CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: YgBenar

[Tempatan] Rakyat perlu sedia hadapi kenaikan harga barang 30-200% tahun depan

  [Copy link]
Post time 30-11-2021 11:11 AM | Show all posts
TeropongThaico replied at 29-11-2021 04:32 PM
Betul sis... Dari bulan lepas dah naik lg tinggi. Ai yg berniaga ni pening sbb costing telan untun ...

takpe sis semoga semua rusan kita dipermudahkan dan dimurahkan rezeki sentiasa. terkesan jugak barang mahal skrg ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 11:10 PM
jika berlaku krisis yg besar pada 2022 nnt...

sesapa yg x bersedia mgkn kena start dari zero sem ...

Harap2 tak de la menekan sgt. Tp org2 yg pendapatan tak tetap macam ai ni mmg kena selalu bersedia.

Dulu masa sbl covid mmg ai buat stok. Asal murah je ai beli extra. Syukur la sbbkan itu mmg lega sgt. Bertahan la sampai setahun gak le.

Jd kali ni mmg kena mula blk dr awal. Byk yg dah takde. Mula blk berniaga ni semua beli runcit. Tp tu la brg makin naik mencanak. Tu yg gelabah sikit
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 29-11-2021 11:25 PM
Ya kat youtube ada gardener ajar tanam pokok apa yg survive tempat terlindung. Pokok lidah2 nilah. ...

U jiran ye... Ai tak tahu siapa. Yg pernah nampak couple yindia. Habis semua tempat deols rembat. Kelapa pisang rambutan.... Sebut je. Yg best buah terjuntai luar pagar pun jd hak milik bersama

Dulu pernah tanam segala bayam kangkung la apa la dlm pagar pulak. Tp naiknya cenonet sbb bekalan matahari sikit sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
mizruncing replied at 30-11-2021 11:11 AM
takpe sis semoga semua rusan kita dipermudahkan dan dimurahkan rezeki sentiasa. terkesan jugak bar ...

Aaminn.. Terima kasih

Insyaallah ai sentiasa doakan agar kita di msia ni terutamanya mampu survive Insyaallah. Sedih bila kenangkan org2 yg lg susah tu..

Cuma bila libat customer rasa terkilan gak. Tapi takat ni Alhamdulillah masih maintain harga walau keuntungan mmg nipis. Nak try lain itu je kemahiran yg ada skrg. Nak minta kerja bergaji dah lbh dr syarat Tak sempat ambil borang dah nak kena halau nnt
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 29-11-2021 06:46 PM
kan dah ada
sesudu sawit sehari
tanam musang king

Sesudu sawit sehari? Tere Suck Cock tersenyum sinis
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 09:46 PM From the mobile phone | Show all posts
acikhan replied at 29-11-2021 09:32 PM
ptg td baru semai benih bendi ngan tomato...da la haku ngan ank3 suka sayur...setakat nie ade la tan ...

Ur hands are so green..semua tanaman menjadi..bestnya..iols dari strt pkp sampai skrg mmg fail all the time tanam sayur. Mmg tangan panas kot. Tnm pokok keladi elok pulak sehar bugar. Setakat ini yg dpt bertahan hanya pokok daun kari (itupun daun x brp sihat) dan pokok pandan. Bayam brazil ada tp asyik deselapuyi kulat putih kat batang dia. Pokok cili jgn ckp la, bila dah besar sket alih ke pasu terus buat hal. Pokok sawi ngan kailan mmg bantut la daun2 x jadi.daun kesum, daun sup semua bila masuk pasu terus mati.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
mejaputih replied at 30-11-2021 09:46 PM
Ur hands are so green..semua tanaman menjadi..bestnya..iols dari strt pkp sampai skrg mmg fail all ...

byk kali tanam la uuuu kdg2 sampai give up tp haku jeles ngan tanaman org kenape org lain menjadi start dari situ kite try je byk kali, kalo dikira total semua almost rm1k gak uuuu beli brg2 nie semua... sekarang da kuar hasil idoklerr byk pung tp haku suka gilerrr tanaman menjadi.... try jugak utk uuuu ye
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Hamdaalah, cina2 Kartel semua boleh carik makan kembali begitu UMNO berkuasa semula
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 06:00 PM | Show all posts
pyropura replied at 3-12-2021 05:34 PM
Hamdaalah, cina2 Kartel semua boleh carik makan kembali begitu UMNO berkuasa semula

umngok carik duet tepi dr tokey cina
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 12:21 AM
sejak Sep 2021 aku da stock up makanan kering setahun..

tp kena kecam dlm porum ni..

Chuol beli makanan kering ke
Boleh share tak barang2 stock up

Iols beli bahan pencuci banyak2
Sabun2 ubat gigi, detergen
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 06:37 PM From the mobile phone | Show all posts
TeropongThaico replied at 30-11-2021 03:33 PM
U jiran ye... Ai tak tahu siapa. Yg pernah nampak couple yindia. Habis semua tempat deols rembat.  ...

Asal terjulur lalai sikit je dia sauk
Apa kita tanam bagi baja supaya dia sekeluarga kebulur nanti boleh kutip ke. Dia pulak tanam apa bagi kat kita

Kadang tanam dalam pasu kat dlm pagar pun jiran rembat masuk potong ubi keladi
Kat sekolah2 pun ubi keladi ghaib kena curi
Frust cleaner siram2 makin mati
Rupanya org curi

Bolehla kalau nak tanam microgreen insyaAllah naik elok. Microgreen rangup ngan manis sikit dari taugeh
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 06:27 PM
Chuol beli makanan kering ke
Boleh share tak barang2 stock up


Kim, ubat gigi dengan bahan pencuci banyak tu, like banyak mana Kim beli? I pun nak sediakan jugalah. Masa zaman awal awal pandemik tu, menyesal jarang sediakan stok. Bila start PKP jenuh la nak keluar sorang sorang beli bagai bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 3-12-2021 06:48 PM
Kim, ubat gigi dengan bahan pencuci banyak tu, like banyak mana Kim beli? I pun nak sediakan jugal ...

Iols order sekotak dua je kat shopee
Cukup utk 3 bulan lebih pakai sorang

2pcs x 5kg laundry detergen
20pcs x sabun popinjay
3pcs x colgate besar
1pc x Zip
2pcs x 1500ml sunlight
1pc x 700ml refill Sunlight
2pcs x hand wash
500ml feminine wash
Face wash

Stok makanan pun sekotak
Beras 2 kampit, tepung2 gula garam
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:00 PM | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 07:56 PM
Iols order sekotak dua je kat shopee
Cukup utk 3 bulan lebih pakai sorang

harga akan terus naik beyond 2022..

paling teruk 2023 ke 2025/26..

tengok apa jadi kat lebanon n venezuela n la ni turkey..

beli lebih barang tak per..

bole barter

aku ada pm ko..
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:06 PM | Show all posts
adm7 replied at 28-11-2021 03:01 PM
Dulu ramai perleceh dan kritik paklah masa dia galakkan industri pertanian. Sekarang hadap lah kenai ...

nak tnm pokkok sndri tp yang subur lalanggg je

warghhhhh...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 3-12-2021 08:00 PM
harga akan terus naik beyond 2022..

paling teruk 2023 ke 2025/26..

Terima kasih. Dah baca list tu
Serious stocking up
InsyaAllah aku boleh prepare better
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 09:13 AM
aku da pernah listkan dlm porum nih..

nnt aku cari balik link tu..

Pm cara beli juga gold and silver physical.. Ni belm lg guwe tau mcmna caranya
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 08:14 PM
Terima kasih. Dah baca list tu
Serious stocking up
InsyaAllah aku boleh prepare better

Mudah2an dpat stock up dlm senarai ni aamen
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Farnor replied at 3-12-2021 08:35 PM
Mudah2an dpat stock up dlm senarai ni aamen

Aminn insyaAllah
Modal heol pun beribu ringgit buat stok tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2021 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 3-12-2021 07:56 PM
Iols order sekotak dua je kat shopee
Cukup utk 3 bulan lebih pakai sorang


Wow thanks Kim. I ss sebab esok nak beli.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 48986 Replies : 1729
P. Ramlee to Orang Ulu folk: 'The Malaysian Real Book' compiles music for the masses
sharlenetexasP. Ramlee to Orang Ulu folk: 'The Ma
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier d McDonald's
Uqbah008Bina Karier d McDonald's
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier d McDonald's
Uqbah008Bina Karier d McDonald's
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier di McDonald's
Uqbah008Bina Karier di McDonald's
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier d McDonald's
Uqbah008Bina Karier d McDonald's
Views : 0 Replies : 0
rak telur ayam kosong,pengguna resah,peniaga penin kepala
YgBenarrak telur ayam kosong,pengguna resah,pen
Views : 126 Replies : 3
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 35201 Replies : 596
Tunku Panglima Johor -Tunku Abdul Rahman Hassanal Jefri  V2
Burong_HantukTunku Panglima Johor -Tunku Abdul Rahman
Views : 25621 Replies : 210



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 10:34 PM GMT+8 , Processed in 0.185716 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list