CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: YgBenar

[Tempatan] Rakyat perlu sedia hadapi kenaikan harga barang 30-200% tahun depan

  [Copy link]
Post time 28-11-2021 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
semua naikk..gaji jer x naik kan
i dgr kolig kt opis cite psl yuran ank sekolah pun dh ribu ribann..baru dua org ank..tu baru yuran sekolahh...mmg kena cari husbaby yg kaya la ni utk kesenangan hidop ank2..tp kaya pun tidak menjamin bahagia
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
barang je la yg naik 200% org bergaji 1.2k impossible naik jd 3.6k
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:57 PM | Show all posts
bak kata LGE, harga barang degil taknak turun

macam manusia pulak harga barang ni ada sifat degil
mungkin LGE hari2 cakap dengan harga, suruh turun.. tapi harga tak mau dengar.. harga nak jugak duduk atas pokok.. taknak turun
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa mail buat ah senyap je
Gila dh gov ni
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Syukur bn + pas perintah...terbela nasib rakyat...klau pH perintah...cuma dpt 30 ringek je...bak kata melayu umno bingai
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:58 PM | Show all posts
MissYouSayang replied at 28-11-2021 04:50 PM
Hadiah prn melaka buat rakyat msia- bn(barang naik)

1 dunia harga naik

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
sebelum nie beli brg2 dapo kering basah rm300-rm320, start bulan 10 sampai sekarang rm400-rm450 utk 5 org makan utk stok 2 minggu...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan risau kawan2, inflation rate walaupun barang naik 200%, tetap akan 5%
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:38 PM | Show all posts
menteri akan kata..syukur malaysia aman dan barang masih murah kalau dibanding dengan negara Rusia
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:21 AM | Show all posts
chazey replied at 28-11-2021 03:54 PM
Rasanya, teori konspirasi bakal menjadik realiti.

sejak Sep 2021 aku da stock up makanan kering setahun..

tp kena kecam dlm porum ni..

tuduh aku fanatik teori konspirasi...

aku buat sbb aku da tau inflasi mcm ni...

dan satu lagi sebab aku stock up..

adalah XXX yg akan berlaku antara May to Jul 2022 nnt  
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Knp kita masih harapkan pd mknan import sedangkan kita byk sumber dan patutnya buat kempen besar2an utk galakkan guna bhn tempatan...ada certain2 benda cth mcm gandum..bawang etc mmglah kn import tapi sayur2an galakkanlah guna dan beli brg tempatan...masak x payah guna kobis ungu..lada benggala bagai..even masak western pun be kteatiflah guna bhn yg ada kat msia....cuba tgk imbangan dagangan ...dan segalanya kn bermula dr pengurusan tertinggi msia...jgn sibuk nak beli bhn mknan import kat jaya grocer
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 06:45 AM | Show all posts
kelapaparut replied at 28-11-2021 03:32 PM
menteri semue dah melayu kan, knp harga barangan masih ikut yahudi

sbb gaji jalan elaun besar  pencen menanti
pada rakyat nasib lah


bukan saja menteri orang gomen  pun semua mcm tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah tur apa guna ada menteri pikur la supaya rakyat tak tetbeban.. Benda semua naik tp gaji takat tue jer.. Macibai
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:12 AM From the mobile phone | Show all posts
alesandra replied at 28-11-2021 04:11 PM
US dah kena inflation. europe nanti kena. kita bakal menyusul. tapi pm.. pak mail dan menteri2  yg b ...

Iols pun sama mentakziah kan ktcdeme
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 28-11-2021 09:58 PM
1 dunia harga naik

Yer la bang
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 07:16 AM From the mobile phone | Show all posts
pengecatbintang replied at 29-11-2021 12:21 AM
sejak Sep 2021 aku da stock up makanan kering setahun..

tp kena kecam dlm porum ni..

Cer ko bagi list apa yg perlu dibeli
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:04 AM | Show all posts
knp sampai 200 peratus... main sebut jer ka

orang kalau nak jadi dalang dan nak sesuatu ginilah cara dia main tali dibelakang tabir untuk jalankan permainan dia, seperti kononya illumanitati atau formoson tu..

apapun situasinya kerajaan kena buat perananlah supaya kesan kenaikan harga spt ini seminimum boleh... beritahu rakyat apa yang mereka dah buat untuk hadapi kesan seperti ini, jangan diam saja

bayangkan semasa bn memerintah, ramai rakyat yang marah dengan kerajaan kerana gagal mengawal harga barang, hampir hari-hari sampai sinonim bn tu barang naik... masa tu tak kiralah bagaimana kerajaan nak handle atau bagaimana mereka melihat dari sudut mana pandangan kenaikan harga ini tetapi memang tanggungjawab mereka membentuk dasar dan menjalankan kuasa yang ada untuk kebaikan rakyat termasuklah kesan kenaikan harga barang...

... tetapi aku ingat sejak ph menang hari tu mahatir hentam rakyat cukup2 sampai suara pasal kenaikan harga barang ni hilang lenyap, sampai rakyat terkedu kerana ingatkan pertukaran kerajaan dan memilih parti yang menggunakan imej hero semasa berkempen, sama-sama berguling atas jalan raya akan memberi perubahan....  tetapi selepas mendapat kuasa pemerintahan, keadaan sebaliknya berlaku, rupanya agenda sendiri yang jadi keutamaan, sampaikan daim beberapa kali bersuara bagi cadangan untuk bantu kurangkan harga  makanan tetapi di whoreyuskan sahaja  ...  sekarang ini sampai rakyat dah boleh terima... inilah jasa terbesar mahatir semasa memerintah sekejap hari tu

... at least walaupun gagal, bn nampak jugalah kedai 1malaysia, ayam rm1 murah, isu kangkung etc...tetapi ph pula cukup bijak, menggunakan strategi lain melenyapkan suara rakyat,.... iaitu dengan menggunakan konsep 'ko siapa? aku menterilah ko rakyat, aku nak buat apa aku buatlah, ko duduk diam-diam sana boleh tak'....

malangnya kaedah itu cukup berkesan, sampai sekarang orang dah tak kritikal sangat pasal harga barang, seolah-olah pasrah menerima gitu, seolah-olah dah kena program dengan mahatir untuk memahami dan menerima barangkali kerajaan mana pun memerintah harga barang tak akan turun... lupakan sahaja peranan menteri yang sepatutnya memang bertugas untuk itu, buat kereta terbang lagi penting.... dan sehingga sekrang ini menteri-menteri dah tak panas punggung hari-hari kena kritik dengan rakyat pasal harga barang ... epik yg dak berakhir

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:12 AM | Show all posts
rakyat baru nak bernafas lepas pkp, ada yg xde kerja lagi,ada yg baru dpt kerja gaji kecik,
pastu harga makanan pulak naik,adoiii makin susah la hidup,yg kaya xde masalah la
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 08:45 AM | Show all posts
stingerstomps replied at 28-11-2021 04:36 PM
Raya setahun dua kali..ko giler sambut ala kadar? Dah la sejak pandemik...bermaaf maafan melalui b ...

Sudah semestinya ala kadar.. Raya pada awal Syawal dan 10 Zulhijjah hanya duduk di rumah, pakai baju basahan aje sambil tgk anime..

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
apa maksud "spekulasi peniaga"?
msia ni bila nak majukan industri makanan dlm negara.. adoi stresss
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 69521 Replies : 1933
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 59 Replies : 19
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 3550 Replies : 107
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48359 Replies : 1074
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45138 Replies : 503
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29736 Replies : 507
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 50280 Replies : 337
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20871 Replies : 627
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1285 Replies : 31



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 10:16 AM GMT+8 , Processed in 0.085089 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list