CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: YgBenar

[Tempatan] Rakyat perlu sedia hadapi kenaikan harga barang 30-200% tahun depan

  [Copy link]
Post time 29-11-2021 04:31 PM | Show all posts
TeropongThaico replied at 29-11-2021 04:22 PM
Sis.... Kalau dah jumpa link pm ai yer. Bukan per ai ni takde gaji bulan. Dapat jimat sikit2 pun j ...

tengok pm ko
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:32 PM From the mobile phone | Show all posts
mizruncing replied at 29-11-2021 03:54 PM
takyah tunggu tahun depan. tahun ni pon dah macam2 dahhh

Betul sis... Dari bulan lepas dah naik lg tinggi. Ai yg berniaga ni pening sbb costing telan untung berlipat kali ganda. Sayur2 utk sehari berniaga dah 40-50 hinggit. Tak kira bahan lain lg.
Nak naik harga tak sampai hati sbb kita tahu perasaan org susah anak ramai nak makan. Maintain je la 5-6 hinggit sepinggan reganya.
Pengubat hati sambil berniaga sambil ingat sedekah. Alhdulillah boleh le survive sikit2 & dpt rezeki budak kerja rajin. So 1 kedai tak perlu lg ramai pekerja. Jimat le sikit dkt situ.

jd tempat luahkan perasaan lak. Sowi sis, tt
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 04:31 PM
tengok pm ko

Orait... Tqtq
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:38 PM | Show all posts
Edited by Samerosie at 29-11-2021 04:45 PM
pengecatbintang replied at 29-11-2021 04:22 PM
MEREKA MERANCANG, ALLAH JUGA MERANCANG, PERANCANGAN ALLAH YG TERBAIK

Apalah yg kau merepek ni.  Kalau islam suruh simpan emas dan perak, tak de lah nabi kita doa minta hidup miskin, saidina abu bakar belanjakan harta dia semua untuk islam salehuddin al ayubi wafat tak berharta...

Nak simpan emas dgn perak boleh, tapi kau bayar la zakat.  Bukan susah, apa la kau ni.  Tuhan merancang Tuhan merancang tapi kau tetap gak ikut cakap Jim Rickards kan suruh simpan emas kan. Bukannya sebab Islam...nak bagi kuat sikit hujah kau tu kau sebut la nama Tuhan, Islam sikit..Kalau betul apa si Jim Rickards tu cakap terjadi, kau akan gunakan emas dgn perak yg kau dok horde tu tuk tolong orang Islam yg dalam kesusahan?  Tak kan, kau nak guna untuk diri kau sendiri kan?  Betul tak?

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pu3_rania at 29-11-2021 04:48 PM
TeropongThaico replied at 29-11-2021 04:32 PM
Betul sis... Dari bulan lepas dah naik lg tinggi. Ai yg berniaga ni pening sbb costing telan untun ...


Semoga Allah SWT murahkan rezeki hang tanpa putus-putus seperti air sungai yang mengalir deras serta seperti air zam-zam yang mengalir tanpa putus-putus nya
Aamiin Allahumma Aamiin
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:41 PM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 29-11-2021 05:01 PM

perkataan2 warna merah yg aku sebut kat thread2 sblm ni..

froze bank account
disruption spread throughoutthe system
cyberattack
people’s access to money
widespread panic
loss of trust  -  ni aku x sebut sbb amat berbahaya.. nnt kena tangkap...

semua perkataan di atas dlm bideo kat twitter kat bawah bertarikh 28 Nov 2021 :

see.. ini plan depa.. teori konspirasi.. omputeh mcm Ben Rickert pon percaya..

for info.. Ben Rickert ni former banker dan salah satu watak kisah benar yg dipilemkan dlm The Big Short 2015

nasihat aku tonton pilem ni


Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:49 PM | Show all posts
TeropongThaico replied at 29-11-2021 04:32 PM
Betul sis... Dari bulan lepas dah naik lg tinggi. Ai yg berniaga ni pening sbb costing telan untun ...

masa tough mcm ni la kena buat strategic decision n execute..
semoga semua baik2 utk kita

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
jas7512 replied at 29-11-2021 12:22 AM
Knp kita masih harapkan pd mknan import sedangkan kita byk sumber dan patutnya buat kempen besar2an  ...

habis singapore nk mkn bes bes nti mcm mne kebulo la walauoun duit byk
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
airmineral replied at 29-11-2021 09:12 AM
apa maksud "spekulasi peniaga"?
msia ni bila nak majukan industri makanan dlm negara.. adoi stresss

kan dah ada
sesudu sawit sehari
tanam musang king
duut duit duit
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:50 PM | Show all posts
syukurrrrrrr PN BN yg memerintah.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Pencuri kebun akan bertambah
Kalau kita nak menanam, kena pasang security yg cukup
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:56 PM | Show all posts
Eat the rich.



Abis cerita.

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
pu3_rania replied at 29-11-2021 04:40 PM
Semoga Allah SWT murahkan rezeki hang tanpa putus-putus seperti air sungai yang mengalir deras ser ...

Aamin...
Ya Allah terima kasih banyak atas doa sis. Moga berkat doa seorg saudara kpd saudaranya yg lain Allah SWT angkat jd kenyataan.
Terima kasih sekali lg. Moga doa ini Dia balikkan juga buat sis sekeluarga. Aamin
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 29-11-2021 06:51 PM
Pencuri kebun akan bertambah
Kalau kita nak menanam, kena pasang security yg cukup

Betul la sis... Depan rumah ai apa saja yg ditanam luar pagar jd hak milik bersama. Sakit hati betul.
Dlm kawasan pagar dah le tak blh tanam apa sbb awning full. Mmg try apa pun semua tak idup sbb suasana mcm dlm rumah. Pokok lidah mertua jer leh survive
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Habih apa kerja menteri menteri..biar je ke harga brg naik...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 04:49 PM
masa tough mcm ni la kena buat strategic decision n execute..
semoga semua baik2 utk kita

Insyaallah. Aamin..
Ai mmg suka buat stock selama ni. Itu yg masa menganggur tu takde masalah sgt.
Cuma tu le baru je bln April ni start berniaga secara full semula. Baru nak lega kata org
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
ptg td baru semai benih bendi ngan tomato...da la haku ngan ank3 suka sayur...setakat nie ade la tanam pandan, kari, pokok limau,kunyit, halia, daun selom, kesum, lidah buaya, sekarang pokok cili hijo dapt la 5 pasu tgh berbunga n ade yg da berbuah...insyaallah nanti nak tambah lg sayur hijo pulak tumpang koridor umah jiran sbb duk umah flat tanah x do jd tanam lerr dalam pasu tu pun haku x nk kaco dedua laluan koridor utama...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:10 PM | Show all posts
TeropongThaico replied at 29-11-2021 08:54 PM
Insyaallah. Aamin..
Ai mmg suka buat stock selama ni. Itu yg masa menganggur tu takde masalah sgt. ...

jika berlaku krisis yg besar pada 2022 nnt...

sesapa yg x bersedia mgkn kena start dari zero semula
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:25 PM From the mobile phone | Show all posts
TeropongThaico replied at 29-11-2021 08:48 PM
Betul la sis... Depan rumah ai apa saja yg ditanam luar pagar jd hak milik bersama. Sakit hati bet ...

Ya kat youtube ada gardener ajar tanam pokok apa yg survive tempat terlindung. Pokok lidah2 nilah..lidah jin.

Org ingat kita tak nampak main rembat je.
Jiran iols sampai beli moto la mencuri limau kebun kami punya pasal. Takde malunye

Luar kawasan pun kita punya kena minta dulu
Kalo siap letak dlm pasu, siram, prun, buh tiller bukan benda tumbuh sendiri..tu jiranlah yg punya
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
chazey replied at 28-11-2021 03:54 PM
Rasanya, teori konspirasi bakal menjadik realiti.

Teori konspirasi menang lagi. Satu persatu jadi realiti.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-5-2022 02:46 AM GMT+8 , Processed in 0.173987 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list