CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
1234Next
Return to list New
View: 2782|Reply: 72

[Tempatan] Lepas ikan siakap, sotong. Kali ni menu Kailan ikan masin RM18. UPDATE #45 Peniaga diberi notis

  [Copy link]
Post time 28-11-2021 03:21 PM | Show all posts |Read mode
Edited by R2D2 at 29-11-2021 09:30 AM

Kailan ikan masin RM18 pula tular


RESIT bayaran makanan sayur kailan ikan masin berharga RM18 yang tular di dalam media sosial hari ini dipercayai dimuat naik pelanggan sebuah restoran di Kepala Batas, Pulau Pinang

    Oleh KHUZAIRI ISMAIL
    28 November 2021, 2:49 pm

GEORGETOWN: Selepas harga sotong RM100 yang dijual di restoran nasi kandar di sini, kini tular pula harga sebungkus masakan sayur kailan ikan masin RM18 yang disifatkan terlalu mahal dan tidak masuk akal.

Perkara itu tular di dalam media sosial Facebook hari ini selepas resit bayaran beserta gambar menu berkenaan dikongsi oleh individu dipercayai pelanggan di sebuah restoran yang didakwa di Kepala Batas, dekat sini.




“Kita sedia maklum barang mentah naik harga la (sekarang) ni. Harga (ikan) jenahak, sayur campur, ulam dan sambal, takpalah kita terima dengan reda.

“Tapi kailan ikan masin yang sikit boleh makan untuk sorang saja berharga RM18 memang sukar untuk diterima. Nak buat macamana. Reda,” ujar pelanggan itu seperti dipetik menerusi laman Facebook hari ini.

Bagaimanapun nama restoran tidak didedahkan menerusi catatan pada laman Facebook itu.

Berdasarkan bil yang turut dimuat naik, pelanggan berkenaan turut membeli lauk ikan jenahak berharga RM90; sayur campur (RM9) serta ulam dan sambal (RM5) dengan jumlah bil keseluruhan RM122. – UTUSAN ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa dh jadi
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by chazey at 28-11-2021 03:27 PM

Baik makan kailan ikan masin di restoren Cina jika beginilah kuantiti dan kualiti kailan ikan masin RM 18 kau. Dah la sayur tu sampai kekuningan ko masak. Ada bawang besar pulak tu. Something yang restoren Cina takkan buat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:33 PM | Show all posts
aik mcm menjadi2 pulak..ke sengaja supaya org viral jd org kenal kedai ko?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2021 03:33 PM | Show all posts
Resepi Kailan Ikan Masin



    Masa Penyediaan: 10 minit, Masa Memasak:5 minit, Jumlah Hidangan:3 orang

Resepi Oleh: Che' Nom

Entri kali ini Che Nom nak kongsikan resepi Kailan Ikan Masin. Dulu kami sekeluarga selalu makan sayur kat sebuah restoran di Kg Baru, KL tapi malang sekali restoran tu dah ditutup perniagaannya. Apa yang special tentang Kailan Goreng Ikan Masin di situ ialah kerangupan sayur kailan nya.

Bila mencuba masak berkali-kali, Che Nom dapati untuk mendapatkan rasa kerangupan dan kesegaran yang hampir sama sayur harus direndam di dalam air atau kalau boleh air sejuk sehingga daun menjadi segar dan rangup kemudian barulah digoreng. Cara masak juga tidaklah susah, bahan pun ringkas sahaja. Ikan masin pula boleh digunakan isi ikan tenggiri atau kurau masin. Jom cuba

Bahan-Bahan:

    1 ikat sayur kailan
    3 ulas bawang putih, kupas kulit dan ketuk
    4 biji cili padi, ketuk
    1 keping kecil isi ikan masin, potong kecil
    1 sudu besar sos tiram
    2 sudu besar minyak
    garam dan gula, secukup rasa

Cara Penyediaan:

    Basuh dan rendam sayur kailan di dalam air sehingga daunnya segar dan keras. Potong daun sepanjang 1 inci, batang sayur pula dihiris nipis.
    Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau dan masukkan cili padi beserta isi ikan masin. Kacau seketika.
    Masukkan pula bahagian batang kailan dan sos tiram, kemudian diikuti bahagian daun.
    Tuang sedikit air sebagai kuah dan perasakan dengan garam dan gula, secukup rasa.
    Angkat dan hidang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesti ayat justify .kailan n ikan masin tenggiri Naik harga.tenggiri jeruk dlm botol 200gm dh $25.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus diorang ni. Byk sayur dalam makanan. Ikan pon amik yg mahal.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sayur mahal. Kailan tu bukan kena ada biji benih terus tumbuh. Dia naik lepas kobis habis musim. Ambik masa nak tunggu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 28-11-2021 03:33 PM
Resepi Kailan Ikan Masin



Yes, ini resepi legit. Takda bawang besar ya tuan2 puan2.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
glump replied at 28-11-2021 03:41 PM
Mesti ayat justify .kailan n ikan masin tenggiri Naik harga.tenggiri jeruk dlm botol 200gm dh $25.

TEnggiri 1botl rm13
Guna baru sebesar kuku ibu jari lelaki
Berbelas kali lg boleh masak
Kailan guna 3lai jer alah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah redha diam jela
Pastu mencapub dlm fb
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 28-11-2021 03:33 PM
Resepi Kailan Ikan Masin



Ni aku add on resepi ori kedai siam
Semua bahan ok
Kecuali kena tambah air limau dn sos ikan/ mountain seasoning.. Exactly kedai siam mari pnya rasa boleh buat 18x tnpa jemu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
R2D2 replied at 28-11-2021 03:33 PM
Resepi Kailan Ikan Masin



Hmmm....bace pon rase sdp...hehehehe
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kalau makan nasi campur sekadar amik sayur2 je ngn tempe ke or telur takpun ikan keli kira nasi bajet laaa murah je biasanya kena caj.
Skrg perghhhh sayur dh jatuh kategori kayangan. Iols dhla makan sayur byk drpd nasi ermmm susah ler gini.
Tadi iols g makan kat Duboyo amik set yg free refill side dish hat ada sayur2 ngn kimchi tu apa lagi iols minta refill byk2 sayur tu.
Org hat tak makan sayur maybe tak heran sgt dgn kenaikan ni.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 28-11-2021 03:50 PM
Yes, ini resepi legit. Takda bawang besar ya tuan2 puan2.

Iols pun taktau napa kedai makan tom yam suka buh bawang besar holland tu dlm semua masakan depa.
Sengaja nk nambahkan bagi byk bahan kot.
Kailan ikan masin mmg ketuk bawang putih jaa.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Apalah nak jadi
Jgn smpai satu hari nnti kena angkut duit dlm guni nak pergi beli brg2
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 28-11-2021 05:02 PM

Apa nak terkejut selama ni pun kalau gi kedai tomyam bodoh2 tu pun dah 8-9 ringgit dia charge, rasa dua sudu je pun tak sampai kailannya.  Itu untu sirang kalau untuk dua org, double dia charge.  Kailan seikat maybe baru Rm5, boleh pakai untuk 3-4 customers sampai batang keras tu pun dia campak sekali ikan masin pun ntah mana punya dia guna.

Ikan jenahak memang mahal, dalam cerita ni macam beli untuk makan ramai je tengok nasik putih sampai rm9.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh lama dh cmni mahalnya sayur. Aku pernah mkn kt kedai seafood..amik sayur kailan ikan masin. Amik utk mkn 5 org. Rm36. Tp mse tu x terpk nk viral. Ni sayur mahal..lg ler.......
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
masak sendiri jer la kalau gitu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 28-11-2021 04:01 PM
Ni aku add on resepi ori kedai siam
Semua bahan ok
Kecuali kena tambah air limau dn sos ikan/ moun ...

Kailan ikan masin ni bukan masakan asal org cina ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 69192 Replies : 1922
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48359 Replies : 1074
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45138 Replies : 503
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29736 Replies : 507
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 50280 Replies : 337
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 26 Replies : 17
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20871 Replies : 627
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1285 Replies : 31
[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah aje, ilmu harian! VOL.7
ipes2[KUIZ PERUBATAN MINGGUAN VOL. 7]: Mudah
Views : 9668 Replies : 562



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 08:56 AM GMT+8 , Processed in 0.123141 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list