CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 2055|Reply: 48

[Tempatan] Lelaki terkilan kereta kena clamp di petak OKU.dakwa tidak perasan kerana tanda OKU terlalu kecil

  [Copy link]
Post time 28-11-2021 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 28-11-2021 09:26 AM

Dalam keprihatinan kita terhadap insan lain, masih ada segelintir yang kurang peka, atau tidak peka langsung dengan fasiliti yang disediakan untuk golongan Orang Kelainan Upaya (OKU).

Perhentian Rehat dan Rawat (RnR) adalah contoh terbaik untuk melihat fasiliti OKU ini disalah guna.
Tempat letak kereta, tandas, ramp dan laluan pejalan kaki merupakan kemudahan yang sering diceroboh.
Atas alasan "sekejap sahaja" atau "tidak ada orang guna, lebih baik aku guna", menunjukkan golongan ini hanya mementingkan diri masing-masing.

Selain itu alasan lain diberikan termasuklah parkir penuh kecuali petak khas untuk OKU saja yang kosong atau tiada golongan itu ketika mereka sampai di situ," luah Basri Husin, seorang bloger OKU

Katanya, ada pengguna yang enggan mengalah bahkan marah apabila ditegur kerana menyalah guna kemudahan OKU.
Basri turut mempersoal, adakah pengguna sedar kenapa dan mengapa kemudahan OKU seperti tempat letak kereta misalnya, saiznya lebih besar berbanding ruang yang normal?
"Tuan-tuan tahu kepada kemudahan tersebut direka sebegitu?
"Sebenarnya ada beberapa keperluan khas kenapa parking OKU bersaiz agak besar dan berdekatan dengan bangunan.
"Sebabnya ialah bagi memudahkan pemandu/penumpang menurunkan kerusi roda mereka


Melalui FB Bryan Chin,beliau terkilan keretanya di  'clamp' di tempat letak Pusat membeli belah Lot 10 kerana didakwa meletakkan kereta di petak kereta OKU.Dia berjumpa dengan pihak menguruskan clamp dan mengatakan beliau tak patut didenda kerana tanda OKU di petak tersebut terlalu kecil dan mengelirukan.Beliau sanggup denda membayar 100,tapi pengurusan letak kereta haruslah bertanggungjawab meletakkan tanda oku yang jelas dan tidak ambil kesempatan

SumberFB Bryan Chin

https://www.facebook.com/685518784/posts/10158570383313785/



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Lelaki terkilan kereta kena clamp di petak OKU.dakwa tidak perasan kerana tanda OKU terlalu kecil

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 28-11-2021 09:31 AM

Kalau tak kisah bayar 100 denda tu kenaoa lak nak rasa terkilan bila kena clamp.  Suggest je la LOT 10 management hantar surat ke email
supaya buat tapak parking oku tu different colour ke besarkan signage ke supaya lagi terang.  Sedangkan tapak yg biasa different colour terpampang signage pun orang tak kisah esp yg kat area2 rumah kedai.

Edit lepas tengok gambar:  nampak je eh signange oku kat tiang tu eh.  Lagipun kalau parking penuh kat mall and tiba2 ada satu petak kosong mesti ada something kan check la before parking.  Takan bangang sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak terkilan mendanya....x kan x perasan parking oku biasanya lg besar dr org normal....x kan x blh fikir?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Memangla dia xnmpk. Dia park membelakangkan notis oku tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 09:50 AM From the mobile phone | Show all posts
pearl.silver replied at 28-11-2021 09:35 AM
Memangla dia xnmpk. Dia park membelakangkan notis oku tu..

takkan tak tgk side mirror masa nak parking. alasan jahhhhhhh!
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgn nak tipu..lot parking oku mmg xtra besar, ko tak reti beza ke
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Menipu je la bangsa ni. Aku penah jumpa signage besar pun bangsa ni park je sebab parking lain penuh.. management lot10 pun bangsa dia haaa gaduh la korang
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:40 AM | Show all posts
Elok buat pemeriksaan mata kalau dah rabun tak nampak tak perlu beralasan sangat bila dah kantoi
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
alasan jer tu xperasan
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
edayildiz replied at 28-11-2021 11:42 AM
alasan jer tu xperasan

bodoh bodoh macam buskut marienya ko, tahu ke kinokuniya beli pelekat handicap utk tampal diketa kheunz?org pwmalas kekadang boleh jadi bijak sekejap tang benda macam ni

kahkahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Da memang bangsa play victim, apa mau heran.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Parking oku biasanya ada sign board.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 11:52 AM | Show all posts
memang aku anti orang yang park kat lot OKU eg. macam kat depan tandas R&R

tapi in this case aku boleh bagi mamat ni benefit of the doubt. Unless I'm wrong looks like tanda OKU tu memang halus kat tiang belakang pula tu. It's possible dia tak nampak. Korang pun kalau parking ada ka baca apa yang tertulis di semua tiang?


Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:01 PM | Show all posts
management tu pun perlu buat improvement. biasa kat lot parking ada simbol OKU kat tapak dia. yang ini takde...maybe tiang tu kecik sgt tak perasan bila nk cepat.
dan pada driver2 pula, sila extra check jika level parking tu penuh tp tiba2 ada tapak kosong dan dekat sgt dgn entrance. besar kemungkinan utk OKU atau utk driver wanita
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Common sense la.. kalu available pastu dekat dgn lif atau ekskalator tu mmg “khas”.
Haihh baru keluor guo ko?
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Baik dia ngaku.."wa oku..versi...lembam".
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 28-11-2021 12:30 PM
Decaffeinated replied at 28-11-2021 11:52 AM
memang aku anti orang yang park kat lot OKU eg. macam kat depan tandas R&R

tapi in this case aku bo ...


I pulak rasa dia nampak tapi buat tak endah.  Sebab i kata macam tu, first the signage tu same side as driver side makna bila dia reverse nak straightened the car dia dah nampak kat side mirror.  Secondly, usually lah kalau orang keluar kereta dia akan tengok no. kat tiang so dia ingat mana dia park.  Takanlah dia tak perasan signage tu at all.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Lepas ni dia boleh gi jkm apply kad oku atas alasan penglihatan dia dah merosot sampaikan kereta dia kena clamp & terpaksa bayar denda rm100 sebab tak nampak tanda oku
Dah dapat kad oku esok bolehlah ko sesuka hati parking kat petak oku & memandu melawan arus
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Alaaa ko pun ckp nak cepat kan
Npk kosong terus masuk kan3
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Forum Hot Topic
Happy New Year 2022 Warga CARI!
XimHappy New Year 2022 Warga CARI!
Views : 863 Replies : 93
Kuin keris v60
owhgeeKuin keris v60
Views : 69521 Replies : 1933
Lagu cina
namemysoulLagu cina
Views : 59 Replies : 19
[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER - Choi Woo Sik, Kim Da Mi
Rahah[SBS/Netflix 2021] OUR BELOVED SUMMER -
Views : 3550 Replies : 107
Koleksi Foto : Bunga v2
tariKoleksi Foto : Bunga v2
Views : 48359 Replies : 1074
[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
ipes2[ILMU MUDAH]: COFFEE (KOPI)..SELAMAT KE?
Views : 45138 Replies : 503
PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PENGERING, PETI SEJUK. PROFESSIONAL REPAIR
a开心果PAKAR MEMPERBAIKI MESIN BASUH, MESIN PEN
Views : 29736 Replies : 507
TV show dan Movie Best di Netflix
NaatashaTV show dan Movie Best di Netflix
Views : 50280 Replies : 337
Brand New Massage Chair Kerusi Urut Healthcare Zero Gravity Space Capsule
冷寂雨-紫雨Brand New Massage Chair Kerusi Urut Heal
Views : 20871 Replies : 627
Wanita maut digilis tren selepas ditolak lelaki kurang siuman
ultra78Wanita maut digilis tren selepas ditolak
Views : 1285 Replies : 31



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

18-1-2022 10:12 AM GMT+8 , Processed in 0.107009 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list