CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: lurkingaround

[Tempatan] Ada risiko jangka panjang mRNA Covid-19 vaksin.?

  [Copy link]
Post time 2-12-2021 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 1-12-2021 11:49 PM
Then kalau kau mampus kami tanam paham

ya, kalo mati tanam. nak bakar, bakar.
still doesn’t change the fact org dah vaksin tetap mati kene covid ditambah extra risiko bila ko vaksin.

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 08:44 AM From the mobile phone | Show all posts
baru2 ni pun rasanya scotland kata rate of stillborn ada abnormal spike.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 08:49 AM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 2-12-2021 08:37 AM
ya, kalo mati tanam. nak bakar, bakar.
still doesn’t change the fact org dah vaksin tetap mati ke ...

Then gomen kena bagi pengecualian kat comorbids
Cucuk dari kecik mau tak blood clots
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
ellejo replied at 1-12-2021 11:54 PM
korang bertekak bagai nak rak i am smarter than you tetap juga dah vaksin boleh mati kene covid. dah ...


Actually someone with ambiguos background who cheated their way up, conned every rich person shouldnt call anyone menipu safety procedures
Might give a slap to the mouth later
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2021 04:22 PM | Show all posts
Edited by lurkingaround at 3-12-2021 10:42 PM
KIM.K replied at 2-12-2021 08:05 AM
So ko suggesting safe heaven for comorbid citizens
They are dull enough to sit at the same place c ...
... conserving remaining energy. Apa guna detain kat camp. Kena bagi makan dan ubat lagi

Berapa lama nak detain, apa tujuan, kalau mati dlm jagaan boleh saman tak. Makanan diorg berbeza2 dan ubat kerap. Kalau dah terminally ill, kos tinggi

.
Detain golongan tak-sihat spt orang2 tua berpenyakit/"comorbid"(= tak jaga kesihatan) kat camp kemungkinan besar memakan kos lebih rendah dari Buka Semua atau Tak-PKP/MCO, macam detain penjenayah2 kat kem-penjara. .......

https://www.bharian.com.my/berit ... ehari-sepanjang-pkp - Negara rugi RM2.4 bilion sehari sepanjang PKP - 1 Mei 2020
= satu bulan PKP/MCO atau lockdown/detain semua orang kat kem-rumah, ekonomi negara rugi RM72 bilion. Semua Rakyat Malaysia dikurung-kat-rumah oleh PKP/lockdown dari Mei 2020 hingga Sep 2021 = 16 bulan.
.



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2021 04:38 PM | Show all posts
KIM.K replied at 2-12-2021 07:49 AM
Then kalau kau mampus kami tanam paham

.
Data2 dan kenyataan sains berkata orang2 yang muda dan/atau sihat (= mempunyai sistem imun/ketahanan yang kuat) tidak dimampuskan oleh virus Covid, walaupun tidak divaksin = mereka tak perlu takut2 atau ditakutkan/FUD. .......

https://www.advisory.com/daily-briefing/2020/08/13/asymptomatic - 13 Aug 2020
Large numbers of asymptomatic patients

Data has shown that a large percentage of people who've been infected with the novel coronavirus do not experience symptoms of Covid-19, the disease the virus can cause. For instance, 88% of 147 infected residents at a Boston homeless shelter were asymptomatic, while 95% of the 481 people infected at a Tyson Foods factory showed no symptoms, Cha reports.

Sebilangan besar pesakit tanpa gejala

Data telah menunjukkan bahawa peratusan besar orang yang telah dijangkiti novel coronavirus tidak mengalami gejala Covid-19, penyakit yang boleh disebabkan oleh virus itu. Sebagai contoh, 88% daripada 147 penduduk yang dijangkiti di pusat perlindungan gelandangan Boston adalah tanpa gejala, manakala 95% daripada 481 orang yang dijangkiti di kilang Tyson Foods tidak menunjukkan gejala, lapor Cha.


.

https://www.thestar.com.my/news/ ... -showed-no-symptoms - 2020/05/14 - Covid-19-almost-85%-of-tahfiz-students-who-tested-positive-showed-no-symptoms

https://www.thestar.com.my/news/ ... says-dr-noor-hisham - 2020/12/28 - about-89%-of-covid-19-patients-in-M'sia-asymptomatic-show-mild-symptoms-hospital-beds-still-available-says-dr-noor-hisham

Nota bahawa program vaksinasi Covid oleh KKM di Malaysia hanya bermula pada akhir Feb 2021.


Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 08:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 2-12-2021 08:20 PM
lurkingaround replied at 2-12-2021 04:38 PM
.
Data2 dan kenyataan sains berkata orang2 yang muda dan/atau sihat (= mempunyai sistem imun/ketah ...


Aku pegi talk pakar malaria dia kata ramai orang kena malaria tapi taktau dia ada malaria. Tak silap aku dia kata 80% manusia infected
Malaria masih takda ubat

Coronavirus ni kan nama am kepada virus flu.
Maybe ramai org dah imun kena C19, cuma tak mudah kena blood clot. Contoh kumpulan darah B mudah kena blood coagulation dgn makanan tertentu macam tomato
Senang kena penyakit

So sape ada arteri sumbat, blood clots, kolestrol tinggi mudahlah escalate peripheral effect

Link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html

Heart conditions
Having heart conditions such as heart failure, coronary artery disease, cardiomyopathies, and possibly high blood pressure (hypertension) can make you more likely to get severely ill from COVID-19.

High-impact paper, Nature:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7314621/

patients with COVID-19 disease who have comorbidities, such as hypertension or diabetes mellitus, are more likely to develop a more severe course and progression of the disease. Furthermore, older patients, especially those 65 years old and above who have comorbidities and are infected, have an increased admission rate into the intensive care unit (ICU) and mortality from the COVID-19 disease.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 2-12-2021 08:28 PM
lurkingaround replied at 2-12-2021 04:22 PM
.
Detain golongan tak-sihat spt orang2 tua berpenyakit/"comorbid"(= tak jaga kesihatan) kat camp  ...


Maybe special division kat pusat kuarantin untuk pt with higher risks

Sini dia kata sebab kau comorbidlah yg menyebabkan kau kena covid. As if sakit diabetes yg menjemput kovid

Link: https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/comorbidities-meaning-covid

The researchers looked at all the available data and found that having comorbidities also increases the chances of coronavirus infection. They also concluded that patients with a history of hypertension, obesity, chronic lung disease, diabetes, or cardiovascular disease have the worst prognosis and most often end up with deteriorating outcomes, such as the life-threatening lung injury ARDS (acute respiratory distress syndrome) and pneumonia.

Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 2-12-2021 09:31 PM
lurkingaround replied at 2-12-2021 04:38 PM
.
Data2 dan kenyataan sains berkata orang2 yang muda dan/atau sihat (= mempunyai sistem imun/ketah ...


Ni diagram macamana C19 masuk dalam sel manusia.
ACE2 tu reseptor kepada virus C19 yang duk terpacak kat membran sel manusia
Virus C19 yang bulat2 dwilayer tu

ACE2 ni reseptor menyambut C19 kat membran sel dan buka laluan C19 masuk dalam sel manusia
ACE2 lebih cenderung gabung dengan C19 berpuluh-puluh kali ganda berbanding coronavirus lain

ACE2 reseptor ni banyak terdapat di kidney, jantung, peparu, testis
Sebabtu comorbids kena covid teruk berkait dengan organ2 ni

Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32820801/

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 2-12-2021 09:29 PM

Untung korang pakar industri macam aku bentang in layman's terms
Agak2 dia ingat semua orang boleh explain
Gi tanya pakar molecular sendiri

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Reseptor ACE2 pacak on permukaan sel nusio

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 09:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak cuma nk update..badan akan hari ke3 terus sihat...hilang semua sakit...hari ke2 cucuk je kesannya sakit satu badan....demam
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 2-12-2021 09:37 PM
noor2 replied at 2-12-2021 09:30 PM
Akak cuma nk update..badan akan hari ke3 terus sihat...hilang semua sakit...hari ke2 cucuk je kesann ...


Maybe trigger sel darah putih ngan lymphatic sistem
Alhamdulillah kaknoor cepat sembuh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-12-2021 09:51 PM | Show all posts
noor2 replied at 2-12-2021 09:30 PM
Akak cuma nk update..badan akan hari ke3 terus sihat...hilang semua sakit...hari ke2 cucuk je kesann ...

.
Kalau boleh, sila maklum balas di tred ini selepas 4 atau 5 tahun sama-ada kena penyakit jantung atau tidak, iaitu mengenai risiko jangka panjang 5-tahun "Acute Coronary Syndrome"/Sindrom Penyakit Jantung selepas menerima vaksin Covid mRNA spt Pfizer.
.


Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 09:56 PM | Show all posts
so conclusion yg bleh dibuat kalo parent comorbid ni ..suruh makan sayur je ..kan ? ubah lifestyke ..vegan..ok ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Reseptor ACE2 kawal blood pressure, keradangan, luka
Bila spikes kat C19 lekat kat ACE2, dia tak boleh kerja.
Sebabtu berlaku keradangan

ACE2 ni kerjanya potong protein besar (ANG II) kepada protein kecik2 (ANG 1-7)
ANG II merbahaya dan menyebabkan keradangan
ANG 1-7 penawar kepada bahaya ANG II

Bila ACE2 tak dapat potong ANG II, penghasilan ANG II tak terkawal berkumpul jadi keradangan sel
So organ2 ni cepat jadi inflamation

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
kerunai replied at 2-12-2021 09:56 PM
so conclusion yg bleh dibuat kalo parent comorbid ni ..suruh makan sayur je ..kan ? ubah lifestyke . ...

Taklah jadi vegan
Tu cuma idea iols je. Utk turunkan kolestrol

Organ dia mungkin dah ada keradangan
Hinggap C19 lagi meletup2 radang

Organ yg sakit tu kena sihat
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah 3 tahun aku dok forum ni. Jangan taktau aku tak suke flex or bagi sesape publisiti murahan
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 2-12-2021 09:34 PM
Maybe trigger sel darah putih ngan lymphatic sistem
Alhamdulillah kaknoor cepat sembuh

Lain mcm juga efek booster Pfizer kat kak noor hari ke2 Kim.....x mcm sinovac dulu...takut rasanya nk ambil dah lepas ni... tapi alhamdulillah hari ke 3 ( hari ni)sihat...
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2021 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
lurkingaround replied at 2-12-2021 09:51 PM
.
Kalau boleh, sila maklum balas di tred ini selepas 4 atau 5 tahun sama-ada kena penyakit jantung ...

Serius ke ni....okla nanti akak update...cik lurking dah suntik x atau satu geng dgn blast dan stinger...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 04:59 PM GMT+8 , Processed in 0.084867 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list