CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1424|Reply: 18

[Tempatan] "I told you so": kata Najib

  [Copy link]
Post time 28-11-2021 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by mojarean_X at 28-11-2021 11:03 PM


Najib Razak berkata, ketika ini Malaysia paling teruk dalam kadar pertumbuhan ekonomi berbanding negara jiran dengan -4.5%.

PETALING JAYA: Bekas Perdana Menteri Najib Razak berkata, Malaysia menjadi satu-satunya negara di rantau ini jatuh secara rasmi ke status kemelesetan ekonomi teknikal.

Beliau berkata, kemelesetan teknikal bermaksud ekonomi mencatatkan penguncupan dua suku tahunan berturut-turut.

“Semua negara-negara jiran sudah selesai lapor kadar pertumbuhan ekonomi bagi suku 3 tahun 2021.


“Malaysia satu-satunya negara sahaja yang jatuh secara rasmi ke status kemelesetan ekonomi teknikal pada ketika ini,” katanya di Facebook.

Ahli Parlimen Pekan itu berkata, Malaysia juga paling teruk dari kadar pertumbuhan ekonomi tahun ke tahun bagi suku ketiga 2021 di antara semua negara jiran.


Katanya, negara jiran Indonesia mencatatkan pertumbuhan 3.5%, Singapura (6.5%), Filipina (7.1%), Thailand (-0.3%) manakala Malaysia paling teruk pertumbuhan ada kadar (-4.5%).

“Ini berikutan negara kita satu-satunya dalam dunia yang umumkan darurat untuk gantung Parlimen dengan alasan nak melawan Covid tetapi sebenarnya sebab diorang (mereka) mahu kekalkan kuasa.

“Biarpun darurat dibuat, RM600 bilion duit negara dibelanjakan oleh kerajaan dan lockdown separuh masak antara paling lama dalam dunia yang banyak menjahanamkan ekonomi rakyat dan perniagaan kecil, negara kita masih mampu mencatat kadar kes Covid dan kadar kematian Covid antara paling tinggi dalam rantau dan dunia.


“Harga barang-barang juga menaik tinggi akibat lockdown separuh masak tersebut – sehingga Guan Eng pun faham,” katanya sinis sambil melampirkan kenyataan Setiausaha Agung DAP itu mengenai pandangannya terhadap ‘lockdown’ separuh masak yang mengakibatkan peningkatan harga makanan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Najib pakar ekonomi. Rugi bila ada yg bodoh pi jatuhkan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku personally rasa najib mmg hebat dari segi ekonomi. Nak harapkan kutty, mmg hmmmmmmm lah.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg betul bosku ckp..tak sia2 #kerajaangagal trending masa muhyidin jadi pm aritu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:36 PM | Show all posts
najib..fikiran bagus..cuma perlaksanaan tu jer
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
dah lama x nmpk kitty taman duta
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sayang betul dia ni jatuh. Kalau tak kita dah ada High Speed Rail pergi Singapura. Lepas tu boleh sambung ke Bangkok dan seterusnya boleh travel mana2 by land aje.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:52 AM | Show all posts
bila nk byr tax
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 01:25 AM | Show all posts
yes. bossku dah plan elok dah dulu kan? Kalau dah bagi ekonomi negara 2trilion, 2bilion bossku amek la sikit upah penat buat keje,
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:55 AM | Show all posts
lol..all started becoz of u....if u had never listen to ur wifey..hehehehehehe.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:52 AM From the mobile phone | Show all posts
OK kelakar la korang punye comment... Setakat ckp mcm tu... Kite smua da tau Dr zaman dia jd pm lg
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Asyik duk buka tutup kilang. SOP asyik bertukar
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:23 AM | Show all posts
Rogue98 replied at 28-11-2021 10:12 PM
Najib pakar ekonomi. Rugi bila ada yg bodoh pi jatuhkan dia.

betul tu...dia sudah nampak benda jauh dgn projek & pelaburan menguntungkan....org kita ni semua benda nak jadi politik sbb dia tak dapat bahagian..bodohlah macai macai cina ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
locckdown separuh masak ke masak betul ke adalah punca penjahanaman ekonomi

sdgkn blh ikut cara sweden.. taklah double fucked up  audah jatuh ditimpa besi
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:12 PM | Show all posts

Krik krik krik....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Salah satu sbb negara jatuh dari segi ekonomi adalah najib..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
agak2 kiki si kucing tu penah tak pecahkan pasu mahal dlm rumah dorg?
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
project pasir kat pekan pahang tu kemain rancak ye
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-11-2021 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 69521 Replies : 1933
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 59 Replies : 19
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 3550 Replies : 107
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48359 Replies : 1074
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45138 Replies : 503
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29736 Replies : 507
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 50280 Replies : 337
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20871 Replies : 627
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1285 Replies : 31



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 09:56 AM GMT+8 , Processed in 0.089086 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list