CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123
Return to list New
Author: YgBenar

[Tempatan] Alasan Tinggal anak dalam kereta: Saya pernah tinggal anak dalam kereta sebab nak beli lauk, macam mana nak ceduk lauk dan dukung anak?

[Copy link]
Post time 28-11-2021 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 28-11-2021 11:33 AM
Apa guna ade tokey kedai tk kan tkleh cedok kan...

Aku dtg kedai tunjuk2 je

Betul ko dah takde masa nak masak, pepandai la cari kedai yg boleh bagi extra service
Nak marah kedai pun takleh sbb deyols kena jaga sop, dah la kalo bawak anak pi kedai, ko biar je anak pegang itu ini
Acik ckp sbb acik pun hade anak kecik
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 28-11-2021 12:15 PM
Mmg pn aku ckp
Aku bayar hanya ada service saja masa pkp
Bila ada pengusha bas mintak bayaran hal ...

Org kata kalo jumpa ular dgn ko...rejam ko dulu sampai benjol....dasar putar alam


Dah cheapskate iteww cheapskate la.....apa nak malu....laki one cent no use ko bagi redho kheunz?

Hanat betul

Kahkahkahjah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:42 PM | Show all posts
mrsamz replied at 28-11-2021 01:05 PM
G drivethru mcd je laaa..

betoi..
sejak ada anak ni...dan kalau kat kedai anak² payah nak kawal...
mmg drive thru,  fp dan grab jer jwpnnya
mahal ke apa tolak tepi..yg tu ku claim @ guna kad incik suami...
option lain salah sorg jer keluar beli makanan @ masak simple² sudah..xpayah nak bergulai bagai..nasi putih dengan telur kicap pun dah kenyang

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:51 PM | Show all posts
kat rumah aku
mak pak
suruh budak umur 8-12 tahun p kedai
walaupun kedai tu dekat ja
tetap kena seberang jalan
alasan..malas nk turun, kedai alah...dekat je..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:58 PM | Show all posts
bagus laki yg pi beli lauk
i tak pernah minta my husband pi beli lauk
baik lauk siap mahupun basah mentah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak2 korang, lantak korg la kalau mati pun..tp jgn duk merempna kt medsos anak syurga la, rindu bagai la..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 07:45 PM From the mobile phone | Show all posts
bkn di era pandemic ni pekedai akan menceduk lauk utk kita atau klu bkn gitu kt tempat lain boleh aje minta pekedai sendukkan
klu mdah xnak blah ajelah cari kedai lain
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 28-11-2021 06:58 PM
bagus laki yg pi beli lauk
i tak pernah minta my husband pi beli lauk
baik lauk siap mahupun basah m ...

Dah pencen pencen ni masih beli lauk luar? Rumah memang takda dapur kewww?

Kahjahkahjah
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau nk tinggal anak pun bukakla tingkap sikit. Ni biar anak mati kepanasan. Takkan semua benda kerajaan nak fikir. Dah besar panjang kan masing2. Pelik aku. Pandaila handle anak kau sendiri. Time berbelanja kau xnk suruh kerajaan handle duit kau pulak? Dasar meleis kuat berjimak
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tupai at 29-11-2021 09:11 AM

Byk alasan la...dh tau bangang sila jgn membiak....org beranak kau nk beranak jgk tp benda simple pun x leh nk pikir....

Dh tau leceh nk angkut anak g kedai, order je la grab baik lauk pauk raw or lauk dh siap masak...or else suruh la laki tapaukan...lg2 g salahkan tokey kedai x bg bwk masuk bdk la ape la...pastu salahkan kerajaan sbb denda dorang...semua la salah org. Dorang cuma pandai berjimak je...benci dgn golongan yg xde common sense ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:06 AM | Show all posts
adaaaaa je alasan puak2 ni
kalo anak tu dah kejung dalam keta pandai pula keluar air mata katun
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:08 AM | Show all posts
aku pernah menyaksikan 1 kejadian ni, ada orang tinggal anak dalam kereta depan bank, skali tu anak die tertidur. pintu terkunci, aircond dan enjin on.  orang pun kumpul la cuba nk tolong akak tu. goyang-goyang kereta pun anak taknak bangun. ada sorg ni suggest pecahkan tingkap kereta je, tapi akak tu tak kasi.  aku pun tak tau ending macam mana sbb lepas dengar akak tu lg sayang tingkap kereta dr anak aku terus blah je
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:23 AM | Show all posts
aku harap kerajaan berkeras untuk pertahankan undang-undang tersebut. Mulai dari sekarang, kalau nak keluar mesti kena fikir dah kalau nak keluar kereta buat urusan mesti kena fikir bersama bagaimana nak bawa keluar juga budak tu tanpa ada kelonggaran... sebab orang ingat tak ada hukumanlah selamba biar anak dan lepas tu kecuaian berlaku...
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:25 AM | Show all posts
Kalau alasan yg diberikan sedemikian, ada byk ikhtiar lain nak beli mknan:

1. Beli via grabfood, foodpanda, dll.
2. Satu kali jer pergi restoran tu, mintak no hp restauran tu, kemudian order melalui whatsapp, then cuma collect jer.
3. Beli lauk2 utk mkn 2/3 hari, reheat bila nak mkn. Suruh suami yg belikan (jika boleh).

Yg lain2 initiatif, pikir sendiri, Allah swt bagi akal utk berfikir.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:31 AM | Show all posts
lah ramai je org tinggal anak dalam kereta tapi dlm keadaan yg proper la

yg kau mengaku sakan dalam fesbuk tu mengundang kecaman dah kenapa...

Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:35 AM | Show all posts
kalau tau diri sendiri tak kuat cam org lain yg boleh handle anak sambil buat benda lain kt luar, tak payahla keluar rumah. plan dulu awal2 nak buat apa nak buat macam mana. yg penting, safety first.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:44 AM | Show all posts
stingerstomps replied at 28-11-2021 08:30 PM
Dah pencen pencen ni masih beli lauk luar? Rumah memang takda dapur kewww?

Kahjahkahjah

dah agak dahhhhh

sesekali beli juga makanan luar
now ni iols is memasak
tangan ni ha
dah banyak parut2 terkena percikan minyak .. terkena kuali periuk panas


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2022 04:22 AM GMT+8 , Processed in 0.089761 second(s), 18 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list