CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: nia_salina

bipolar mom.Im paying it forward. anyone looking for a wfh job?maybe i can help pulak this time. pls head to last page.TQ for all of your doa!-open space for mental health sharing

  [Copy link]
Post time 26-12-2021 01:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Hi Nia. If you dont mind, macam mana you dapat kekuatan untuk cerita dekat dr masa first appointment? Sebab kalau i, jenis tak susah nak meluah dan rasa tak percaya dekat orang. So benda ni agak susah untuk seek treatment
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 01:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Eh sorry. I salah tulis. Nak tulis i jenis susah nak meluah perasaan. Sorry kalau keliru
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 01:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 26-12-2021 12:29 AM
Tidak. Ada kat rumah dia. I rasa sil ada kat sana kot. I ada 1 gerak hati, kalu sesuatu tu ok dgn  ...

u mesti sejenis ada very very good instinct.
kalau i pun tkle nk act like im not. my mil is very sporting tp dia suka up kan anak menantu lg 1. tu yg malas kadang tu. sometime dia bckp dia tak sdr yg dia menyakitkn hati org huhu...mcmana sporting pun kita ni still outsider.
good for u! u shld think bout urself dulu. i sll pkir nanti org ingat i selfish n all tat so i tend to explain n explain nk bg org paham..end up i yg sakit hati balik..so like u ..better la i learn to love myself first.
thank you for opening up to me. i loveee reading it. kat luar its difficult for us to open up like this
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 01:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Submitted replied at 26-12-2021 01:18 AM
Hi Nia. If you dont mind, macam mana you dapat kekuatan untuk cerita dekat dr masa first appointment ...

haih sama actualy. i panik dari stat masuk hospital.masa i pegi ummc tu klinik psy dia hujung hosp tu ha. masa tu ummc tgh reno..i siap sesat tak jumpa klinik dia kat mana.so i hv to ask around...i punya la risau tk tentu hala ...dlm hati i duk ckp abisla org tau aku mental huhu. masa menunggu tu i bedebar gila mcm nk kena panik attack...dh la kt surat klinik i tu ada tulis "tend to harm herself " gitulah..dlm hati i habis la nanti doc masukkan i ke wad mental..

masa nk becakap dgn doc tu mulut i jadi berat..jumpa doc psy tak sama mcm jumpa doc sakit biasa..sbb yela u crita pasal personal u. mcm bagitau stranger yr deep dark secret..there are things yg for me i still nk keep it to myself.surprisingly doc yg i jumpa tu mmg pandai buat u at ease..dia sembang dgn u cmm bff gitu. i terus mcm lancar je sembang sbb dia buat u rely comfortable. i sugest u dont open up evrythg on ur first meet. u tgk dulu doc u cmna. if u tak comfortable u le request untuk tukar. so atlis u takde la crita bis kt doc yg u tak cnfortable.
cont below..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Submitted replied at 26-12-2021 01:19 AM
Eh sorry. I salah tulis. Nak tulis i jenis susah nak meluah perasaan. Sorry kalau keliru

i think yg buat i ok untuk meluah is the doctor.i ingat lg i ckp kt dia ...ni my first time...i really dont know what im doin..so dia akan guide u..dia akan tanya u soalan..so u luah base on apa dia soal je. i tak tau u duk kat mana tp ummc is the best . yg perlu bayar is ubat je if u woried bout the payment.n if u tak suka u just bagitau je doc tu.
i hope this help. let me know if u have more question ye
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 02:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Naatasha at 26-12-2021 02:14 AM
nia_salina replied at 26-12-2021 01:34 AM
u mesti sejenis ada very very good instinct.
kalau i pun tkle nk act like im not. my mil is very  ...


Instict i ni bukan lah accurate sgt pun. Contoh bila exam, tetap tak boleh pakai Instict i ni

I jenis bataskan pergaulan i dgn in laws. Org tanya i jawab, tak pun i senyum je, ada rezeki lebih i hulur lebih, setiap kali pegi i bawa food and kalo ada pinggn mangkuk periuk dlm sinki, i akan cuci. Itu sahaja. I takde terlalu peramah sampai organize family trip mertua or apa2. Since husb i pun tak rapat dgn family dia tp dia tetapkn jalankan tanggungjawab semampu dia.

I ingat i nak mula mesra, mil call nak suruh ank sedara dia tumpang brg2 kat rumah i. Sbb u nak cuti, so nk letak brg rumah i sbb rumah i dekat dgn u dia. Pastu yg duduk sabah sarawak letak brg kat mana? Yg xde sedara mara letak brg kat mana? I pun pernh duduk u, i tau laa mcm mana. Husb kata x boleh sbb masa tu kitorang g holuday ke CH.

Selepas tu call lg sbb ank perempuan dia dpt keje. Nak suruh duduk rumah i sbb  kalo dr rumah dia 40 mint, dr umah i 20 mint (contoh). Kenapa yea tak sewa je bilik? Kalu nk dekat pegi keje? Dulu i pun sewa bilik je kat sini sebelum kawen. Nak duduk dgn i berapa lama, 5 tahun? Atau sampai dia bertemu jodoh? I rasa semua ni not right lah. Kalau i layankan nanti lebih bnyak la dia atur hidup i. Sbb tu la i letak boundaries.
Mungkin Ada org cakap berkira tak bagi adik ipar tumpang, tapi kalo ada conflict dlm rumah tu lepas ni siapa nk tanggung? Mulut cakap pandai
ni bnyk je. Sbb tak kena kat dorang. Finally husband bgtau kat mak dia access card kitorang ada 2 je. Tak boleh buat 3.

Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 26-12-2021 12:21 AM
i dh lama tak update. 3 hari lepas i try tapi error. tk boleh nk update listing.so shopee tgh try  ...

sure.. pm ye sis..
keep strong yach..
isu mental jangan abaikan..
sbb my mom pun still on going kaunseling/terapi kt kk..
sbb doktor ckp x heavy dan x perlukan ubat..
cuma kadang bila my mom kena tu kesian sgt tgk meroyan tu nangis teruk2 sampai hantuk kepala kat dinding..
bila kita tanya dia ckp tak tahu & susah hati..
semua perkara dok berputar dalam kepala dia & nonstop berfikir..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 26-12-2021 02:10 AM
Instict i ni bukan lah accurate sgt pun. Contoh bila exam, tetap tak boleh pakai Instict i ni :lol ...

haha lucky ur husband so clever. tu dh mcm saja nk mik kesempatan je. huhu. once u give away ur generousity terus dia akan mtk lagi mtk lagi.i kadang pelik kalau inlaws lebih2 mcm pikir kita ni tkde life n tkde famly sndri ke?kadang my mil suka ckp benda yg buat i ni mcm tkde famly sndri.
good of u to think of urself dulu. i plg tak suka kalau mil nk suruh adik bradik in laws duduk sekali nanti jadi mcm all those KRT  inlaws drama.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaien replied at 26-12-2021 10:52 AM
sure.. pm ye sis..
keep strong yach..
isu mental jangan abaikan..

o nooo ..i pun pernah cmtu menghentak kepala. she actualy bukan apa tu....too many things dlm kepala dia. sbb doc mmg ckp org sakit mental health dia tkle control wats in her thoughts. dia mcm jump from one thing to another..non stop smpi mcm nk pecah kepala. kadang bukan pikir apapun...one moment pikir pasal kucing tiba tiba pikir drama la apa pulak bagai. huhu. ovethinking too much. cmtu la i almost evry night.
i hope shes doin better ye. great tat u understand her condition. i PM ye hehe. sbb shopee shop i tak update lg. shopee still cej error tu kenapa tkle update pakai apps.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 26-12-2021 01:48 AM
i think yg buat i ok untuk meluah is the doctor.i ingat lg i ckp kt dia ...ni my first time...i re ...

Hi sis! Nak tumpang komen jugak. I rasa betul apa u cakap tu. Doctor memang main peranan. Someone yang I kenal pernah pergi jumpa doctor sebab dia rasa mental health dia worsen.
First time dia jumpa doctor dia terkejut doctor tu boleh jerkah je, and tak friendly, judgemental pun ya jugak. Dia meluah pun macam doctor tu acuh tak acuh je nak dengar, attend patient pun macam nak tak nak. Terus dia rasa down.
Lepas tu pujuk untuk pergi jumpa doctor lain, serasi pulak dengan dia. Doctor tu memang bagus dengan patient. Dia pun makin bertambah baik sekarang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 09:48 PM | Show all posts
BlackOpium replied at 26-12-2021 09:29 PM
Hi sis! Nak tumpang komen jugak. I rasa betul apa u cakap tu. Doctor memang main peranan. Someone  ...

exactly! kalau tak ok mtk je tukar. kalau pg gomen ada yg takut tkle tukar. actualy blh.sbb doc diaorg kadang bukan doc yg sama. they all on rotation.kalau swasta tu maybe la coz u pay banyak kan. i pay for meds je which cost me masa tu igt lagi dlm rm60.
tu masa i kt ummc..the doc was amazing!! mcm ckp dgn bff hahah tapi bila i pindah kg dr yg i jumpa mmg tak best sbb dia mcm too pushy pada i.mcm dia nk fokus diagnose i BPD. im gona request a new one the next time.
i hope ur fren is ok. good tat he/she took the inisiatif to seek pro help
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 26-12-2021 09:48 PM
exactly! kalau tak ok mtk je tukar. kalau pg gomen ada yg takut tkle tukar. actualy blh.sbb doc dia ...

Betul tu. I teringat satu doctor kat Melaka ni. I suka pergi clinic dia sebab dia sangatlah baik and friendly. Even kids pun suka datang. No wonder clinic dia selalu penuh.
Btw, I doakan semoga tahun 2022 dan tahun seterusnya tahun yang baik2 untuk u and family. I faham apa yang u luahkan and personally I rasa u seorang yang kuat.
If I ada anything yang boleh tolong, I akan pm u ya. Or if u rasa nak borak2 ke, boleh pm I. I tak makan orang huhu
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 10:06 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 26-12-2021 09:48 PM
exactly! kalau tak ok mtk je tukar. kalau pg gomen ada yg takut tkle tukar. actualy blh.sbb doc dia ...

Pasal kawan I tu memang I pun tumpang happy tengok dia. Dia slow2 bangkit and sekarang much better. Dia pun ada cakap. Sometimes lagi elok if luahkan dekat strangers sebab no judgemental. Bila luahkan dekat family or yang kita kenal, teruk betul persepsi masing2.
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 26-12-2021 11:39 AM
haha lucky ur husband so clever. tu dh mcm saja nk mik kesempatan je. huhu. once u give away ur ge ...

Husband i dulu2 mcm terpksa ikut jee.. Kdg mcm kena buli pun ada. Contoh sil kawen, dia belikn semua ahli keluarga kain pasang sama warna. Pastu duit unt tailoring sume org, mil mintak kat husband. I tak paham juga apa motif mil i? Sil tu pun kalau tau keluarga tak mampu tak payah la beli kain psg. Pakai je baju kurung/melayu mana ada.

Syukur Alhamdulillah husband i dah cerdik skrg
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 26-12-2021 10:19 PM
Husband i dulu2 mcm terpksa ikut jee.. Kdg mcm kena buli pun ada. Contoh sil kawen, dia belikn sem ...

maybe dia rasa husb u ni yg jenis ikut ckp dia. yg lain mesti tak
syukur.pening juga kalau husband jenis ikut je. mcm kan kita tkde life kan. lantak la org nk kata selfish pun m
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
BlackOpium replied at 26-12-2021 10:06 PM
Pasal kawan I tu memang I pun tumpang happy tengok dia. Dia slow2 bangkit and sekarang much better ...

betul tu. tats y m here kalau i luahkn kt kawan yg rapat pun diaorg ignore je.strangers lebih memahami and sometime u jumpa yg go tru the same thing..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
BlackOpium replied at 26-12-2021 10:00 PM
Betul tu. I teringat satu doctor kat Melaka ni. I suka pergi clinic dia sebab dia sangatlah baik a ...

tat remind me of i anyone read this n stay around damansara i le sugest a very good klinik to go .doc kt situ mmg tak judgenental. klinik la yg encourage i pegi jumpa pakar psy. ada 2 klinik but not sure la doc tu kt situ lg ke tak. one of them is bff dr. halina wife angkasawan tu..i tau sbb i penah google pasal dia haha.
doc mmg main kan peranan. if not becoz of this doc i pn malas nk pg jumpa psy.
tq tq so much beb. tq for comingto this thread reading...and sharing as well. i rely apriciate tat
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Zaien replied at 26-12-2021 10:52 AM
sure.. pm ye sis..
keep strong yach..
isu mental jangan abaikan..

Kejap, kalau dah self harm macam mana Dr boleh kata tak teruk?
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2021 08:38 AM | Show all posts
sepatutnya takleh judgemental if a doctor lagilah jika dia bertanggungjawab dalam bidang ni. Next time kalau sesapa jumpa dr begini kata kat beliau, i akan report you sebab you tak memberikan khidmat you seperti yang sepatutnya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-12-2021 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 27-12-2021 07:43 AM
Kejap, kalau dah self harm macam mana Dr boleh kata tak teruk?

depends juga. ikut pengalaman i doc akan tanya lagi in detail..kenapa u buat cmtu? berapa kerap?apa yg triggers u?apa u rasa bila buat cmtu...so kalau bukan often maybe benda tu mcm normal luahan perasan je. tapi kalau dh tiap tiap minggu mau doc suruh u dukkat wad...mcm kawan i de srg dia kata doc suruh duk wad sbb tend to be agresif toward others
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

22-5-2022 12:18 AM GMT+8 , Processed in 0.086566 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list