CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: YgBenar

[Tempatan] Rakyat perlu sedia hadapi kenaikan harga barang 30-200% tahun depan

  [Copy link]
Post time 29-11-2021 09:13 AM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 29-11-2021 09:23 AM
meteorspeed replied at 29-11-2021 07:16 AM
Cer ko bagi list apa yg perlu dibeli

aku da pernah listkan dlm porum nih..

nnt aku cari balik link tu..

selain makanan n barang guna harian...

ko beli juga gold n silver physical..

silver - ko beli silver granule kat Shopee
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
lagi 1 kt bandar msia ni rumah xde tanah, ada rumah balkoni pun tade (xpaham mcmn lepas safety bomba).

iols cucuk tanam sayur2 pun xsempat nak petik weiii
balik keje da maghrib, asik la bendi bayam brazil kangkung daun kesum serai aku tu tua di pokok je. iols mampu siram pagi2 sblm p keje je..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:19 AM | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 29-11-2021 09:20 AM

meols dah rasa bende ni awai2 pandemic dulu, kos barang smer naik sbb freight canak2 sbb lesser flights.. tu naseb naik plane.. kalau naik kapal. pakat tak sampai le sampai abg jamil mamposss

ni pun dah 2 kali naik rega, shipping rate pun revise 2,3 kali sbb peak surcharge naik berganda.. macam haperr jewwww
naseb meols sedikit baek sbb MYR jatuh tergolek against USD

naik 4.5 pun tak apaaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:23 AM | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 09:13 AM
aku da pernah listkan dlm porum nih..

nnt aku cari balik link tu..

update :

aku x jumpa lah link tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 09:23 AM
update :

aku x jumpa lah link tu

Ko pm la list..aku nak beli gak.. Riso dah kalu lagu nie
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 01:50 PM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 29-11-2021 01:52 PM
Samerosie replied at 28-11-2021 05:09 PM
Mungkin nak kena simpan bawah tilam gak takut nanti bank semua kena tutup tak boleh keluar suit so ...

aku bior ko gelak la ni..

nnt ujung tahun depan aku nak tengok ko nangis melolong atau masih gelak mengekek..

tunggu...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:02 PM | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 01:50 PM
aku bior ko gelak la ni..

nnt ujung tahun depan aku nak tengok ko nangis melolong atau masih gelak ...


Barangan asas mentioned dalam artikel ini berupa apa?  Naik 30-200%, tengok gak harga, kalau barangan asas yg harga 100RM sekilo tu bukan asas tu luxury, tu kau kena faham.  Most barangan makanan asas kat Malaysia ni harga controlled dan harga sayur baru2 ni naik sebab musim hujan.  

Aku malas nak layan orang macam kau, ikut ramalan orang kafir tapi at the same time duk la ratip nama Tuhan, siap halalkan membohong menipu.  Aku cuma nak cakap satu je, kau dah beli emas la silver granules la bagai buat simpan, jgn lupa ye bayar zakat bila cukup haul.  Bgtau kat orang2 yg kau suruh beli juga ye zakat jgn lupa.  Bai bai.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:28 PM | Show all posts
Tak perlu tunggu tahun depan sekarang pun dah mula ada kenaikan harga barang.  Ada yang dulu berbelanja dengan jumlahnyang sama dlm RM300 je sekarang dengan jumlah yang sama dah jadi RM800.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:33 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 28-11-2021 07:14 PM
Apa mail buat ah senyap je
Gila dh gov ni

Mael tgh sibuk memikio sapa lg nk jd advisor dia, mungkjn najibun the next
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:54 PM | Show all posts
takyah tunggu tahun depan. tahun ni pon dah macam2 dahhh
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:54 PM | Show all posts
Edited by pengecatbintang at 29-11-2021 04:14 PM
Samerosie replied at 29-11-2021 03:02 PM
Barangan asas mentioned dalam artikel ini berupa apa?  Naik 30-200%, tengok gak harga, kalau bara ...

inflasi kecik ni bukan maksud aku stock up...

ada benda lebih besar lagi akan berlaku..

aku x bole bgtau skrg sbb bole tibulkan panic n kena tangkap..

tunggu...

semua ni satu proses...

benda besar ni mgkn berlaku Jun 2022 (lebey kurang 3 bulan lepas perkara pertama berlaku)..

perkara pertama tu mgkn berlaku Mac 2022...

x tau ler kalo depa anjakkan lagi timeline



Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:57 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 03:54 PM
inflasi kecik ni bukan maksud aku stock up...

ada benda lebih besar lagi akan berlaku..

Dulu ads grp blh bincang benda ni... Skrg clueless mencari arah..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 03:54 PM
inflasi kecik ni bukan maksud aku stock up...

ada benda lebih besar lagi akan berlaku..

Dengar jugak desas desus daripada pakar ekonomi kat amerika sana tentang krisis economi, inflation besar-besaran seawal mac 2022. China pun dah suruh rakyatnya simpan makanan. Dah la kedua-dua negara ni kuasa besar dunia. Apalah yg akan terjadi nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:04 PM | Show all posts
Jgn rakyat je kene bersedia... kerajaan pun kene bersedia naik kan gaji rakyat... jgn harga barang melambung gaji takat tu.. mana mau nya...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:17 PM | Show all posts
Samerosie replied at 29-11-2021 03:02 PM
Barangan asas mentioned dalam artikel ini berupa apa?  Naik 30-200%, tengok gak harga, kalau bara ...

bukan kah Allah ada berfirman...

MEREKA MERANCANG, ALLAH JUGA MERANCANG

aku prepare atas rancangan mereka (teori konspirasi)...

pandemic pon plan mereka

semuanya berlaku dgn izin Allah

so, adakah aku kapir sbb buat persediaan?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
org kampung yg hidup sederhana masih boleh bertahan. aku mmg suka beli sayur kt pasar tani, pasar mlm sbb boleh pilih beli skit. kat pasaraya dah siap bungkus, byk.. kang membazir.
lg pun kerja gomen elok la beli dari petani.
amalan aku kalo ada brg lebih, takut expired, masak lebih, tapau bwk skolah, mkn sama anak murid.
hidup jgn membazir.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:19 PM | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 03:54 PM
inflasi kecik ni bukan maksud aku stock up...

ada benda lebih besar lagi akan berlaku..

Iye, buat la apa kau rasa perlu tapi jgn lupa bayar zakat simpan emas ngan perak tu ye.

Btw, boleh ke aku panggil ni agenda yahudi, since Jim Rickards ni yahudi dan kau percaya apa dia cakap?
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 09:13 AM
aku da pernah listkan dlm porum nih..

nnt aku cari balik link tu..

Sis.... Kalau dah jumpa link pm ai yer. Bukan per ai ni takde gaji bulan. Dapat jimat sikit2 pun jd la sbb tahun dpn dah mula sekolah full. Nak kena simpan utk permulaan anak2 nak gerak ke mana pulak lepas tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:22 PM | Show all posts
Samerosie replied at 29-11-2021 04:19 PM
Iye, buat la apa kau rasa perlu tapi jgn lupa bayar zakat simpan emas ngan perak tu ye.

Btw, bole ...

MEREKA MERANCANG, ALLAH JUGA MERANCANG, PERANCANGAN ALLAH YG TERBAIK


bukankah Islam berpesan simpan Emas n Perak
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pu3_rania at 29-11-2021 04:44 PM
kuzaime replied at 28-11-2021 04:27 PM
Situasi skrg yg hilang kerja pun ramai. Yg masih bekerja kebanyakan company hold kenaikan gaji + yg  ...


Gomen tak nampak semua ni, yang Gomen tahu khabarkan yang indah2 belaka
Segala mak nenek bantuan yang di canang ada yang tak dapat @ sampai ke yang di sasar
Sebab tu rakyat buat beberapa tuntutan tapi di bakul kan sampah dek Gomen di bawah pimpinan PM yang terbilang lagi gemilang
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
PulutSambalKuin Kepam Giat Mengepam Di LA V61
Views : 48986 Replies : 1729
P. Ramlee to Orang Ulu folk: 'The Malaysian Real Book' compiles music for the masses
sharlenetexasP. Ramlee to Orang Ulu folk: 'The Ma
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier d McDonald's
Uqbah008Bina Karier d McDonald's
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier d McDonald's
Uqbah008Bina Karier d McDonald's
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier di McDonald's
Uqbah008Bina Karier di McDonald's
Views : 0 Replies : 0
Bina Karier d McDonald's
Uqbah008Bina Karier d McDonald's
Views : 0 Replies : 0
rak telur ayam kosong,pengguna resah,peniaga penin kepala
YgBenarrak telur ayam kosong,pengguna resah,pen
Views : 126 Replies : 3
Social Chit Chat 6
sarah82Social Chit Chat 6
Views : 35201 Replies : 596
Tunku Panglima Johor -Tunku Abdul Rahman Hassanal Jefri  V2
Burong_HantukTunku Panglima Johor -Tunku Abdul Rahman
Views : 25621 Replies : 210



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

26-1-2022 10:32 PM GMT+8 , Processed in 0.069591 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list