CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 1707|Reply: 56

[Tempatan] Alasan Tinggal anak dalam kereta: Saya pernah tinggal anak dalam kereta sebab nak beli lauk, macam mana nak ceduk lauk dan dukung anak?

[Copy link]
Post time 28-11-2021 11:10 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
BARU-BARU ini Majlis Keselamatan Negara (MKN) memaklumkan kecuaian individu meninggalkan kanak-kanak dalam kenderaan tanpa pengawasan merupakan satu kesalahan di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Menurut seksyen itu, penjaga atau ibu bapa cuai boleh dikenakan denda RM50,000 atau penjara 20 tahun jika sabit kesalahan.

ibu bapa berkongsi pelbagai kisah dan pengalaman mereka apabila ‘terpaksa’ bertindak meninggalkan anak-anak di dalam kereta atas sebab-sebab tertentu.

Ada sesetengah tempat tidak beri kebenaran bawa masuk budak. Jadi saya terpaksa memilih untuk tidak membawa dan me­ninggalkan anak sebentar di dalam kereta,” luah seorang wa­nita.

Seorang lagi, individu turut berkongsi pendapat mengatakan dia terpaksa meninggalkan anak di dalam kereta untuk membeli makanan, namun tetap menitikberatkan keselamatan.

“Saya pernah tinggal anak dalam kereta sebab nak beli lauk, macam mana nak ceduk lauk dan dukung anak? Ambil satu dua lauk sepantas kilat, kereta saya kunci, buka tingkap sikit, kereta parkir betul-betul depan kedai, mata sentiasa perhati, itu pun sudah ada orang tegur tinggal anak,” kongsi seorang bapa.


dalam kejadian terbaharu melibatkan kematian kanak-kanak yang ditinggalkan dalam kereta, media pada Mac lalu melaporkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun ditemui tidak sedarkan diri selepas lebih lima jam di­tinggalkan dalam kereta yang dipandu pengetua sebuah tadika.

Dalam kejadian di Sungai Pe­tani, Kedah itu kanak-kanak tersebut disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan dari tadika ke Hospital Sultan Abdul Halim.

Ekoran kejadian itu polis kemudian menahan wanita terbabit untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 31(1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Pada pendapat penulis, apa pun pilihan di tangan kita, sama ada kita memilih takut dikenakan tindakan atau keselamatan lebih diutamakan. Tepuk dada tanyalah selera. -K! ONLINE

https://www.kosmo.com.my/2021/11/27/tinggal-anak-dalam-kereta-sebab-beli-lauk/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau ssh sgt nk cedok ikan jgn beranak kak
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa guna ade tokey kedai tk kan tkleh cedok kan...

Aku dtg kedai tunjuk2 je
Make sure org tk ramaila
Tk kan tokey kedai bengap kan
Mesti dia paham
Unless ko ada org lain bantu

Tinggalkan anak bawah 10tahun mmg takla aku...
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:37 AM | Show all posts
Nak seribu daya tak nak seribu dalih kata orang.  Macam ler tak boleh mintak tokey atau pekerja kedai tolong cedokan kalau ia pun.  Again semuanya berbalik pada sikap dan tanggungjawab.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerstomps replied at 28-11-2021 11:30 AM
kalau aku tanya soalan  yg hampir serupa gambarannya pada ko...kalau dah diri ko iteww pemslas nak ...

i pemalas ke apa uols sebok kenapa bang..i bkn bini uols pun kheun.. euwww laki spesis tikus gini i nak jeling sblh mata pun tamo lah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:44 AM | Show all posts
menghenjut sambil dokong anak pun kau boleh buat kan? banyak bunyi pulak

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:45 AM | Show all posts
Guna common sense lah, jikalau  nak tinggal kan anak dalam kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 28-11-2021 11:37 AM
i pemalas ke apa uols sebok kenapa bang..i bkn bini uols pun kheun.. euwww laki spesis tikus gini  ...

Dia cukup2 gilaa nk2 perusahan bas sekolah bungkus tu mental breakdown
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerstomps replied at 28-11-2021 11:41 AM
nampak pulak yg ini?....sentap yg semakin tak tertanggung keww? bangkai pepekz busuk macam ko...ta ...

hanatnya si tikus kertu sekoq ni..ehh sentap keww tue..
anjing tamo jeling konon..euww..ayat ni jer la sampai ajm utk puaskan hati uols yg tgh mendidih itew..ok mls nk gaduh ngn org tua xsedar diri perangai mcm bdk kecik
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 28-11-2021 11:49 AM
Dia cukup2 gilaa nk2 perusahan bas sekolah bungkus tu mental breakdown

mental bethol kwn kaka sorg itew..i punya hijab mata terbukak pulak dihari ahad ini
.hari biasa i mengambil pendekatan utk tak bukak hijab mata i
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 28-11-2021 11:51 AM
mental bethol kwn kaka sorg itew..i punya hijab mata terbukak pulak dihari ahad ini
.hari biasa i  ...

kaber nampak?

tagteam kewww?

kahkahkahkahkah

hijab weekdays aja?

weekend keluar rumah mesti telanjang kheunz?

bulu berselerak?

kahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 28-11-2021 11:51 AM
mental bethol kwn kaka sorg itew..i punya hijab mata terbukak pulak dihari ahad ini
.hari biasa i  ...

Dia sedang merempan tgh pk cover cost bus sekolah tk lepas
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
stingerstomps replied at 28-11-2021 11:53 AM
kahkahkahkahkahkah...sihanat  bangkai spesis makadekz yg sekor iteww pernah kata...tak akan reply. ...

Aku bg markah sian kt ko la stink
Sbb ko tk habis buru aku
Napa eh nk try ke
Tayahla ko miskin bisnes bas sekolah pn lingkup
Anak2 aku driver dtg amik anto ..
Sonok sungguh dpt meriak kat ko stink
Ya Allah ampuni nabila ya alllah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
stingerstomps replied at 28-11-2021 11:53 AM
kahkahkahkahkahkah...sihanat  bangkai spesis makadekz yg sekor iteww pernah kata...tak akan reply. ...

khinzir sgt kan prangai abg sting ni kan..memula td i xnampak posting abg sting..tp abg sting asik meminta2 nk kena carut kan...
bila nick ni nak kiok eh?..i ada sajesen nama baru..stingerxtikus
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
stingerstomps replied at 28-11-2021 11:55 AM
kaber nampak?

tagteam kewww?

Dhla pedo
Pastu ada hati berimaginasi bentuk badan si eda
Sahlah mereng
Apa benda tk jadi ko ni stink
Bisnes bas sekolah lingkup.
Pastu dh tahap bengkrap nama masuk utusan bahagian pengumuman tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
ha sudahhh ongtua gila tu dh sentap nampak..dia kutuk kita blh..org kutuk dia terus nampak asap kt kepala

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Note: Thread has been banned by manager
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-1-2022 04:03 AM GMT+8 , Processed in 0.533069 second(s), 22 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list