CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 1248|Reply: 24

[Tempatan] PENGAKUAN. Amanah akui PH sudah hilang sokongan Melayu

  [Copy link]
Post time 28-11-2021 12:27 AM | Show all posts |Read mode
Amanah akui PH hilang sokongan Melayu, kata Mat Sabu
FMT Reporters -
November 27, 2021 11:15 PM

PETALING JAYA: Amanah mengakui Pakatan Harapan (PH) telah hilang sokongan Melayu antara sebab utama gabungan itu tewas dalam pilihan raya negeri (PRN) Melaka.

Presidennya, Mohamad Sabu bagaimanapun berkata kekalahan teruk PH di Melaka dilihat sebagai hikmah bagi membolehkan mereka menilai iklim sebenar politik negara.

“Kita lihat hilangnya sokongan orang Melayu kepada PH. Baguslah PRN Melaka itu dibuat, dapat kita mengukur keadaan sebenar. Oleh itu PH akan bermesyuarat Isnin ini bagi membincangkan hal ini.

“Yang utama sekali, kita kena banyakkan rakan berbanding lawan dan hilangkan persepsi negatif yang ditanam terhadap PH.

“(Persepsi) bukan betul pun, malah sekarang kita nampak PAS Kelantan sendiri pun mula sebut rasa nikmat di bawah kerajaan PH yang beri RM400 juta duit petroleum kepada Kelantan,” katanya menurut laporan Utusan Malaysia selepas merasmikan Konvensyen Amanah Kelantan Kali Keenam di Kota Bharu

Mohamad berkata, berdasarkan PRN Melaka, rakyat Malaysia dilihat masih mudah termakan dengan umpan perkauman dan perkara itu terus menjadi modal survival pihak yang mahu berkuasa atau mengambil alih kuasa.

BN memenangi 21 daripada 28 kerusi iaitu dua pertiga Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka, menyaksikan tambahan lapan kerusi, berbanding 13 kerusi yang dimenangi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU- 14).

Parti itu menewaskan PH yang hanya memenangi lima kerusi dan Perikatan Nasional (PN) dua kerusi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 02:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Apa tidaknya, dulu kaw kaw UMNO & PAS tabor pitenah kat Amanah, contoh Cina  DAP kuasai TH,  kes Sajad pakai telekung Mujahid disalahkan, kes pemandu mabuk pun salah Dap.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 05:24 AM From the mobile phone | Show all posts
amanah halatuju  apa  pun tak tahu...dok bontot dap ja..elok berkubur terus amanah
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 04:38 PM | Show all posts
.
Perlu ingat, PH ada parti DAP yang bermimpi untuk Hak Istimewa Melayu/Bumiputera 1957/1963 dan DEB/NEP 1971 dihapuskan oleh Melayu/Bumi liberal dan memperkasa Agenda Bukan-Bumiputera.

Kalau Amanah/PH nak menarik balik sokongan kaum Melayu/Bumi, mereka hendaklah tendang keluar DAP dari PH, macam Tunku tendang keluar LKY/Singapura dari Malaysia pada 1965. Lepas itu, PH kena berusaha memperkasa Agenda Bumiputera/Melayu.
.
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat dah kasi mandat sibok dok rebut kerusi piyem berkelahi dgn atok tak sabor2 ha..menanges tak berlagu lah sampai merajok org tuo tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 28-11-2021 02:15 AM
Apa tidaknya, dulu kaw kaw UMNO & PAS tabor pitenah kat Amanah, contoh Cina  DAP kuasai TH,  kes Saj ...

bukan la...pengundi ph keliru ngn lambang ph ngn pn..tak caya..tanya teresa kok.....
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:06 PM | Show all posts
Edited by tripleid at 29-11-2021 04:10 PM
pyropura replied at 28-11-2021 02:15 AM
Apa tidaknya, dulu kaw kaw UMNO & PAS tabor pitenah kat Amanah, contoh Cina  DAP kuasai TH,  kes Saj ...

Walhal ketua audit negara sendiri ngaku Mujahid lah yg dah selamatkan tabung haji selama ph jadi gomen 22bulan..tapi dek pitenah UmnoPas melayu pun pecaya bulat2 segala pitnah  smbil meratib salah Dap siang malam








Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 06:55 PM | Show all posts
ingat melayu bodoh ke

PAN itu barua DAP satu malaysia dah tahu

tinggal non jela yang backup PAN ni macam la kitorang tak tahu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2021 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Xper..korang jilat jer lah bontot cina India selagi boleh....dah tipu rakyat pun masih ada hati nak bertanding pilihanraya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-11-2021 10:20 PM | Show all posts



This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 09:40 AM | Show all posts
bila sekali org tahu kamu menipu..seumur hidup org tidak akan percaya...PH menang hari tu pun pasal fitnah dan penipuan....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 10:03 AM | Show all posts
tendang keluar sahaja DAP dari PH...PKR-PAN-Muda-Pejuang bleh gerak sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 01:25 PM | Show all posts
lurkingaround replied at 28-11-2021 04:38 PM
.
Perlu ingat, PH ada parti DAP yang bermimpi untuk Hak Istimewa Melayu/Bumiputera 1957/1963 dan DEB ...

Affirmative actions tak salah tapi bila gagal kena lah admit dan tukar cara. Selepas 60 tahun agenda memperkasa Bumiputera untuk naikkan peratus bumi kaya tapi yang naik peratus pengundi ja, memang itu yang the ruling elite nak pun untuk kekal beruasa sampai ajm. Rakyat?

Buat ja polisi nak tolong orang miskin kalau dah memang yang miskinnya ramai melayu automatik lah melayu yang banyak dapat. Sampai bila nak merasis?



Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 01:37 PM | Show all posts
dah mmg terbukti PH cakap banyak tapi tak pandai buat kerja.. jadi pembangkang aje lah layak seumur hidup
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 03:56 PM | Show all posts
Pakatan Lahabau
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:11 PM | Show all posts
Edited by tripleid at 29-11-2021 04:13 PM

Ketua Audit Negara sahkan kerajaan PH telah selamatkan Tabung Haji
September 23, 2021 9:25 pm



Ini adalah Sijil Ketua Audit Negara tentang Penyata Kewangan Lembaga Tabung Haji (TH) untuk 2019.

Diperakui ikut MFRS (Malaysian Finance Reporting Standard) dan IFRS (International Finance Reporting Standard) dan patuh Akta TH.

Diperakui pd 23 Dis 2020. Akaun 2019 penting bukti kejayaan yang kami usahakan.

Syabas pasukan pemulihan!









Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2021 04:57 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 29-11-2021 01:25 PM
Affirmative actions tak salah tapi bila gagal kena lah admit dan tukar cara. Selepas 60 tahun agend ...

.
https://www.malaysiakini.com/news/321081 - Bumis majority of top earners - but disparity widest, too / Majoriti bumi yang berpendapatan tinggi - tetapi jurang perbezaan yang paling luas juga - Nov 26, 2015
According to data from a parliamentary written reply, the bumiputera make up 53.81 percent of the T20 category, followed by Chinese at 37.05 percent, Indians at 8.80 percent and others at 0.34 percent. ...

Compared across ethnicity, the bumiputera also make up the majority of the M40 group at 64.17 percent. Chinese make up the remaining 26.43 percent followed by Indians at 9.10 percent and others at 0.30 percent.


However, the bumiputera disproportionately make up the majority of the B40 group. They make up 73.61 percent, followed by Chinese at 17.50 percent, Indians at 8.52 percent and others at 0.36 percent.


The data, from the household income and expenditure 2014 report, was furnished by Minister in the Prime Minister's Department Abdul Wahid Omar in a written reply to Ampang MP Zuraida Kamaruddin yesterday.


Mengikut data jawapan bertulis parlimen, bumiputera membentuk 53.81 peratus daripada kategori T20, diikuti Cina 37.05 peratus, India 8.80 peratus dan lain-lain 0.34 peratus. ...

Berbanding merentas etnik, bumiputera juga membentuk majoriti kumpulan M40 iaitu 64.17 peratus. Cina membentuk baki 26.43 peratus diikuti oleh India sebanyak 9.10 peratus dan lain-lain sebanyak 0.30 peratus.

Bagaimanapun, bumiputera secara tidak seimbang membentuk majoriti kumpulan B40. Mereka membentuk 73.61 peratus, diikuti Cina sebanyak 17.50 peratus, India sebanyak 8.52 peratus dan lain-lain sebanyak 0.36 peratus.

Data itu, daripada laporan pendapatan dan perbelanjaan isi rumah 2014, dikemukakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Wahid Omar dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin semalam.


.
https://www.theedgemarkets.com/a ... a-ethnic-income-gap - A closer look at the latest data on ethnic income gap / Melihat lebih dekat pada data terkini tentang jurang pendapatan etnik - 12 Ogos 2020

SOME may be surprised by the fact that bumiputera households made up 53.5% of the 1.72 million households in Malaysia that had more than RM10,000 in monthly gross income in 2019.

Yet, being the majority at 69.3% of 29.38 million Malaysian citizens and 65.1% of 7.28 million households, the ethnic group ranks high in both things to be proud of, such as the most number of graduates and people earning high incomes, and areas that need to be worked on, such as relative poverty and graduate unemployment. Bumiputera individuals made up 62.6% of the 32.52 million Malaysian population, which included 3.14 million non-citizens of different nationalities (who collectively exceed the 2.01 million Malaysians who are Indian). ...

SESETENGAHNYA mungkin terkejut dengan fakta bahawa isi rumah bumiputera membentuk 53.5% daripada 1.72 juta isi rumah di Malaysia yang mempunyai lebih RM10,000 dalam pendapatan kasar bulanan pada 2019.

Namun, sebagai majoriti iaitu 69.3% daripada 29.38 juta warganegara Malaysia dan 65.1% daripada 7.28 juta isi rumah, kumpulan etnik itu menduduki tempat yang tinggi dalam kedua-dua perkara yang boleh dibanggakan, seperti bilangan graduan dan orang yang berpendapatan tinggi terbanyak, dan kawasan yang perlu diusahakan, seperti kemiskinan relatif dan pengangguran siswazah. Individu bumiputera membentuk 62.6% daripada 32.52 juta penduduk Malaysia, termasuk 3.14 juta bukan warganegara berlainan bangsa (yang secara kolektif melebihi 2.01 juta rakyat Malaysia yang berbangsa India). ...

.

Saya ingat Affirmative Action Policy untuk memperkasa Hak Istimewa Bumiputera dan Agenda Bumiputera telah berjaya, spt bilangan graduan, T20 dan M40 Bumiputera telah bertambah sejak 1957 Merdeka. Namun, polisi2 ini perlu ditambah untuk memperkayakan golongan B40 Bumiputera. Walau bagaimanapun, bilangan anak dalan satu isi rumah Bumiputera harus dikurangkan, spt maksima 4 anak dalam satu keluarga, iaitu polisi Perancangan Keluarga.
.




Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 11:30 AM | Show all posts
lurkingaround replied at 29-11-2021 04:57 PM
.
https://www.malaysiakini.com/news/321081 - Bumis majority of top earners - but disparity widest, ...

Maksudnya apa? dah dapat lah apa yang diharap. Lepas lah pelampung and swim!

Yang kental berpaut pada pelampung atas nama ketuanan ni ialah golongan yang sebenarnya sudah tidak perlu ditolong. Trust me.


Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 12:02 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 30-11-2021 11:30 AM
Maksudnya apa? dah dapat lah apa yang diharap. Lepas lah pelampung and swim!

Yang kental berpaut  ...

cerita pasal parti amanah la bro..

ini melalut je. Amanah tu tak champion mcm PKR.

ada walauntit sorang tu asek apload mujahid ape kejadahnya

mmg dah TH tu jadi teruk sebab PH sendiri punya polisi batalkan kontrak kerajaan sampai BSKL jatuh teruk.

last TH bagi 1.25% je hibah.

kalau dah suka menipu mmg tak blh harap..

kuat sgt menipu last2 dapat menetri bodoh mcm mat sabu.

cukup la sekali dapat menteri spiking broken teruk gila jadi menteri.
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2021 12:17 PM | Show all posts
pasa replied at 30-11-2021 12:02 PM
cerita pasal parti amanah la bro..

ini melalut je. Amanah tu tak champion mcm PKR.

Bukan aku yg raise pasal isu ni, aku pun reply posting org lain.

pls scroll balik.


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

20-1-2022 04:51 AM GMT+8 , Processed in 0.092552 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list