CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 196|Reply: 2

[Tempatan] Pemasangan jeriji kepada kediaman strata perlu disokong

[Copy link]
Post time 29-11-2021 05:42 PM | Show all posts |Read mode
Pemasangan jeriji kepada kediaman strata perlu disokong


Wajar berlapang dada jika ada cadangan mewajibkan pemasangan peralatan keselamatan seperti jeriji pada tingkap dan pintu kediaman mereka bagi mengelak kejadian tidak diingini. - Foto hiasan

PUTRAJAYA: Sebarang usaha meningkatkan tahap keselamatan demi menyelamatkan penghuni kediaman bertingkat atau berstrata perlu disokong semua pihak.

Seorang bapa, Kamarulfaizal Mohd Zani, 41, yang anaknya pernah terjatuh daripada tingkat empat sebuah pangsapuri di sini, berkata semua penghuni pangsapuri atau kondominium, wajar berlapang dada jika ada cadangan mewajibkan pemasangan peralatan keselamatan seperti jeriji pada tingkap dan pintu kediaman mereka bagi mengelak kejadian tidak diingini.

Beliau berkata, langkah keselamatan sedemikian dilihatnya boleh menjadi sebahagian usaha mengekang berlaku lebih banyak kejadian penghuni terjatuh dari bangunan tinggi.

Katanya, penggubalan undang-undang itu perlu membabitkan perumahan kakitangan kerajaan kerana sudah berlaku beberapa kes sehingga mengakibatkan kematian.

"Usaha mewujudkan ketetapan bagi pembinaan baharu kediaman tinggi dilengkapkan keselamatan tambahan seperti pemasangan jeriji pada setiap tingkap dan balkoni adalah inisiatif baik yang perlu disegerakan," katanya kepada BH hari ini.

Semalam BH melaporkan, kerajaan diminta menggubal undang-undang mewajibkan pemasangan peralatan keselamatan seperti jeriji tingkap dan pintu kediaman tinggi bagi mengelak kejadian tidak diingini menimpa penghuni.

Pakar keselamatan binaan dan bomba berkata, pemasangan jeriji boleh mengelakkan kejadian buruk seperti kanak-kanak terjatuh daripada kondominium dan pangsapuri.

Pada awal Disember tahun lalu, anak perempuan Kamarulfaizal, Nur Alya Maisarah, 11, terjatuh dari tingkat empat sebuah pangsapuri di Presint 11, namun terselamat selepas ia menimpa bumbung sebuah kediaman di tingkat bawah pangsapuri berkenaan.

Mangsa kemudian dikejarkan ke Hospital Putrajaya, dan dilaporkan tidak mengalami sebarang kecederaan selepas dua hari menerima rawatan di hospital.


Gambar fail pada Disember 2020 - Nur Alya bersama bapa, Kamarulfaizal Mohd Zani (kanan) menerima kunjungan dari wakil UMNO Putrajaya dikediamannya di Presint 11. - Foto NSTP

Kamarulfaizal berkata, sudah tiba masanya kerajaan menggubal undang-undang mewajibkan pemasangan jeriji kerana mereka sekeluarga sendiri pernah berdepan detik hitam.

Pun begitu, beliau dan keluarga bersyukur anaknya selamat serta tidak mengalami sebarang kecederaan.

Katanya, jeriji keselamatan itu sekurang-kurangnya dapat memberikan kelegaan kepada ibu bapa yang meninggalkan anak-anak di rumah kerana sejak akhir-akhir ini banyak berita menyiarkan kanak-kanak terjatuh dari bangunan tinggi.

"Saya berpandangan cadangan ini perlu disegerakan termasuk mewajibkan pemasangan di bangunan yang sudah siap dibina," katanya.

Sumber:https://www.bharian.com.my/berit ... rata-perlu-disokong

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Rumah aku takde budak. Tak perlu grill. Harap maklong.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:14 PM | Show all posts
aku penah dapat bedio yg aci tebako hidup2 kat balkoni dapo dia
balkoni tu pasang jeriji penuh
tak sanggup tgk sampai habis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Volume 2 - Jangan Berborak}Apa Korang Rasa Hari Ni ..Sedang fikir apa? Sedih? H
rospinkiVolume 2 - Jangan Berborak}Apa Korang Ra
Views : 23216 Replies : 442
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 50452 Replies : 1174
The "Elephant Rock" - ICELAND
dexaThe "Elephant Rock" - ICELAND
Views : 176 Replies : 1
Have you cross the Rawang bypass?
adila39Have you cross the Rawang bypass?
Views : 2711 Replies : 24
GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
adila39GLASIER THWAITES - CLIMATE CHANGES 2050?
Views : 439 Replies : 8
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 35605 Replies : 607
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 53111 Replies : 374
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 10825 Replies : 625
FM Whatsapp 9.10 Download latest version
almagarrettFM Whatsapp 9.10 Download latest version
Views : 212 Replies : 4



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 10:18 PM GMT+8 , Processed in 0.078360 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list