.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 57355 Replies : 1909
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 52513 Replies : 367
Dato Seri Mahadi 34 tahun
akumakDato Seri Mahadi 34 tahun
Views : 81567 Replies : 120
Netizan Marah DSV Gelar Anuar Zain ....
ToungeSoupNetizan Marah DSV Gelar Anuar Zain ....
Views : 6690 Replies : 122
Bapa Danush cakap berpisah sementara bukan cerai : Selepas 18 tahun hidup bersama, akhirnya berpisah sementara? Ex menantu Rajinikanth
ZaienBapa Danush cakap berpisah sementara buk
Views : 1883 Replies : 46
AKASIA : KISAH CINTA KITA [AEDY ASHRAF, AMELIA HENDERSON]
eddlisa_uyukAKASIA : KISAH CINTA KITA [AEDY ASHRAF,
Views : 7248 Replies : 74
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50051 Replies : 1158
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 313 Replies : 31
Renovation and plumbing
MarifRenovation and plumbing
Views : 1380 Replies : 3



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-1-2022 03:49 AM GMT+8 , Processed in 0.111502 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list