CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 533|Reply: 2

#CucukLagi Vaksin Varian Omicron Sedang Dalam Proses Guys..

[Copy link]
Post time 28-11-2021 04:22 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 28-11-2021 04:48 PM

Omi oh omi, dimana kamu.. disebabkan mutasi yang banyak, badan (dikatakan, mungkin) masih tak kenal omi, jadi omi dengan mudah boleh masuk badan ikut pintu depan tanpa disekat. Bekas pesakit covid-19 yang lepas pun ada yang kena covid-19 balik akibat omi ni. Masih lagi virus covid-19, tapi mutasi variannya ni menyebabkan badan tak kenal, macam mula-mula covid-19 berlaku pada hujung 2019. Jika vaksin didapati tak berkesan (maklumat mutasi omi tiada pada vaksin), dunia perlu restart buat vaksin baru.

Update:
Pfizer/BioNTech sedang kumpul maklumat, jika dan hanya jika perlu, vaksin covid-19 baru menyasarkan omicron akan dikeluarkan dalam masa 100 hari.  
Moderna kata diorang sedang buat booster khas untuk varian omicron.
J&J sedang dalam kajian.



Masih tak tahu omicron ni boleh buat orang sakit teruk ke apa, boleh buat orang dapat penyakit lain yang teruk ke selepas tu ke apa, tapi yang pasti lebih mudah berjangkit, lebih "menakutkan" jika dibandingkan dengan varian Delta sekalipun.



100 (paling kurang) - Kes positif covid-19 naik 13 kali ganda - Afrika Selatan
4 (Semua dah fully vaccinated) - Botswana
1 - Israel
1 (Asymptomatic, fully vaccinated vaksin pfizer, maybe dah menjangkiti 1 penumpang lagi yang sedang tunjuk simptom walaupun juga dah fully vaccinated) - Hong Kong
1 - Czech Republic
2 (1 Chelmsford + 1 Nottingham) - UK
1 (+ 5 ahli keluarga tested positif, masih dalam kajian) - Italy
2 - Germany
(Sedang saring 61 penumpang dari 1 kapal terbang) - The Netherlands
2 (New South Wales) - Australia



Update:
Menurut penilaian awal, tahap sakit akibat omi dikatakan luar biasa tapi sederhana (mild) tak seperti covid-19 sebelum ini, seperti tiba-tiba keletihan teruk, nadi tinggi, tapi tunggu dulu, sedang kaji lagi.

Apa itu omi? Baca thread yang lepas (info agak complete).
https://b.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=5007550

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 01:53 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2021 07:26 PM | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

24-1-2022 07:12 PM GMT+8 , Processed in 0.440454 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list