CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 582|Reply: 47

Minta Pendapat: Komunikasi Lepas Office Hour..

[Copy link]
Post time 8-12-2021 02:25 PM | Show all posts |Read mode
Hello-Hello..
I ada suatu persoalan nk tanya uollssemua...tentang komunikasi lepas opis hour...haruskah ada culture begini disemua syarikat / office...
jika ada staff yg suarakan pendapat tidakbersetuju dgn tindakan ketua2 mereka msg/wasap lps opis hour tak kirawaktu...dan mohon jgn ada wasap/msg lagi dan minta communicate esok paginya...apakahtindakan yg harus dilakukan...
adakah ketua itu follow…atau minta dia resignje…
perlukan pandangan anda semua...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 02:56 PM | Show all posts
i tak suka culture macam ni, sadly tempat kerja i lmacam ni
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 03:00 PM | Show all posts
so apa i buat, i settle kan kerja i siap siap sebelum habis kerja. so lepas habis office hour, deyols tak perlu la cari i sebab i dah settle kan semua sebelum balik.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 03:01 PM | Show all posts
tapi i rasa depend on situation juga, ye laa tak semua kerja boleh settle dalam masa yang singkat kan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 03:04 PM | Show all posts
manager i tak hairan pun, after office hour ka weekend ka semua dia sapu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 03:06 PM | Show all posts
haha, curhat pula. sorry tt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 03:10 PM | Show all posts
zaq1 replied at 8-12-2021 03:06 PM
haha, curhat pula. sorry tt

hahhahaha..xpe2..opinion anda diperlukan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 03:12 PM | Show all posts
zaq1 replied at 8-12-2021 03:04 PM
manager i tak hairan pun, after office hour ka weekend ka semua dia sapu.

pernah suarakan?...ada bantahan dr spouse?...bujang?...
atau redha dgn culture ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 03:13 PM | Show all posts
zaq1 replied at 8-12-2021 03:00 PM
so apa i buat, i settle kan kerja i siap siap sebelum habis kerja. so lepas habis office hour, deyol ...

huhuhhuhu...bukan jln penyelesaian yg baik..sbb ketua tetap benar...ada je mende yg tinggg!!! lps opis hour..mcm tak boleh tunggu esok...betul tak?...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 03:19 PM | Show all posts
potsshine replied at 8-12-2021 03:12 PM
pernah suarakan?...ada bantahan dr spouse?...bujang?...
atau redha dgn culture ni...

so far i tak suarakan pun, i buat tak tahu terus unless urgent tapi spouse i bising la, bunyi phone ting ting, call banyak kali masuk
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 03:22 PM | Show all posts
potsshine replied at 8-12-2021 03:13 PM
huhuhhuhu...bukan jln penyelesaian yg baik..sbb ketua tetap benar...ada je mende yg tinggg!!! lps  ...

memang deyols ja betul, tambah pulak manager i baru je masuk. terus perform lain macam sebab nak impress boss dia.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 04:11 PM | Show all posts
potsshine replied at 8-12-2021 03:13 PM
huhuhhuhu...bukan jln penyelesaian yg baik..sbb ketua tetap benar...ada je mende yg tinggg!!! lps  ...

u punya enviroment kerja okay tak? ka toxic juga? u punya boss mesti selalu kacau u tak kira masa kan orang yang selalu boss kacau ni selalunya high expectation dari boss dia, kira macam orang harapan gitu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-12-2021 04:41 PM | Show all posts
zaq1 replied at 8-12-2021 04:11 PM
u punya enviroment kerja okay tak? ka toxic juga? u punya boss mesti selalu kacau u tak kira masa  ...

hahahhahah...i mmg kne kacau...
i terpaksa bgtau my boss situasi i..my spouse bising...sb dh tak kira masa...mmg i tak jwb or ignore...
tp mcm dh boleh tahan..my spouse minta i bagitau boss i...
endingnya...i terpaksa resign...
i geling kepala...diluah mata mak..ditelan mati bapak...adoiiii...
that's y ..i buka persoalan ini...just nk review pdpt bos2..pekerja2..awaw...salah ke pekerja suarakan hak mereka..
sedangkan dlm eployment letter tulis 9-6pm... OT ats arahan..then yg tanya itu ini after office hour nk kira mcm ne ye...
Hormat tu dh xde...
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 05:27 PM | Show all posts
sayangnya dah resign. sebelum resign tu, boss you ada cuba counter you tak? i ada kawan, status whatsapp dia lebih kurang gini "i work from 9-6 only, need to pay me after office hour bla bla". dah resign juga, happy dah kat tempat baru. lepas resign after two-three days, boss kepada manager i tu siap cari lagi dia tanya pasal kerja kerja yang dia buat sebelum ni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 05:29 PM | Show all posts
potsshine replied at 8-12-2021 04:41 PM
hahahhahah...i mmg kne kacau...
i terpaksa bgtau my boss situasi i..my spouse bising...sb dh tak k ...

sayangnya dah resign. sebelum resign tu, boss you ada cuba counter you tak? i ada kawan, status whatsapp dia lebih kurang gini "i work from 9-6 only, need to pay me after office hour bla bla". dah resign juga, happy dah kat tempat baru. lepas resign after two-three days, boss kepada manager i tu siap cari lagi dia tanya pasal kerja kerja yang dia buat sebelum ni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 06:06 PM | Show all posts
Edited by Normabaru at 8-12-2021 08:30 PM
potsshine replied at 8-12-2021 06:41 PM
hahahhahah...i mmg kne kacau...
i terpaksa bgtau my boss situasi i..my spouse bising...sb dh tak k ...


sekadar nak bg idea...utk future job

firstly dont be to attached or committed after ofc hour

meaning dr awal lg jgn jadi beriya
bos2 ni biasala..dia test2 tgk u lg responsive lg senang dia amik advantage
so set a line,a boundary or alternatively pakai dua no..satu work satu personal

second, work is work

keje mmg selamanya xkn habis
selagi xkiamat selagi itula never ending story
hehehe

third...be efficient and professional all the time

so if you buat keje lembap..unresourceful..
mmg la boss u akan kacau u waktu after ofc hour n weekends
so u have no other option to be as efficient and professional as u can be..
kena tunjuk yang u respect ur time and space
masa keje..u keje..
masa fmly time..u focus on ur fmly..
if u show this to ur boss
then boss u akan auto respect ur time n space..
coz respect is earned,not granted

last but not least
no hanky panky
as perempuan,boss or colleague lelaki akan undermine our role..our position
if kita nak tunjuk kita ni bagus and kita ni good employee
so kita sendiri kena buat benda the correct way and no hanky panky
then dorg akan jadi malu alah n xblh nk buli kita la even kita ni rendah or kecik dr dia

again,this is just general guideline sbb kaka xtau job / line of work u join&resign
tp benda ni along the way,u will learn..relearn and unlearn things should and should not do..
jgn lupa doa byk2 kt Allah minta diberikan pekerjaan yang berkat lagi halal..
dpt kwn sekerja dan boss yang memahami itu pon rezeki..a hidden one
yet very2 useful klu dpt.hehe

hope this piece of advise helps

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2021 07:38 PM | Show all posts
tgh mandatory leave pun kau cari kan
lepas tu siap suruh teammates plak text and call
atas alasan urgent
sedangkan menjadi kesalahan kalau i jawab urussan kerja time mandatory leave
boleh je nk report
tapi sbb my company ni
management x peduli waima kau mampus sekali pn
boss plak jam 5 off laptop dah
yang kuli ni lah kerja bagai nak mati
dia tahu bagi arahan semua. nk urgent
so dapat nama dengan management adalah dia

what i did is, time mood i betul2 ada masa nk layan
baru i layan
lain2 masa i ignore saja
group mesej pn i tak baca apatah lagi nk reply
since i had my daily task list
and i ada set KPI each task berapa lama masa diambil to complete upon arahan keluar

at one point, jangan sampai org pijak kepala u
bila u asyik melayan saja permintaan orang
sbb tu org ambil kesempatan
padahal benda boleh tunggu esok


tidak salah untuk u suarakan pendapat
but jawapan kena professional juga lah
minta ur colleague or boss to understand  and respect your situation that u need rest and
that u had completed ur daily job
anything that is not urgent can wait till tomorrow morning
i think guna ayat 'spouse marah or tak suka' tak sesuai

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-12-2021 12:32 PM | Show all posts
ni lah keburukan teknologi...cuti pun kadang kena ganggu. kalau org yg tak tau kau cuti, oklah takleh nak marah, tapi kadang colleague yang tau kau cuti, sakit dok msg tanya itu ini, memang rengsa betul. tapi skarang mmg jaarnag aku nak jawab call. whatsapps dorang pun lmbt baru aku reply..ko pehal kan, tau aku cuti lagi mau ganggu ke. kalau boss pun camtu gakla..tapi boss aku memahami, jarang dia kacau time cuti. kalau dia hantar msg reminder ke apa, tu sebab biasanya dia takut lupa kalau tak bagitau jam tu juga.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2021 02:54 PM | Show all posts
zaq1 replied at 8-12-2021 05:27 PM
sayangnya dah resign. sebelum resign tu, boss you ada cuba counter you tak? i ada kawan, status what ...

dia xde counter la...i hr n accounts..dia minta i buka jawatan baru lagi ada...sekali ckp ok..sampai dua kali mention..wat do u mean?...
i kat sini...merangkap HR+Accounts+Despatch+Admin+Manager
jatuhla standard seorg MD diminta oleh kuli utk tidak msg after office hour...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-12-2021 03:02 PM | Show all posts
Normabaru replied at 8-12-2021 06:06 PM
sekadar nak bg idea...utk future job

firstly dont be to attached or committed after ofc hour

terima kasih advice..in sya Allah sy jdkan panduan...
my role in HR & Accounts tp biasala multitask...HR+Accounts+Admin+OM
direct report to MD...her her her...keje PA pon kena buat...uwaaaaaaaaa...
so that y..celah mana scope keje boleh buat dgn betul...prinsip diorg..ko buat keje apa yg aku suruh buat..yg aku tak suruh tu ko pepandai la adjust sdri..
minta staff..x bg..minta PA dia msuk keje...tak mahu..tak tahu la sis..semoga sy dpt rezki yg lebih baik lps ni...Aminn..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Lawak & Santai



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

23-1-2022 01:48 PM GMT+8 , Processed in 0.094200 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list