CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 565|Reply: 6

berhenti belajar (langgar kontrak biasiswa) dan kena bayar

[Copy link]
Post time 29-11-2021 01:00 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua...nak tanya ada sesiapa yg ada pengalaman pecah kontrak biasiswa dan kena bayar gantirugi?
berapa jumlah keseluruhan kena bayar dan macam mana cara pembayaran...secara one off atau boleh ansuran?
Tengah berfikir untuk menamatkan pengajian disebabkan alasan2 peribadi yang sgt tidak dpt dielakkan...sedihhh...
tapi takot memikirkan jumlah sebenar kena bayar...ada yang cakap sampai rm300000 dan kena bayar rm5k/month?
sapa yang ada pengalaman tlg share...xkeruan tido malam xlena semenjak dua menjak ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:46 AM | Show all posts
dek..benda2 gini kene diskas trus ngan pihak penaja biasiswa...lain penaja,lain  term nya..ikut nilai bape ko pnjam jugak..
by theway..sygnye nak tamatkan..bape ramai hadap nak dpt biasiswa
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:39 AM | Show all posts
blh rujuk kpd penaja, spt komen @adeqbun sb setiap penaja ada term dia sendiri. jgn tanya2 org yg tidak tahu t&c nt bila u berurusan dgn pihak penaja, u plk persoal begitu begini kat diorg.

btw blh tahu apa masalah sampai nk stop belajar? biasasiwa bkn senang nk dpt dik, sayang sgt kalau bhenti. setiap masalah ada jln penyelesaian.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:34 AM | Show all posts
btol...biasiswa nie utk yg pandai2 je...syg sekali...p lh tanya jpa, mara tu ...dorang x tangkap nye...kalo ikut dlm kontrak pun ade kan term2 dia...cek blk...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:02 PM From the mobile phone | Show all posts
adeqbun replied at 29-11-2021 08:46 AM
dek..benda2 gini kene diskas trus ngan pihak penaja biasiswa...lain penaja,lain  term nya..ikut nila ...

Kalau jpa,xsilap sgtla flexible byrnnya .kalau dulu2 tu lepas 10 thn pon bru jpa cari ..kalau mara xpasti pulak skang mara pon konsep mcm loan kalau xsilap..

Sblm nak quit pk dlu msk2..try dlu solve tanpa quit...skali dh quit tu kebarangkalian nama kene blacklist oleh penaja adalah sgt tggi...
Duit biasiswa pulak dana yg mgkin dr cukai2 kerajaan jugak..
Jgn ikutkan perasaan..p ngadap penaja..citekan mslh yg dihadapi..kdg2 diorg bole tlg refer kan mane2 pihak berkenaan
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
semoga dipermudahkan segala urusan. saya extend sem pon tak boleh tidur malam fikir jpa lepas ke tak untuk tangguh.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
kwn2 i ada 2 org buat mstrs x habis under tpm uitm. bayaran balik rm100k ni jaman 2012 kot. kaedah bayaran kene diskus dgn penaja la kalau u buat senyap je derang suh bayar sekaligus.

pastu staf plak yg buat phd under slab/slai yg tak habis kene bayar melalui potongan gaji. amount ikut kalau u pergi oversea bwk anak bini total 500k, kalau local murah sket. senior iols ni buat kat uk so mendapat lar byr 500k smpai pencen pakej kenaikan gred ditahan kejap time tu la skrg tatau apa cite. pun kes jaman 2011 gitu la.
skrg ni tatau la camne, tp sapa2 yg tak dpt GOT terus kene bayar bulan2 certain amount smpai habis bljr tolak dr gaji.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 07:41 PM GMT+8 , Processed in 0.622626 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list