CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: R2D2

[Tempatan] Lepas ikan siakap, sotong. Kali ni menu Kailan ikan masin RM18. UPDATE #45 Peniaga diberi notis

  [Copy link]
Post time 29-11-2021 06:48 AM | Show all posts
Dah faham kenapa melayu berniaga di bangunan mara tu tak boleh jalan?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka bawang besar. Lagi banyak lagi bagus. Nikmatnya ratah bawang besar.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 29-11-2021 12:37 AM
Bermula dr pkp aku yg x pandai msk ni try jugak belajo memasak..skrg ni alhamdulillah dah berjaya ms ...

Kalau tanam kailan kena direct sunlight ke? Tlg bg tips ye. Ios penah tanam kailan hidroponik, tp batangnya jadi panjang dan daun2 halus je. Adakah sbb kurang pencahayaan?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:43 AM | Show all posts
kena rajinkan diri balik tanam sayuran.. i paling malas bercucuk tanam ni bila kena serang si bena putih tu...hate la mendalah tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2021 09:31 AM | Show all posts
Peniaga jual kailan ikan masin RM18 diberi notis
Nur Izzati Mohamad - November 29, 2021 @ 9:23am



Gambar kailan ikan masin dan resit yang tular di media sosial.

KEPALA BATAS: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pulau Pinang mengeluarkan Notis Pengesahan Maklumat Barangan (NPMB) terhadap seorang peniaga sebuah restoran, di sini yang menjual sebungkus kailan ikan masih pada harga RM18.

Pejabat KPDNHEP dalam kenyataan ringkas memaklumkan pegawai penguat kuasa agensi itu sudah melakukan siasatan di restoran terbabit selepas memperoleh maklumat mengenai premis berkenaan.

"Pegawai penguat kuasa KPDNHEP telah turun ke lapangan untuk menyiasat aduan pengguna berkaitan 'harga terlalu mahal tidak setara kuantiti yang diberikan' pada hari sama perkara ini tular.

"Satu NPMB bagi makanan kalian ikan masin berharga RM18 telah diberikan kepada peniaga berkenaan dan peniaga itu perlu memberi maklum balas dalam tempoh dua hari bekerja," katanya.

Semalam tular di media sosial satu hantaran berserta resit memaparkan harga keseluruhan makanan yang dimuat naik seorang pelanggan restoran itu.

Dalam hantaran itu, individu terbabit terkejut apabila sebungkus kailan ikan masin untuk seorang makan dijual pada harga RM18.

Menurut petikan hantaran itu, dia sedia maklum dengan kenaikan harga barang mentah dan reda dengan harga ikan jenahak, sayur campur, ulam dan sambal yang dibelinya.

Bagaimanapun, dia sukar menerima kenaikan sebungkus kailan ikan masin untuk seorang makan pada harga RM18 yang ia dianggap terlalu mahal.

Kos keseluruhan makanan yang dibeli individu berkenaan berjumlah RM122 namun dia tidak mendedahkan nama restoran berkenaan.

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:53 AM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 29-11-2021 07:34 AM
Kalau tanam kailan kena direct sunlight ke? Tlg bg tips ye. Ios penah tanam kailan hidroponik, tp  ...

Ya...matahari pagi kena bg lebih(8-12)...mmg cantik dia naik nnt..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 29-11-2021 06:46 AM
Murah cik ...

Lega acik kalo mak kata murah
Harini teruih bokbuat pening acah2 taktau cemana nak fokus miting kikikiki
Chuols start kira duit toklaki bokbalik pukoi bape harini


Agitewwwww sembang orka ASB
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:55 AM From the mobile phone | Show all posts
SedihPedih replied at 29-11-2021 07:43 AM
kena rajinkan diri balik tanam sayuran.. i paling malas bercucuk tanam ni bila kena serang si bena p ...

Aku ada try tanam sayur gak dulu, tp atas sb limited space, cahaya pagi..akhirnya lebih baik aku beli je sayur
Buang masa dan duit je bela
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Pelanggan ni ada tak gi tanya dulu sblm bayor, kot2 cashier tu tersalah tekan ke..
Kalau dh tanya tp cashier ttp kata harga bwtul, mmg patut la komplin..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:06 AM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 29-11-2021 09:31 AM
Peniaga jual kailan ikan masin RM18 diberi notis
Nur Izzati Mohamad - November 29, 2021 @ 9:23am


Nanti penjual justify kailan dia special 11 tahun bela  guna baja organic lepas tu tukang masak import dr perkampungan cheng mai paid by the hour.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:15 AM | Show all posts
ok lah tu..

kailan rm6
ikan rm6
masin rm6

Total : kailan ikan masin = RM18

kahkahkah..

melampau chuollssss
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-11-2021 10:25 AM | Show all posts
biasanya yg makan set tomyam
akan minta
nasi putih
tomyam
kailan ikan masin
kembung 3 rasa
sambal belacan

kalau tgk menu kebanyakan kedai tomyam
ni la set yg dicadangkan
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:32 AM | Show all posts
hr sabtu lps mkn mlm
nasi putih - 9
kailan ikan masin (byk + tak layu) - 2
paprik ayam - 3
sotong goreng tepung - 3
telor dadar - 3
tomyam - 1
air - 9
total RM 75..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:33 AM | Show all posts
krustykrab replied at 29-11-2021 09:53 AM
Ya...matahari pagi kena bg lebih(8-12)...mmg cantik dia naik nnt..

tq...iols kena tanam dlm pasu biasa la takleh hidroponik...sbb hidroponik takleh hujan..huhu..tenkiu tenkiu..nk start balik la menanam ...benih ada lgi
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 29-11-2021 09:55 AM
Lega acik kalo mak kata murah
Harini teruih bokbuat pening acah2 taktau cemana nak fokus miting  ...

Tak sempat lg cik
Pepagi p pasor ..mengalirk lgi duit laki iolss

Pastu p pejabat tanah setel hal tanah bererkar ekar tu malam sikit baru tutup buku lejar...
Orka asb ginilah


Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 28-11-2021 04:07 PM
Iols pun taktau napa kedai makan tom yam suka buh bawang besar holland tu dlm semua masakan depa.
...

Bawang Holland tu bagi rasa manis kan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Acikgomen replied at 29-11-2021 09:55 AM
Lega acik kalo mak kata murah
Harini teruih bokbuat pening acah2 taktau cemana nak fokus miting  ...

Off topic sat sbb Uols sebut pasal asb nak tanya tahun ni brp hb eh akaun asb tutup? Biasa tgh bulan doblas kan?
Kalau masuk seketul duit skrg agak2 depa kira sekali ka dividen?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:17 AM From the mobile phone | Show all posts
becir replied at 29-11-2021 10:35 AM
Bawang Holland tu bagi rasa manis kan..

Ye kot, iols biasa guna bawang tu utk masakan barat je laa
Cth masakn itali ka, buat caramelized onion ke utk mkn ngn beger.
Buat sambal tumis guna bawang merah besar tu biasanya, tp ada je org guna bawang holland ni.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:52 AM | Show all posts
Timortimur replied at 29-11-2021 01:48 AM
Menteri peduli apa?
Janji dapat kwin artist or instafamous pahtu menyengih dpt duit juta2 mcm zizi ...

Hari ini kita marah dgn menteri2 tapi yg herannya mereka itu juga yg kita mengundi. Hari ini kita tau menteri2 dpt gaji yg sangat tinggi, tapi kerajaan hari ini tetap nambah segala kesenangan menteri2 yg sudahpun menjadi. Rumah menjadi, kereta menjadi, elaun menjadi menjumlahkan pendapatan dn kedudukan yg sangat menjadi2. Yg tak menjadi ialah rakyat marhaen yg kena fikir semaksimum akal bagaimana nak jadi menjadi dn mencukupi.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 29-11-2021 11:15 AM
Off topic sat sbb Uols sebut pasal asb nak tanya tahun ni brp hb eh akaun asb tutup? Biasa tgh bul ...

1/12 tkleh ada apa2 transaski sampai 31/12

Yg bener
Persatuan orka asb
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-1-2022 09:14 PM GMT+8 , Processed in 0.178529 second(s), 19 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list