CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: nia_salina

bipolar mom.Im paying it forward. anyone looking for a wfh job?maybe i can help pulak this time. pls head to last page.TQ for all of your doa!-open space for mental health sharing

  [Copy link]
 Author| Post time 6-1-2022 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaien replied at 6-1-2022 10:24 AM
bila makan ubat so u akan okay ye?
sbb my mom pun jam 2pagi akn trbangun n murung.. susah hati the ...


kesiannya ur mom. im no expert tapi dia mcm need meds je.kalau u ada mental health problem...tk cukup tido pulak ..mmg akan jadi lg penat.i makan ubat ok tp i tak tahan drowsyness tu. like the whole day rasa nak tido je. tapi bila dh serasi oklah.boleh cope with the drowsyness cuma masalah ai ni suka skip skip sebab ada hari i tak nak too drowsy sbb ada anak anak kecik kan.
ubat sleepy ni i yg mtk actualy sbb i too exhausted bila susah nak tido macam ni. since my mood ups n down...ada hari i rely need tat sleep...ada hari mcmm ni la tkle tido so i byk tgk movie la,main game la just to keep my mind away...kang kalau i ckp cmni ha mula la ada yg mengata bawak bawakla bezikir n all tat mcm husb u ckp tula huhu..tp tu cara i yg berkesan yg keep my mind away dr overthink too much..

countinue below
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaien replied at 6-1-2022 10:24 AM
bila makan ubat so u akan okay ye?
sbb my mom pun jam 2pagi akn trbangun n murung.. susah hati the ...

uols, it will never be easy nk convince kan org yg tak paham mental heatlh problem ni. this is the big reason why i jrg sekali la brrcrita kt socmed.tu i share here sbb my mind dh berserabut dh if i dun let it out. sometime i rasa i dun need help tp i need too.i dulu dgn my husb pun hoh berapa kali gaduh nk bg paham..but lucky me i rasa dia dh tahap redho jela dgn mood i.kalau org becakap suruh bezikir bagai tu haih trust me my mominlaw penah ckp cmtu huhu. masa i kena ectopic pregnacy i mcm meroyan..sbb i nyaris mati doc ckp..my mil blh ckp..ha ko meroyan la tu..ko meroyan ni!huhu sabarjelah.mcmkan kita ni takde agama kan?
i think kan ...just a sugestion ...ur mom kena pg hosp lain ...dia pg hosp mana ye..blh tau tak
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 11:53 AM | Show all posts
hotmak replied at 5-1-2022 07:21 PM
maaf u nak tanya, ada anak ke, sedih baca tapi taktau nak tlg mcmana, cuma mampu doakan semua Alla ...

I ada anak sorang, sekarang 5Y. Masalah start masa dia umur 1++Y.
Sebenarnya tolong doa for my spouse pon da ok, in sha Allah Tuhan jadikan I orang yang rational and boleh adapt to new changes.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 12:10 PM | Show all posts
Edited by WhyOhWhy2019 at 6-1-2022 02:02 PM

I nak share pengalaman I pasal berubat dari sisi I yang normal. I read a lot about mdd to understand the illness and what to expect as caregiver masa awal2 dulu.

Masa deep depression, pesakit susah nak makan ubat. I memang paksa makan ubat, sometimes pujuk somestimes I paksa. I yang akan bagi ubat dia sebab kalo harap pesakit memang ikut mood dia la. Masa awal2 memang nampak xberkesan, banyak tidur, in fact relatives yang datang melawat pon cakap pi hospital lagi teruk ada la. Tapi ubat ni akan bertukar sampai kita jumpa ubat dan dos yang serasi. I rasa almost a year jugak la.

Cuma bila pesakit relapse lagi teruk, tapi bila dia xnak jumpa doctor I sendiri yang pergi appointment dia and describe keadaan dia. Sekarang dia da sedar, appointment pon selang masa 4 bulan sekali which is a good sign, dos ubat pon da kurang.

Cuma sebelum I keluar, I pesan jangan skip ubat and continue medication sampai doctor stop. Sebab ubat depression bukan boleh suka2 ambil and suka2 stop. Lama kelamaan dos ubat akan dikurangkan sesuai degan perubahan positif yang kita maklum dekat doctor sampai la you diberitahu untuk discharge as mental patients.

Ada jugak jumpa ustaz, kami da cuba rawatan alternatif and sains. Ada pelbagai andaian, kita dengar dan ambil sudut positif saja.

Sekarang pon I bagi ruang untuk dia betulkan diri dia. I da tunjuk jalan, dia kena bangun sendiri sebab hanya dia yang mampu ubah diri dia. U can lead a horse to water, but u can't make him drink.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 12:37 PM From the mobile phone | Show all posts
WhyOhWhy2019 replied at 6-1-2022 12:10 PM
I nak share pengalaman I pasal berubat dari sisi I yang normal. I read a lot about mdd to understand ...

impressive tat u went urself on behalf of ur spouse. wow.husb i pun blm tentu le buat gitu.
apa u ckp is 100percent true. i mmg sejenis skip ubat. sbb nk bagi dia serasi tu mmg mik masa. n i hate tat sbb il be drowsy the whole day tkle nk buat apa..sbb i housewife now with anak kecik lagi..tu yg ssuah tu..but i can cope with tat. yg jadi masalah kt i skrg susah nk tido malam secara normal. my anxierty..overthinking mmg worst at night.so nak tak nk i makan ubat.
perubatan islam lak i think ni ramai yg ada mental health isu pegi cuba...including me.i cuba pun sbb smethg yg betul betul pelik jadi kt me n my husb..susah i nk crita cmna sbb i pun pelik benda tu jadi ...coz i sejenis tak percaya benda benda mistik ni..huhu. tp bila kita sakit gini kita mmg vulnurable dgn benda2 cmtu...
i like ur sharing. make me think tat i shld take my meds regularly..insyaallah.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 12:43 PM | Show all posts
nia_salina replied at 6-1-2022 10:47 AM
kesiannya ur mom. im no expert tapi dia mcm need meds je.kalau u ada mental health problem... ...

my mom checkup gomen je uols..
mse dia kena tekanan kuat sampai hentak2 kepala tu dia setuju nk iols bawa ke swasta..
tiba dia berubah fikiran... huhuhu sbb my mom sejenis tak boleh kasar2 paksa dia..
nanti lagi merana tekanan dia..

my husband mmg tak paham & takkan paham la..
sbb bila iol ckp stress tekanan ni punca dari dia pun dia tak mau dgr..
sbb dia akan spin n ckp dia lagi mcm2 nak fikir semua..
tambah bila my mom sakit cmtu..
dia mcm sinisss jek n ckp mcm ur mil la.. meroyan la ape la.. tak ingat tuhan la..
dia ingat my mom sesaja sakit cmtu..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaien replied at 6-1-2022 12:43 PM
my mom checkup gomen je uols..
mse dia kena tekanan kuat sampai hentak2 kepala tu dia setuju nk i ...

dulu ai pegi semi gomen ..ummc..rasanya theyols semi gomen tak silap.it was very good .skali pegi dia dah bagi ubat dh. doc ,nurse semua bagus..yg tak bagus nya pharmacist.kekwat gila sampai betempik ai kat situ but i dont care since smua pun mental kt situ

why men like dat ye. bila kita ckp kita penat ke apa...mesti dia lagi penat...like for once kita ckp pasal diri kita..just try n listen shld be enuf.

i till now mmg my mil tak suka when i bring this up. dia kata i kurang in sense of agama...kena byk ingat tuhan dan berzikir.ai pun malas la nk ceramah balik kt dia .biasanya org cmni dia dh set in mind dia dh....mcmni mcmni.. ckp la cmna pun dia takkan tukar. ai really hope mak uols dpt rawatan yg better.susah kadang nk dpt doc yg ok actualy. i lucky first time visit dh dpt doc yg sgt sgt ok
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
if anyone ada translating job/admin ke yg wfh pls pls share it with me ye
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
frustrating betul .i dpt kerjaga gig perkeso yg dibayar rm600 selama 6 bulan tu tp requirement dari pemberi gig..i kena dapatkan 10 sales monthly untuk dpt kn insentif.. kalau tak no pay at all ..dari pemberi gig tak dapat...dari perkeso pun tak dapat..padahal i baca once u dapat gig je rm600/6mth is paid no matter wat. frust terus as i look forward to it. yeke cmni . anyone ada join tak?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 6-1-2022 03:07 PM
if anyone ada translating job/admin ke yg wfh pls pls share it with me ye

U, u tak boleh keje office ke? I mcm penah baca komen u kat mana tah. Ke i silap baca?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nia_salina at 6-1-2022 07:21 PM
Naatasha replied at 6-1-2022 06:01 PM
U, u tak boleh keje office ke? I mcm penah baca komen u kat mana tah. Ke i silap baca?


bukan tkle tp kt tmpt i ni pekan kecik oputunity tak bsr sgt.byk ofis gomen sini. opis lain ..plus gaji basic sini plg tinggi rm1300 then i kena anta anak lg...pastu sabtu kena kerja..not to say 1300 tu tak banyak...for me its a lot...i rasa mcm tak worth it sbb i kena anta anak lg. n i de byk aply actualy tp tak dpt.sbb resume i base on kerja2 yg dulu. even i ckp tkpe low salary pun ok tp tk dpt.. so i mcm frust sikit pasal perkeso ni huhu.takpe tgk mdec training ni cmna. tupun dia kata not sure bila stat sbb dia still recruting
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 07:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sori guys ...i kalau frustrated the emotion jadi overwhelming huhu. i kena tgk modern family gelak gelak then il be okay haha. kalau tak i overthink tak tentu hala
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 6-1-2022 07:10 PM
bukan tkle tp kt tmpt i ni pekan kecik oputunity tak bsr sgt.byk ofis gomen sini. opis lain ..plus ...

Aaa faham2. Nt dah byr itu ini gaji habis cmtu je la kan. Kalau dpt yg RM2k+ boleh bernafas sikit. Huhu.
Dah berapa lama x keje?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 6-1-2022 07:45 PM
Aaa faham2. Nt dah byr itu ini gaji habis cmtu je la kan. Kalau dpt yg RM2k+ boleh bernafas sikit. ...

2 tahun dh huhu. nk masuk 3. rindu sebenarnya nk kerja keluar. byk resume i hantar..tp kawasan i ni actualy kawasan pej kerajaan byk. tahla kdg i stress sndri taktau nk buat apa. nak lak bila i dun eat my meds i jadi tak cukup tido. mcm harini lah
masa brenti i de buat english class kt sini..then pandemik terus mental health i teruk balik. bila i btl btl ok nanti baru i pkir nak  on balik kelas.. skrg i tkle nk hadap anak org selain my own. huhu.kadang rasa rugi rasanya i duno wat to do to help out.
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 6-1-2022 07:57 PM
2 tahun dh huhu. nk masuk 3. rindu sebenarnya nk kerja keluar. byk resume i hantar..tp kawasan i n ...

Tak boleh ke teruskan makan ubat u?

Hurm i pun cari keje hari tu. Cari kat jobstreet jee. Ada la 5 company panggil interview
U mesti dah try jobstreet kan? Hari2 keep apply. Itu la yg i buat masa i betul-betul nk cari keje.. Moga ada 1 bersesuian dgn u
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-1-2022 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 6-1-2022 08:15 PM
Tak boleh ke teruskan makan ubat u?

Hurm i pun cari keje hari tu. Cari kat jobstreet jee. Ada la  ...

sepatutnya kena berterusan tp ubat tu too drowsy for me. kalau i makan skrg ni esok kul 1 cmtu i still drowsy. yg jenis bangun tido bangun tidoapa pun tkle buat. 10hb ni i ada apoinment so maybe nak mtk dia tukar ubat la.ada aply kt jobstreet...kt linked i rasa lg byk skrg..so hopely dpt la pape. byk iklan wfh actualy tp more nak mandarin speaker
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2022 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 6-1-2022 05:30 PM
frustrating betul .i dpt kerjaga gig perkeso yg dibayar rm600 selama 6 bulan tu tp requirement dari  ...

Mind to share company apa yg requires u buat sales? Kumoten ke? I join penjana kerjaya, dah dapat payment ke-4, buat micro digital tasks. Cukup sebulan, submit.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2022 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nia_salina at 7-1-2022 01:07 AM
melatibiru replied at 6-1-2022 11:56 PM
Mind to share company apa yg requires u buat sales? Kumoten ke? I join penjana kerjaya, dah dapat  ...


alah tkle share pic kt pm. i share herelah

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2022 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
melatibiru replied at 6-1-2022 11:56 PM
Mind to share company apa yg requires u buat sales? Kumoten ke? I join penjana kerjaya, dah dapat  ...

as u can see the pic above mel..i dh confirm with the incaj...its compulsary kena dpt 10 sales /mth .the item is rm300+++. if no 10 sales no insentif no rm600 as well from perkeso. i dh argue tadi. i email as well to perkeso. i tak tau la ni depends on majikan ke apa tp mcm unfair dia buat mcmni
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-1-2022 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
i is stress out bout jobs..n finance..haih .tq yg bg info on wfh jobs. smua i dh aply dh... doakan i dpt ye ..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

16-5-2022 02:03 PM GMT+8 , Processed in 0.092444 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list